Στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκεκριμένα στη συζήτηση για τον νέο Αναπτυξιακό νόμο τοποθετήθηκε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου, στον απόηχο της αντιδημοκρατικής και αντιθεσμικής στάσης του προεδρείου της Βουλής, απέναντι στον Παύλο Πολάκη.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η διακοπή της ομιλίας του πρώην υπουργού, ενώ εκείνος ανέφερε τα στοιχεία που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη ΝΔ για το σκάνδαλο Novartis, και η συνεπακόλουθη συμπεριφορά των παρευρισκόμενων βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι μία ακόμα απόδειξη του τρόπου που κυβερνά η ΝΔ. «Ήταν μια πράξη αυταρχισμού, που ευτυχώς δεν πέρασε, μια πράξη αυταρχισμού που σκοπό είχε να σταματήσει την ομιλία του κ. Πολάκη, η οποία αφορούσε τη Novartis», σημείωσε.

Απαντώντας στα ερωτήματα βουλευτών της ΝΔ, για το αν εκφράζει τους παραβρισκόμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης, η κ. Ελευθεριάδου ήταν ξεκάθαρη: ΝΑΙ, χωρίς καμία περιστροφή. Όπως δήλωσε «είναι ένας αυτοδημιούργητος επιστήμονας, τον οποίο δεν έχετε καταφέρει ούτε μία φορά να διαψεύσετε σε όσα λέει, σε αντίθεση με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για τον οποίο σας ρωτάω εγώ εάν σας εκφράζει», συμπληρώνοντας ότι ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης έχει υβρίσει επανειλημμένα τους κυρίου Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά, την κυρία Μπακογιάννη, τους ίδιους τους ψηφοφόρους της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τους κλέφτες και ψεύτες;

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε «σε ένα ακόμα διεθνές ρεζίλεμα, με το άρθρο του Economist, σχετικά με τα μνημεία που “πληγώθηκαν” περισσότερα μέσα στην πανδημία», αφού ανάμεσά τους, φιγουράρει η Ακρόπολη με το “μπετόν Μενδώνη” να αλλοιώνει και να ασχημαίνει τον ιερό βράχο.

Σε ό,τι αφορά τον Αναπτυξιακό, σημείωσε ότι «χαρακτηρίζεται για ακόμη μια φορά από αδιαφάνεια, από τρομερή γραφειοκρατία, η οποία ουσιαστικά αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το να ενισχυθούν οικονομικά, από γεωγραφικές ανισότητες και απουσιάζει εκκωφαντικά οποιαδήποτε προοπτική πράσινης διακυβέρνησης και ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι «μία στις δύο επιχειρήσεις θα βρουν κλειστή την πόρτα του αναπτυξιακού σας νόμου, ενώ Πέντε χιλιάδες εκατόν σαράντα τρία (5.143) ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων μένουν εκτός ενισχύσεων».

Συνέχισε, τονίζοντας ότι ο «αναπτυξιακός νόμος είναι κομμένος και ραμμένος για τις μεγάλες επιχειρήσεις για ακόμα μια φορά και μάλιστα για τις μεγάλες επιχειρήσεις κυρίως του κέντρου, με τους έτοιμους φακέλους, με τα δικαιολογητικά και τα business plans, τα οποία θα είναι και αυτά που θα οδηγήσουν τελικά στη χρηματοδότησή τους».

Κλείνοντας, σημείωσε ότι κ. Γεωργιάδης ξεχνάει ότι ένα στα δύο νοικοκυριά ζει κάτω από το μέσο όρο της φτώχειας, έξι στα δέκα δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του, ότι τον Νοέμβριο του 2021 είχαμε ανεργία νέων 39,11%, ότι ενάμισι εκατομμύριο νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν άμεσα τον κίνδυνο αναγκαστικών μέτρων είσπραξης γιατί χρωστάνε στις τράπεζες, καταλήγοντας λέγοντας ότι το μόνο που κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι να χτίζει το δικό της καθεστώς με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, με απευθείας αναθέσεις, με golden boys και με ανθρώπους της νύχτας.

