Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να απογυμνώνει και να απαξιώνει το δημόσιο σύστημα Υγείας στην Καβάλα, ανοίγοντας το δρόμο στους ιδιώτες και στις επί πληρωμή υπηρεσίες. Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, τις τελευταίες εβδομάδες η ΤΟΜΥ Καβάλας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλο ποσοστό ασθενών, καθώς ο ένας από τους δύο γιατρούς που εργαζόταν εκεί, αποχώρησε.
Το Υπουργείο Υγείας, αν και γνώριζε για την αποχώρηση του ιατρού δεν έπραξε τα δέοντα ώστε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε. Αποτέλεσμα αυτού, δεκάδες πολίτες να υποχρεώνονται να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό, σε μία περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά και τους συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΤΟΜΥ (οι οποίες ιδρύθηκαν με το ν. 4486/2017) αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουν εξωστρεφείς και κοινοτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις. Ο αρχικός σχεδιασμός για ίδρυση δεύτερης ΤΟΜΥ εντός του αστικού ιστού της Καβάλας, δεν προχώρησε από την Κυβέρνηση της ΝΔ, αποδεικνύοντας την εχθρική στάση στη δωρεάν, δημόσιο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Δυστυχώς, η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καβάλας δεν διαφέρει από την εικόνα της ΤΟΜΥ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, η Μαιευτική – Γυναικολογική του Νοσοκομείου θα «παγώσει» τις εφημερίες της, καθώς έχει μείνει χωρίς γιατρούς. Παρά τις διαψεύσεις από τη μεριά της διοίκησης, ασθενείς που ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, εξετάζουν τις επιλογές τους, εκτός των δημόσιων δομών υγείας. Η διοίκηση του Νοσοκομείου πρέπει άμεσα να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να προσλάβει μόνιμο προσωπικό ή/και επικουρικό μέχρι την κάλυψη των οργανικών κενών που έχουν προκύψει.

Είναι προφανές ότι η σημερινή δήλωση του κ. Πλεύρη περί επανεξέτασης των σχέσεων εργασίας στο ΕΣΥ με τη «δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να παρέχουν υπηρεσία part time σε νοσοκομεία, όπου υπάρχουν κενά και όπου υπάρχουν προκηρύξεις και συμβάσεις που δεν καλύπτονται», επιβεβαιώνεται από την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας στην Καβάλα.

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Τάνια Ελευθεριάδου

0
0
X
+
error: Content is protected !!