Το χρονικό ανθρωπιάς.

Από την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου διαφαινόταν ότι έφτανε η ώρα που ο δήμος Παγγαίου θα έπαιρνε το μερίδιο του από την ανθρωπιστική κρίση που ονομάζεται Προσφυγικό, από την στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα επόμενο ήταν ότι οι πρώτοι πρόσφυγες θα χτύπαγαν την πόρτα μας.

70 Πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη Μουσθένη σήμερα φτάνουν άλλοι 1000.

70 Πρόσφυγες στη Μουσθένη.

Το βάπτισμα έγινε με ένα λεωφορείο  που ταξίδευε από την Ορεστιάδα  με προορισμό την Ειδομένη, λόγω του ότι τα σύνορα είναι κλειστά η αστυνομία σταμάτησε το λεωφορείο στη Μουσθένη . Οι 70 πρόσφυγες που μετέφερε το λεωφορείο παρέμειναν στην περιοχή πάνω από 48 ώρες. Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του Δήμου Παγγαίου και των δημοτών της περιοχής και το πρώτο τεστ να περάσει με άριστα αφού ο Δήμος φρόντισε μέσω των μαγειρείων των παιδικών  σταθμών Ελευθερούπολης  να σιτιστούν σωστά  οι πρόσφυγες οι οποίοι αποχώρησαν όσο ήρεμα είχαν έρθει.

Από την Τετάρτη που το καράβι έφτασε στην Καβάλα με 1.000 πρόσφυγες πλέον ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν θέμα χρόνου για το κάλεσμα για φιλοξενία προσφύγων στον Δήμο Παγγαίου.
Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης και ο δήμαρχος Φιλ. Αναστασιάδης είχε πει επί λέξη: Σαν δημοτική αρχή δεν είμαστε αρνητική να βοηθήσουμε όποιον χρειάζεται βοήθεια, ακόμα και την πολιτεία σαν δήμος. Είμαστε standby αλλά εμείς σίγουρα δεν είμαστε αυτοί που θα καταθέσουμε  πρόταση γιατί είμαστε αναρμόδιοι και θα περιμένουμε να πάρουμε αποφάσεις και θα το πράξουμε όταν κληθούμε  για ότι ζητηθεί από την κυβέρνηση.
Ο Φιλ. Αναστασιάδης  ζήτησε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων να είναι stand by  με ανοιχτά τα κινητά τους όλο το 24ώρο ακόμα και το Σαββατοκύριακο  αν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

Παρασκευή βράδυ στο δημαρχείο υπήρξε συνεδρίαση των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του Φιλ. Αναστασιάδη και άρχισε ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός για μια πιθανή άφιξη προσφύγων στο δήμο μας αφού πληροφορίες έλεγαν ότι το Καράβι του Σαββάτου για μια φορά ακόμα θα ήταν κατάμεστο και αφού η προηγούμενη Καραβιά γεμάτο πρόσφυγες κατέκλυσε την πόλη της Καβάλας και τα προβλήματα πλέον ήταν ορατά.

Το Σάββατο γύρω στις 10.30 το πρωί υπήρξε ευρεία έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας με θέμα το προσφυγικό και επίσημα πλέον ζητήθηκε από τον Δήμο Παγγαίου να “φιλοξενήσει” άμεσα 200 με 300 πρόσφυγες.
Από εκείνη την στιγμή χτύπησε συναγερμός και με ένα ανύπαρκτο κράτος σε σχεδιασμό και την όποια βοήθεια  ο Δήμος Παγγαίου αναλαμβάνει δράση. Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ι. Μητρόπολης Ελευθερουπόλεως, της  Φιλοπτώχου Αδελφότητας, της Δράσης Παγγαίου Υποστηρίζω , Συλλόγων και εθελοντών.
Το Σάββατο στις 2 μ.μ μόλις 5 ώρες από την ώρα άφιξης του πλοίου στο γραφείο του Δημάρχου Παγγαίου έγινε συνάντηση με εκπροσώπων των πιο πάνω “ομάδων” για συντονισμό και άρχισε ένας αγώνας δρόμου ενάντια στο χρόνο.

