Χαρίτσης: Αμήχανοι οι δήμαρχοι με Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ

Συνέντευξη έδωσε ο υπ. Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης . Μεταξύ άλλων, μίλησε για την εξαγγελία Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι δημάρχοι, εκφράζουν αγωνία και αμηχανία για τη συγκεκριμένη εξαγγελία. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπ. Εσωτερικών: 

ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΕΝΦΙΑ

Η πρόταση που διατυπώθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους και περικοπή των εξασφαλισμένων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα που βρίσκεται στον πυρήνα μιας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης για την κοινωνία. Έχει διατυπωθεί η πρόταση αυτή και στο παρελθόν και από το ΔΝΤ, στο πρώτο μνημόνιο. Εντάσσεται στη λογική περικοπής των δημόσιων δαπανών και άρα και των πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο οι πόροι θα μειώνονταν σημαντικά γιατί τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερα από τα έσοδα που έχουν οι ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και θα δημιουργούσε Δήμους δύο ταχυτήτων. Οι φτωχοί Δήμοι θα είχαν τότε να ακολουθήσουν δύο δρόμους. Είτε να αυξήσουν τους φόρους – και κανείς δεν μας έχει εξηγήσει πώς θα αυξομειώνονταν αυτοί οι φόροι – είτε να εκχωρήσουν κρίσιμους τομείς σε ιδιωτικά συμφέροντα.

 

-Οι περισσότεροι Δημάρχοι – και μιλάμε καθημερινά με πολλούς Δημάρχους – και αυτοί που ανήκουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζουν αγωνία και αμηχανία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από τα μεγάλα θύματα των μνημονίων. Η δική μας προσπάθεια είναι στον αντίποδα της λογικής της ΝΔ. Εμείς αυξάνουμε τους ΚΑΠ, δημιουργούμε νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, ενεργοποιούμε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν αγκαλιαστεί από την Τοπική Ατοδιοίκηση, όπως ο «ΦιλόΔημος», που φέτος θα φθάσει στο 1δισ ευρώ επιπλέον πόρους, ακριβώς για αναπτυξιακά έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και βεβαίως έχουμε και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που κουβαλούσαν για χρόνια οι ΟΤΑ, μέσα από το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ».

ΠΗΓΗ 

ΓΡΑΨΤΕ ΣΧΟΛΙΑ
0
απογοήτευση 0
1,415 προβολές
X
+