Ανάστατοι οι κάτοικοι της Ν. Περάμου μετά την γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου δύο μόλις μέρες μετά τα Χριστούγεννα (27/12) να μετατρέψει την γνωστή μαρμάρινη κεντρική πλατεία της Ν. Περάμου σε parking. Η αντιπολίτευση του τοπικού συμβουλίου καταψήφισε την πρόταση αλλά οι σύμβουλοι της παράταξης του Φιλ. Αναστασιάδη την υπερψήφισαν. Η γνωμοδότηση προτείνει τη μετατροπή της πλατείας σε πάρκινγκ (καθημερινές 8.00-16.00) ακόμη και για τη καλοκαιρινή περίοδο.  Έκπληξη προκαλεί η απόφαση του τοπικού συμβουλίου αφού στερείτε της όποιας κυκλοφοριακής μελέτης, δεν λαμβάνει υπόψιν την ασφάλεια των παιδιών και βέβαια την αναπόφευκτη την φθορά των μαρμάρων.  Πολλοί χαρακτηρίζουν την απόφαση βεβιασμένη και ανεύθυνη και σίγουρα χωρίς να λύνει το πρόβλημα.
Μέσα από τις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τοπικοί σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ της μετατροπής, σε ερωτήματα που τους τέθηκαν δεν έπεισαν με τις απαντήσεις τους και απλά αρκέστηκαν στο κοινότυπο “ένα πείραμα είναι, αν δεν αποδώσει το parking θα το ακυρώσουμε” με δεκάδες αντιδράσεις και την επισήμανση, του τι θα γίνει αν πρώτα υπάρξει κάποιο ατύχημα με κάποιο παιδί και βέβαια την αναπόφευκτή φθορά της πλατείας και των μαρμάρων.

Πάντως οι κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν σε ψήφισμα μέσω της γνωστής σελίδας ΑVAAZ με τίτλο “Οι κάτοικοι Ν. Περάμου λένε όχι στην μετατροπή της κεντρικής πλατείας σε πάρκινγκ.” Η διεύθυνση για όσους θέλουν να ψηφίσουν ΕΔΩ.

Παράλληλα οι τοπικοί σύμβουλοι που είναι ενάντια στην μετατροπή εξέδωσαν το πιο κάτω κείμενο. 

1)Οι κεντρικές πλατείες στα αστικά κέντρα είναι κατασκευασμένε για να εξυπηρετούν μόνον τους πολίτες. Είναι για να κινούνται οι ίδιοι και τα παιδιά τους άνετα και με ασφάλεια, χωρίς τον κίνδυνο ατυχημάτων από οχήματα.

2)Δεν υπάρχει προηγούμενο να παραχωρείται πλατεία , μαρμαροστρωμένη, για χώρος στάθμευσης παντός είδους οχήματος, παρά μόνο για διάφορες εορταστικές, κοινωνικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.

3)Κανείς αιρετός δεν μπορεί να αλλάξει με μια προσωπική απόφαση την χρήση της κεντρικής πλατείας ,διότι ουσιαστικά ακυρώνουν τον λόγο ύπαρξης της, δηλαδή την απρόσκοπτη χρήση από τους πολίτες.

4)Η όποια «απόφαση» ελήφθη για αλλαγή χρήσης ,έστω και μερικής, δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί στον τύπο και να κοινοποιηθεί στο διαδίκτυο χωρίς να περάσει από κάποιες θεσμικές διαδικασίες.

5)Στις 27/11/2019 συζητήθηκε εκτενώς το οξύ πρόβλημα της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στην Ν.Πέραμο και συμφωνήσαμε πως πρέπει να γίνουν μελέτες από συγκοινωνιολόγους για την λύση τους. Δεν συζητήθηκε καθόλου η «λύση» πλατεία, γιατί δεν ετέθη τέτοιο θέμα. Στις 18/12/2019 κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο ότι η κεντρική πλατεία θα γίνεται πάρκιγκ από 8.00-16.00.Τι άλλαξε, τι μεσολάβησε, γιατί δεν ερωτηθήκαμε, γιατί εκ των υστέρων ζητείται η γνώμη του τοπικού συμβουλίου όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του το κοινοποιεί σαν δεδομένο;

6)Υπάρχουν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα ,ειδικά τους θερινούς μήνες και δυσκολεύουν και λόγω της ελλιπούς αστυνόμευσης. Πώς θα λυθούν τα νέα προβλήματα από την αυθαίρετη λειτουργία του παρκινγκ στο κεντρικότερο σημείο της παραλιακής οδού, με την τήρηση του ωραρίου, με την επικινδυνότητα ατυχημάτων με πολίτες και κυρίως παιδιά από την παρακείμενη παιδική χαρά, σε τι κατάσταση θα περιέλθει το μαρμάρινο και ευαίσθητο δάπεδο της πλατείας από το βάρος των παντός τύπου και βάρους οχημάτων;

7) Να επανασταθμίσουμε τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας επιλογής και να βρούμε μια καλύτερη λύση εξεύρεσης χώρων στάθμευσης και να μην βιαζόμαστε με απαράδεκτες λύσεις σε βάρος της ασφάλειας και της άνεσης των πεζών και των παιδιών.

8)Είναι η ώρα ( αργήσαμε πολύ) να γίνει κυκλοφοριακή μελέτη».

Όσο για την απόφαση τώρα θα πρέπει να επικυρωθεί από το δημοτικό συμβούλιο Παγγαίου ώστε να προχωρήσει το εγχείρημα.

0
0
X
+
error: Content is protected !!