Υποδοχή προσφύγων στη Καβάλα

800 πρόσφυγες έφτασαν το απόγευμα της Τετάρτης στο λιμάνι της Καβάλας με το προγραμματισμένο δρομολόγιο του Νήσος Μύκονος. Εκτός από την καθιερωμένη ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα και ρούχα που πρόσφεραν οι εθελοντές, στο λιμάνι βρισκόταν και ταχυδακτυλουργός προκειμένου να ψυχαγωγήσει τα παιδιά και να τους προσφέρει μπαλόνια. Αυτές ήταν οι ευχάριστες στιγμές που εκτυλίχθησαν, διότι δυστυχώς υπήρξαν και προβλήματα. Ειδικότερα, ορισμένοι πρόσφυγες με προβλήματα υγείας έπρεπε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Περίπου 12 άλλοι πρόσφυγες όμως εξαπατήθηκαν από τουριστικό πρακτορείο «μαϊμού» και με τα εισιτήρια ανά χείρας αναζητούσαν το ανύπαρκτο λεωφορείο για την επιβίβασή τους. Τελικά, τα θύματα της απάτης μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη δωρεάν με τη φροντίδα του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.
Η Άννα Γιοβανιού, των Γιατρών του Κόσμου, μας εξήγησε ότι το πρόβλημα της Τετάρτης είχε σημειωθεί μία ακόμη φορά. Δηλαδή, ορισμένα άτομα είχαν προμηθευτεί τα εισιτήριά τους από τη Λέσβο όταν όμως αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Καβάλας ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε λεωφορείο ώστε να τους παραλάβει. Επρόκειτο για οικογένειες με μικρά παιδιά, 2 -3 ετών, που ταλαιπωρήθηκαν αρκετή ώρα στο κρύο έως ότου τακτοποιηθεί το πρόβλημά τους. Οι πρόσφυγες είχαν προμηθευτεί εισιτήρια αξίας 80 ευρώ ανά άτομο από αθηναϊκό πρακτορείο αλλά εξαπατήθηκαν. Να σημειωθεί ότι το εισιτήριο από Καβάλα έως Ειδομένη κοστίζει 30 ευρώ, άρα τα θύματα πλήρωσαν υπερδιπλάσια τιμή. Η αστυνομία αναζήτησε τηλεφωνικά και διαδικτυακά τους υπευθύνους του πρακτορείου, ωστόσο δεν κατάφερε να τους εντοπίσει.
Δύο πρόσφυγες από τους 12 εξαπατημένους επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο του κ. Ξανθόπουλου όπου υπήρχαν κενές θέσεις κι αναχώρησαν. Για τη μεταφορά των υπολοίπων δέκα ζητήθηκε η μεσολάβηση της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα και της αντιδημάρχου κοινωνικών υποθέσεων Κορίνας Χιώτη Πρασσά, προκειμένου να συνεννοηθούν με τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Άμεσα έφτασε υπεραστικό λεωφορείο όπου επιβιβάστηκαν οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες οι οποίοι και μεταφέρθηκαν δωρεάν στην Ειδομένη.
Οι χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες προκαλούν περαιτέρω προβλήματα στους πρόσφυγες, επιδεινώνοντας την υγεία τους. Μέσω του Ερυθρού Σταυρού προσφέρθηκε περίθαλψη και φάρμακα στους άρρωστους. Ορισμένα άτομα με υψηλό πυρετό θα νοσηλευτούν στο νοσοκομείο για όσο διάστημα απαιτηθεί, ενώ περίπου 20 πρόσφυγες με ελαφρύτερα προβλήματα υγείας θα φιλοξενηθούν σε σπίτια καβαλιωτών έως ότου βελτιωθεί η υγεία τους κα μπορέσουν να ταξιδέψουν.
Πριν πάντως ανακύψουν όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ευχάριστη με την παρουσία του ταχυδακτυλουργού. Τα πιτσιρίκια ενθουσιάστηκαν με τη μουσική, τα κόλπα, τα μπαλόνια και τα κεράσματα. Ομοίως ενθουσιασμένοι όμως ήταν και οι ενήλικες από τις ευχάριστες συνθήκες.

 

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
Τα μέλη της δράσης πολιτών του δήμου Παγγαίου «Υποστηρίζω» μαζί με το γενικό γραμματέα του δήμου κ. Καλλινικίδη, βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο λιμάνι της Καβάλας μαζί και με το Βασίλη Παρχαρίδη που δίνει το παρόν κάθε Τετάρτη και Σάββατο στο σημείο άφιξης των προσφύγων. Ο εκπρόσωπος της δράσης «Υποστηρίζω» Γιάννης Κατσαρός μας ενημέρωσε ότι το απόγευμα της Τετάρτης αρκετοί ήταν οι εθελοντές που βρέθηκαν στο λιμάνι και πρόσφεραν τη βοήθειά τους. Διένειμαν είδη ένδυσης και τρόφιμα που είχαν συγκεντρωθεί με τη συνεργασία της δράσης, του δήμου και της μητροπόλεως Ελευθερούπολης. Αυτή ήταν η δεύτερη ανθρωπιστική εξόρμηση της ομάδας δράσης που ήδη έχει αποστείλει 19 τόνους ρούχων στη Μυτιλήνη. Τα είδη συγκεντρώθηκαν από την περιοχή του δήμου Παγγαίου και με τη συνεργασία των σχολείων και των δημοτών.
Ο κ. Κατσαρός μας μίλησε για τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρουν τα νεογέννητα παιδιά τους.

ΠΡΩΙΝΗ

ΓΡΑΨΤΕ ΣΧΟΛΙΑ
0
απογοήτευση 0
2,357 προβολές
X
+