Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την προσπάθεια απαξίωσης του ΕΣΥ. Τελευταίο της κατόρθωμα, η ψήφιση, σε άσχετο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών, της ουσιαστικής κατάργησης της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων γιατρών του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με το άρθρο 82 του ν.4915/2022, οι γιατροί που καταλαμβάνουν θέσεις στο ΕΣΥ με 5ετή θητεία, δεν θα κρίνονται ατομικά στο τέλος της 5ετίας (όπως προέβλεπε ο ν. 3754/2009) αλλά θα «επαναπροκηρύσσεται η θέση και εφ’ όσον επιλεγεί ο ίδιος γιατρός διορίζεται ως μόνιμος». Και μάλιστα, αυτή η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ και αφορά και όσους διορίστηκαν πριν τη ψήφιση του νόμου.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι γιατροί διορίστηκαν την τελευταία 5ετία σε δομές του ΕΣΥ, κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, αφού θα μπορεί να τη διεκδικήσει σε ανοικτή προκήρυξη οποιοσδήποτε γιατρός. Καταργείται δηλαδή στην πράξη η δυνατότητα μονιμοποίησης των γιατρών που ίσχυε μέχρι τώρα και αντί για τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλέγματος κινήτρων (μισθολογικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης κλπ.) για την αντιστροφή του brain drain και την κάλυψη των τεράστιων κενών σε ιατρικές ειδικότητες στις δημόσιες δομές υγείας, η κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ.
Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να παρέχουν υπηρεσίες εντός του ΕΣΥ.
Ο κ. Πλεύρης απαξιώνει τους επί θητεία γιατρούς του ΕΣΥ, για τους οποίους – ως «ανταμοιβή» για τη συμβολή τους στην πανδημία- επιφυλάσσει ένα μέλλον χωρίς καμιά εξασφάλιση, χωρίς μόνιμη εργασιακή προοπτική, χωρίς κανένα κίνητρο να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κυνικός νεοφιλελευθερισμός , απέχθεια προς το ΕΣΥ, αναξιοπρέπεια για τους λειτουργούς του και σκληρό πελατειακό κράτος, είναι η ιδανική «συνταγή» οριστικής διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης.
Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Τάνια Ελευθεριάδου

0
0
X
+
error: Content is protected !!