Τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία κλινικών του Νοσοκομείου Καβάλας έθεσε υπόψη του Υπουργού Υγείας, η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις οριακής (ή μη) λειτουργίας της Γυναικολογικής και της Ουρολογικής Κλινικής. Όπως σημείωσε, η Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου εφημερεύει 17 ημέρες το μήνα, και τις υπόλοιπες οι ασθενείς εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο της Ξάνθης, προσθέτοντας το περιστατικό που γνωστοποιήθηκε στον τοπικό Τύπο, σύμφωνα με το οποίο, λόγω ασθένειας του εφημερεύοντα Ουρολόγου η κλινική παρέμεινε κατ’ ουσίαν κλειστή, με τους ασθενείς να πρέπει να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην οριακή λειτουργία που καταγράφηκε στην Γυναικολογική κλινική, λόγω συνταξιοδοτήσεων και αναρρωτικών αδειών των γιατρών, γεγονός που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις ασθενείς, οι οποίες υποχρεώθηκαν να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς.

Τέλος, τόνισε ότι λόγω του μεγάλου αριθμού κενών, οι γιατροί «περιοδεύουν» αυθημερόν σε Νοσοκομεία της ΥΠΕ. Πρόσφατο παράδειγμα, εκείνο που καταγράφει η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας, σύμφωνα με την οποία εφημερεύων Αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Καβάλας υποχρεώθηκε (με την πάγια τακτική τους «Εντέλλεσθε») να μετακινηθεί αυθημερόν στο Νοσοκομείο των Σερρών, καθώς δεν υπήρχε Αναισθησιολόγος να εφημερεύσει. Αποτέλεσμα, να διαταράσσεται το πρόγραμμα των χειρουργείων των ασθενών-που περιμένουν μήνες για να εγχειρηθούν- και οι γιατροί να ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές του.

Η κ. Ελευθεριάδου ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία και την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις των ιατρών και του λοιπού προσωπικού;
Πόσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πόσες επικουρικού προσωπικού έχουν ολοκληρωθεί τα χρόνια της πανδημικής κρίσης;

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Τάνια Ελευθεριάδου

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία κλινικών του Νοσοκομείου Καβάλας

Πληθαίνουν οι αναφορές για περιπτώσεις οριακής (ή μη) λειτουργίας κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα τέλη Φεβρουαρίου, η Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου λειτούργησε με έναν γιατρό, λόγω συνταξιοδοτήσεων και αναρρωτικών αδειών προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις ασθενείς, οι οποίες υποχρεώθηκαν να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς.

Επιπρόσθετα, πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εδώ και καιρό η Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου εφημερεύει 17 ημέρες το μήνα, και τις υπόλοιπες οι ασθενείς εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο της Ξάνθης. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες ασθένησε ο εφημερεύων Ουρολόγος, με αποτέλεσμα η Κλινική να παραμείνει (επί της ουσίας) κλειστή. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς αναγκάζονται να χρυσοπληρώσουν κάποια ιδιωτική κλινική ή να μετακινηθούν μεταξύ των Νοσοκομείων της ΥΠΕ, πολλές φορές με ίδιο μέσον. Την οριακή κατάσταση παραδέχτηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα και πως η κλινική δεν μπορεί να υπολειτουργεί εσαεί.

Εξαλλου, λόγω του μεγάλου αριθμού κενών, οι γιατροί «περιοδεύουν» αυθημερόν σε Νοσοκομεία της ΥΠΕ. Πρόσφατο παράδειγμα, εκείνο που καταγράφει η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας, σύμφωνα με την οποία εφημερεύων Αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Καβάλας υποχρεώθηκε (με την πάγια τακτική τους «Εντέλλεσθε») να μετακινηθεί αυθημερόν στο Νοσοκομείο των Σερρών, καθώς δεν υπήρχε Αναισθησιολόγος να εφημερεύσει. Αποτέλεσμα, να διαταράσσεται το πρόγραμμα των χειρουργείων των ασθενών-που περιμένουν μήνες για να εγχειρηθούν- και οι γιατροί να ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές τους.

Επειδή, τα παραπάνω φαινόμενα περιγράφουν γλαφυρά την καθημερινότητα στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Επειδή, τα κενά που προκλήθηκαν από την τιμωρητική αναστολή εργασίας για εργαζομένους στα Νοσοκομεία παραμένουν δυσαναπλήρωτα.
Επειδή, ο κίνδυνος να παραμένουν «κλειστές» (έστω και για λίγες μέρες) και άλλες κλινικές του
Νοσοκομείου Καβάλας είναι ορατός.
Επειδή, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει προχωρήσει σε άμεσες, μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού
και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία και την ενίσχυση
του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις των ιατρών και του
λοιπού προσωπικού;
Πόσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πόσες επικουρικού προσωπικού έχουν ολοκληρωθεί
τα χρόνια της πανδημικής κρίσης;

Η ερωτώσα βουλεύτρια
Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου

0
0
X
+
error: Content is protected !!