Την Τρίτη 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας με τον Τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργό, Νίκο Φίλη, και τη Βουλευτή Καβάλας, Τάνια Ελευθεριάδου, με θέμα την απόφαση της Κυβέρνησης για επαναλειτουργία των σχολείων, την αιφνιδιαστική ψήφιση νόμου για εισαγωγή της κάμερας στις Aίθουσες διδασκαλίας και το νομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καβάλας, ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και της ΑΔΕΔΥ Ν.Καβάλας, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας και του Δήμου Παγγαίου, εκπαιδευτικοί των δύο πρώτων βαθμίδων της εκπαίδευσης, οι τρεις πρώην βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών εξέφρασαν τον έντονη ανησυχία τους για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών από την επαναλειτουργία όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων και τις επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού, την κατηγορηματική αντίθεσή τους προς την τοποθέτηση κάμερας μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ιδιαίτερα με τις διατάξεις εκείνες που σχετίζονται με: 1. την αύξηση του αριθμού των μαθητών στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο, 2. την εισαγωγή μαθημάτων ειδικότητας στο Νηπιαγωγείο, 3. τον χαρακτηρισμό της διαγωγής των μαθητών, 4. τη στέρηση του δικαιώματος εγγραφής στα ΕΠΑΛ μαθητών άνω των 17 ετών, 5. την κατηγοριοποίηση των σχολείων με την αύξηση του αριθμού των Προτύπων εις βάρος των Πειραματικών, 6. την αξιολόγηση σχολικών μονάδων από εξωτερικούς αξιολογητές.
Οι πρόεδροι των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου διαβεβαίωσαν ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό των σχολείων, ώστε αυτά να υποδεχτούν τους μαθητές και τις μαθήτριες. Πιο συγκεκριμένα: απολυμάνθηκαν οι χώροι, μεταφέρθηκαν καθαρίστριες από τα Δημοτικά Σχολεία στα Γυμνάσια και Λύκεια και προμηθεύτηκαν αυτά με απολυμαντικά, όχι όμως τόσα ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες.
Οι πρόεδροι των Δημοτικών Επιτροπών ωστόσο εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο καθαρισμός των σχολείων, όταν ανοίξουν και τα Δημοτικά, δεδομένου ότι το προσωπικό
καθαριότητας δεν είναι ούτε επαρκές, ούτε καλά αμειβόμενο. Ο πρόεδρος μάλιστα της Δημοτικής Επιτροπής δευτεροβάθμιας ανέφερε ότι δε δόθηκαν επιπλέον χρήματα στους Δήμους για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων αναγκών, παρότι τα έσοδα των Σχολικών Επιτροπών μειώθηκαν από το κλείσιμο των σχολείων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ετέθη και το θέμα της αμοιβής των σχολικών τροχονόμων, οι οποίοι σήμερα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ελευθεριάδου, ανέφερε πως τόσο γι΄ αυτό το θέμα, ο και για τις συμβάσεις και τις αμοιβές των καθαριστριών κατέθεσε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.
Ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Φίλης, αφού αναφέρθηκε στις τρέχουσες και σχετικές με την εκπαίδευση πολιτικές εξελίξεις, τόνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο αποτελεί ένα μεγάλο και δύσκολο πρότζεκτ και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα από την Κυβέρνηση. Αν η πανδημία συνεχιστεί, τότε πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά τα ζητήματα του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, ο οποίος πρέπει να μειωθεί, της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών, της αναβάθμισης των ψηφιακών τάξεων, της οποίας την ευθύνη πρέπει να αναλάβει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και όχι -όπως συμβαίνει τώρα-η ιδιωτική εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών και μια μεγάλης αξίας εμπορική ύλη.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη διαβεβαίωση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή τους, την οποία θα εκδηλώνουν μέσα στη Βουλή, αλλά και έξω από αυτήν

Καβάλα,14/05/2020
Γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

0
0
X
+
error: Content is protected !!