Χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις και με διαστρέβλωση της πραγματικότητας, προσπάθησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας να τοποθετηθεί επί της επίκαιρης ερώτησης της βουλεύτριας Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνιας Ελευθεριάδου, σχετικά με τη δανειοδότηση της Energean Oil&Gas με εγγύηση ελληνικού δημοσίου.
Η κ. Ελευθεριάδου αναφέρθηκε στην απάντηση του επιτρόπου για την Απασχόληση και Κοινωνικά Δικαιώματα Νικολά Σμιτ (μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστα Αρβανίτη), στην οποία σημειώνεται ότι «οι επενδύσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων μέσω χρηματοδοτικών μέσων, οι οποίες μπορούν τελικά να ωφελήσουν τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα […] πρέπει πάντα να συμμορφώνονται με την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης»,  βάσει της οποίας αποκλείεται η στήριξη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα.
Παράλληλα, έθεσε υπόψιν του Υπουργού τις σοβαρότατες δημόσιες καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων σε σχέση με τη μη ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου, τις εσφαλμένες επιλογές της διοίκησης όπως τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων η οποία έθεσε σε κίνδυνο το εργοστάσιο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας. Επίσης, ενημέρωσε τον Υπουργό για τις πρόσφατες απολύσεις και το καθεστώς διαθεσιμοτήτων που επέβαλλε η διοίκηση της εταιρείας, το οποίο παραβιάζει το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Επιπρόσθετα, υπενθύμισε στον Υπουργό ότι σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού δημοσίου προς την εταιρεία, υπάρχει ρητή αναφορά σχετικά με την συνεχή παραγωγή πετρελαίου προς όφελος των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, όρος ο οποίος δεν ικανοποιείται.
Αντί απάντησης, ο κ. Σκρέκας αναλώθηκε στο να διαβάζει το σχετικό νόμο, κατηγορώντας παράλληλα ευθέως το Σωματείο Εργαζομένων ως υπαίτιο του κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί στην κοινωνία της Καβάλας και της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι δεν προκύπτουν λόγοι ανησυχίας μετά την απάντηση του κ. Σμιτ, διότι, όπως ισχυρίζεται, η αναφορά του σε επιχειρήσεις που δεν προκαλούν σημαντική βλάβη, αφορά όσες δεν θα είναι επιλέξιμες για τη νέα προγραμματική περίοδο. Όμως, από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου δεν προκύπτει το ίδιο συμπέρασμα, καθώς η αναφορά εξαίρεσης γίνεται για τον «μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) για την επανεκκίνηση της οικονομίας της μετά την κρίση της νόσου COVID-19».
Όπως τονίζει η βουλεύτρια Καβάλας: «ο κ. Σκρέκας ή δεν γνωρίζει την απάντηση του κ. Σμιτ, ή την ερμηνεύει κατά το δοκούν, καλύπτοντας την προχειρότητα ή/και την αδιαφορία της κυβέρνησης για την ουσία των ερωτημάτων που προκύπτουν από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου. Τέλος, η τοποθέτησή του κατά του Σωματείου των Εργαζομένων αποτυπώνει ξεκάθαρα τη θέση της κυβέρνησης της ΝΔ σε ό,τι αφορά τους αγώνες των εργαζομένων για τα αυτονόητα. Θα συνεχίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές της Καβάλας να σιωπούν μπροστά στην κατασυκοφάντηση εργαζόμενωνσυμπολιτών μας, οι οποίοι μάχονται, όχι μόνο για τη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, αλλά και για την ασφάλεια όλων μας; Συμφωνούν με την κατηγορία που εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Υπουργός κατά του Σωματείου των Εργαζομένων; Οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση, πριν να είναι πολύ αργά».

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Τάνια Ελευθεριάδου

0
0
X
+
error: Content is protected !!