Η συνεργασία του Δήμου με τους πιο πάνω φορείς δεν ήταν κάτι καινούργιο και ειδικότερα στο θέμα των προσφύγων αποτέλεσμα στη σύσκεψη να μην χρειαστούν πολλά λόγια και πράγματι μια καλοστημένη μηχανή ανέλαβε δράση.

Πρώτος στόχος ήταν η διαμόρφωση του χώρου φιλοξενίας που στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε εκλέγει να είναι το κλειστό γυμναστήριο Ελευθερούπολης και ο Δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι, εργάτες του δήμου λίγο μετά τις 3 βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο και άρχισε η διαμόρφωση του. Πρώτο μέλημα ήταν να καλυφθεί το παρκέ ώστε να αποφευχθούν οι φθορές, μεταφορά κάδων, προμηθειών, στρώματα, πετρέλαιο για θέρμανση, διαρρύθμιση τουαλετών κλπ.

Πολύ σημαντικό ήταν η δημιουργία Ιατρείου και έτσι από την πρώτη στιγμή στο χώρο βρέθηκε ο νομίατρος κ. Χρήστος Παπαδόπουλος για το θέμα ασφάλειας υπήρξε η παρουσία εκπροσώπου της αστυνομίας, το βάρος του συντονισμού από πλευράς Ι. Μητροπόλεως ανέλαβε ο πρωτοσύγκελος Πάτερ Χρυσόστομος Μπένος.  Η  Μητρόπολη μεταξύ άλλων ανέλαβε και την σίτιση για το Σάββατο Βράδυ. Για τις επόμενες μέρες ο Δήμος και οι διάφορες οργανώσεις και σύλλογοι έχουν αναλάβει εκ΄ περιτροπής την Σίτιση.

Αμέσως μετά άρχισαν να φτάνουν και οι βασικές πρώτες προμήθειες σε νερά. στρώματα, κουβέρτες Φάρμακα κλπ.

Άμεση ήταν και η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δήμου για Ιατρούς και νοσηλευτές, το Σάββατο και χτες  είδαμε ανθρώπους όπως την κ Αγάθη Καραγαννίδου, τους κ Απαζιδη Γιωργο, Τσουκαλα Σταυρο ,  τον καρδιολογο κ.Γεωργιαδη, Νεοπτολεμο Δεληγιαννιδη, Χρ. Μποσμπότη κ.α συγνώμη αν μας διαφεύγει κάποιο όνομα αλλά δεν υπάρχει πρόθεση.

Στις 5 ώρα έγινε ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το προσφυγικό και υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για τη στήριξη στις ενέργειες της διοίκησης.

Επιστροφή πάλι στο κλειστό Γυμναστήριο που πλέον είχε οργανωθεί στο καλύτερο επίπεδο για την υποδοχή των προσφύγων οι οποίοι έφτασαν λίγο μετά τις 10 μ.μ. όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο.


Χτες Κυριακή έγινε και επίσημη Απογραφή καθώς και καταγραφή αναγκών κατά άτομο.

13

Οι  Πρόσφυγες στην Ελευθερούπολη είναι:

Ενήλικες = 98
Παιδιά μέχρι 5 ετών= 40
ηλικίας 5 μέχρι 18= 50
Σύνολο 188

Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν όλοι τους δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν το συντομότερο και να  πάνε στην Γερμανία.

Ομολογουμένως μέχρι στιγμή το όλο το εγχείρημα έχει στεφθεί με επιτυχία αφού δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Ο Δήμος Παγγαίου χέρι χέρι και με καλό συντονισμό με την Μητρόπολη, τους συλλόγους / οργανώσεις, εθελοντών και τους απλούς ανθρώπους δείχνοντας υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας και ανθρωπισμού αντιμετωπίζει αυτή την δύσκολη κατάσταση με επιτυχία.

Πάντως από έγκυρες πηγές πληροφορηθήκαμε ότι δεν αναμένονται άλλοι πρόσφυγες προς το παρόν.

 

 

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
3,717 προβολές
X
+