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τάνια Ελευθεριάδου

Ομιλία Τάνιας Ελευθεριάδου στη συζήτηση για τον Αναπτυξιακό

Ως προς το τι έγινε χθες, νομίζω ότι όλοι όσοι ήμασταν εδώ έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, αλλά αυτή η εικόνα έγινε ξεκάθαρη και όσους δεν ήταν εδώ από τη σημερινή συζήτηση.
Εχθές δεν έγινε καμία κατάληψη στο Βήμα της Βουλής. Εχθές έγινε απαράδεκτη, αντιθεσμική, αντιδημοκρατική διακοπή της ομιλίας του κ. Παύλου Πολάκη από τον Προεδρεύοντα κ. Αθανασίου.
Ήταν μια πράξη αυταρχισμού, που ευτυχώς δεν πέρασε, μια πράξη αυταρχισμού που σκοπό είχε να σταματήσει την ομιλία του κ. Πολάκη, η οποία αφορούσε τη Novartis.
Και γιατί μιλούσε για τη Novartis ο κ. Πολάκης; Μιλούσε, διότι ο κ. Άδωνις ζήτησε να του ζητήσουμε συγνώμη και ήθελε να απαντήσει σε αυτόν. Επομένως, ήταν πολύ λογικό να κάνει αναφορά όπως έκαναν και πολλοί δικοί σας Βουλευτές αντίστοιχη αναφορά, δίνοντας βέβαια συγχαρητήρια στον κ. Άδωνι. Εκείνοι δεν διακόπηκαν από τον Προεδρεύοντα.
Όσον αφορά τη Novartis, εγώ το μόνο που θα πω είναι το εξής: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν
πιέζετε τον κ. Μητσοτάκη, γιατί δεν πιέζετε την Κυβέρνηση να ασκήσει αγωγή κατά της Novartis.
Είναι ένα σκάνδαλο ομολογημένο από την ίδια την εταιρεία. Έχει πληρώσει 340 εκατομμύρια ευρώ στην Αμερική για το σκάνδαλο που συντελέστηκε στην Ελλάδα και το ελληνικό Δημόσιο δεν κάνει τίποτα για να διεκδικήσει αποζημίωση. Έως σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, μολονότι υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που λέει ακριβώς ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε.
Έχουμε κάνει αλλεπάλληλες ερωτήσεις και το μόνο που μας απαντάτε είναι ότι μόλις το Δεκέμβριο που μας πέρασε, πήρατε κάποια στοιχεία από την Αμερική για ένα σκάνδαλο ομολογημένο, ένα σκάνδαλο που είναι παγκόσμιο και μόνο στην Ελλάδα προσπαθείτε να το κάνετε σκευωρία και να κυνηγήσετε δικαστικά αυτούς που το αποκάλυψαν.
Όμως, χθες δεν έγινε μόνο αυτό. Μετά τη διακοπή της ομιλίας, ο κ. Πολάκης δέχτηκε μία απίστευτη επίθεση από όλους τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκονταν εδώ, οι οποίοι αλαλάζοντας μας ρωτούσαν αν μας εκφράζει ο κ. Πολάκης.
Και απαντάω ρητά και κατηγορηματικά: Ο κ. Πολάκης μάς εκφράζει. Είναι ένας αυτοδημιούργητος επιστήμονας, τον οποίο δεν έχετε καταφέρει ούτε μία φορά να διαψεύσετε σε όσα λέει, σε αντίθεση με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για τον οποίο σας ρωτάω εγώ εάν σας εκφράζει.
Σας εκφράζει κ. ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχει εκφραστεί με τα πιο αισχρά, με τα πιο χυδαία λόγια –που δεν θα του κάνω τη χάρη να επαναλάβω από αυτό το Βήμα- όχι μόνο κατά ημών και κατά του κ. Τσίπρα και του Κόμματός μου, αλλά έχει εκφραστεί με τις πιο αισχρές εκφράσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας, κατά του κ. Μητσοτάκη, κατά του κ. Καραμανλή, κατά του κ. Σαμαρά, κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, ακόμα και κατά των ψηφοφόρων σας, λέγοντας ότι όσοι ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είναι ψεύτες και κλέφτες; Αν σας εκφράζει αυτό, τότε πραγματικά λυπάμαι.
Θέλω να αναφερθώ και σε κάτι άλλο εκτός θέματος και συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σε δημοσίευμα του Economist, δυστυχώς, η χώρα μας για ακόμα μια φορά δυσφημίστηκε. Η Ακρόπολη μπήκε στη λίστα των μνημείων με τις πιο ολέθριες παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όσο ήμασταν κλεισμένοι λοιπόν εμείς στα σπίτια μας, εσείς τι κάνατε; Γκρεμίζατε την πολιτιστική κληρονομιά μας και πλέον έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι.
Ερχόμαστε σήμερα να μιλήσουμε για έναν αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος ως βάση έχει τον τουρισμό και έχουμε καταστρέψει, με δική σας ευθύνη, την πολιτιστική μας κληρονομιά. Στο Economist παρουσιάζεστε σαν τον Ξέρξη που είχε ισοπεδώσει την Αθήνα και την Ακρόπολή της το 480 π.Χ.
Έτσι παρομοιάζει τη δική σας Κυβέρνηση, ότι ισοπέδωσε την Ακρόπολη.

Το μόνο που κάνετε εσείς βέβαια είναι επικοινωνιακά σόου με το θραύσμα του Παρθενώνα και όλα τα μέσα και τα κανάλια ενημέρωσης πήγαιναν και έβγαζαν φωτογραφίες τον κ. Μητσοτάκη με το θραύσμα, ενώ την ίδια ώρα γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς γιατί τσιμεντώσαμε την Ακρόπολη.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο, το νομοσχέδιό σας χαρακτηρίζεται για ακόμη μια φορά από αδιαφάνεια, από γραφειοκρατία τρομερή, η οποία ουσιαστικά αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το να ενισχυθούν οικονομικά, από γεωγραφικές ανισότητες και απουσιάζει εκκωφαντικά οποιαδήποτε προοπτική πράσινης διακυβέρνησης και ανάπτυξης.
Να τονίσω ότι το σημαντικότερο σε αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι προβλέπεται ότι τα σχέδια των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν, τα εγκρίνουν ορκωτοί λογιστές-ελεγκτές, τους οποίους θα επιλέγει ο Υπουργός. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι πρωτοφανές και θα οδηγήσει σε μία κατάσταση ο Υπουργός να ευνοεί και πάλι τους φίλους και ημετέρους και τα μεγάλα συμφέροντα.
Ο αναπτυξιακός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλάμβανε κάθετη στόχευση ως προς το μέγεθος της επιχείρησης και προνοούσε με ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ΚΟΙΝΣΕΠ, των ατομικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που παρουσίαζαν αυξημένη απασχόληση. Υπήρχε συμπεριληπτική πολιτική για να τους χωράει όλους.
Εσείς, αντιθέτως, για ακόμα μια φορά στη λογική προφανώς των επιχειρήσεων «ζόμπι» και της εξαγοράς τους από μεγάλες επιχειρήσεις, δεν έχετε στόχο τη στήριξη της μικρομεσαίας
επιχείρησης. Μία στις δύο επιχειρήσεις θα βρουν κλειστή την πόρτα του αναπτυξιακού σας νόμου.
Πέντε χιλιάδες εκατόν σαράντα τρία (5.143) ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων μένουν εκτός ενισχύσεων. Ενοικιαζόμενα δωμάτια μένουν εκτός ενισχύσεων, ατομικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝΣΕΠ εκτός ενισχύσεων.
Ο αναπτυξιακός νόμος είναι κομμένος και ραμμένος για τις μεγάλες επιχειρήσεις για ακόμα μια φορά και μάλιστα για τις μεγάλες επιχειρήσεις κυρίως του κέντρου, με τους έτοιμους φακέλους, με τα δικαιολογητικά και τα business plans, τα οποία θα είναι και αυτά που θα οδηγήσουν τελικά στη χρηματοδότησή τους.
Η φτώχεια της ανάπτυξης, λοιπόν, χαρακτηρίζει και το σημερινό νομό, τον οποίο συζητάμε. Βέβαια, ο κ. Γεωργιάδης ξεχνάει ότι αυτή τη στιγμή άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από κρυοπαγήματα.
Είχαμε ογδόντα δύο νεκρούς το 2021, το πιο θανατηφόρο έτος από το 2010, που είχαμε πενήντα τρεις νεκρούς.
Ο κ. Γεωργιάδης ξεχνάει ότι ένα στα δύο νοικοκυριά ζει κάτω από το μέσο όρο της φτώχειας, έξι στα δέκα δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Ξεχνάει ότι η ανεργία ανεβαίνει. Το Νοέμβριο του 2021 είχαμε ανεργία νέων 39,11%. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων. Ξεχνάει ότι ενάμισι εκατομμύριο νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν άμεσα τον κίνδυνο αναγκαστικών μέτρων είσπραξης γιατί χρωστάνε στις τράπεζες, σε αντίθεση βέβαια με το κόμμα σας, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να λογοδοτήσει στις τράπεζες απ’ ό,τι φαίνεται και ποτέ να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό.
Ξεχνάει ότι πτωχεύουμε ουσιαστικά, γιατί το χρέος μας έχει αγγίξει τα 356 δισεκατομμύρια.
Πτωχεύουμε –και κλείνω- και το μόνο που κάνετε είναι να χτίζετε το δικό σας καθεστώς με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, με απευθείας αναθέσεις, με golden boys και με ανθρώπους της νύχτας, δυστυχώς για πρώτη φορά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αποτύχατε και δεν αρκεί μια υποκριτική συγνώμη.
Είναι επείγον να αναπνεύσει η κοινωνία, όπως είπε και ο Πρόεδρός μας. Είναι επείγον να αναπνεύσει η Δημοκρατία. Είναι ώρα και είναι επείγον να φύγετε.


Ευχαριστώ πολύ.

0
0
X
+
error: Content is protected !!