Το πιο ωφέλιμο έργο στην ΑΜΘ μετά την Εγνατία

Ένα έργο που έχει τη σφραγίδα του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη γιατί κατάφερε και έκανε πραγματικότητα αυτό που μέχρι πριν από δύο χρόνια θεωρούνταν ακατόρθωτο.

Την 18ην Ιουλίου είχαμε την προκήρυξη – πρόσκληση του έργου: «Ανάπτυξη Δικτύων Φυσικού Αερίου Μέσης και Χαμηλής Πίεσης», που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020, το οποίο θα δώσει επιτέλους στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Δίκτυο αερίου τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση

Το έργο θα αναπτυχθεί στα κύρια αστικά κέντρα της ΠΑΜΘ (Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Ορεστιάδα), με περίπου 489,5 χιλιόμετρα αγωγών που θα καλύψει περίπου 60.000 νοικοκυριά της Περιφέρειας.
Ο κ. Παυλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο κοινωνικό όφελος από τη μείωση του κόστους της θέρμανσης, αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων για τις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια που θα έχουν την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το Φυσικό Αέριο.

ΠΑΜΘ είχε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, τη διέλευση των ενεργειακών αγωγών από την περιοχή, ένα πλεονέκτημα το οποίο όμως δεν είχε εκμεταλλευτεί.

Εντοπίζοντας αυτό το κενό η Διοίκηση της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-20, της οποίας τα έργα που θα ενταχθούν θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2023, αποφάσισε να συμπεριλάβει όλα τα κύρια αστικά κέντρα της ΑΜΘ, (Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Ορεστιάδα), με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΕΠΑ, σε ένα σχέδιο που θα ανέπτυσσε σε όλη την Περιφέρεια για τα δίκτυα φυσικού αερίου που θα εφοδιάζουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
Η πρωτοβουλία για αυτό το σχέδιο ανήκε στην Περιφέρεια, και μετά από δύο χρόνια επαφών και διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΠΑ για το πώς θα επεκταθεί το δίκτυο όσο το δυνατόν περισσότερο, αύξησαν το ποσό από 15 εκ. ευρώ, που δεν θα κάλυπταν και τις 6 πόλεις, στα 32 εκ. ευρώ από πλευράς ΑΜΘ, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 63 εκ. ευρώ, για αυτή την προγραμματική περίοδο.

«Μετά την Εγνατία Οδό, το πιο ωφέλιμο έργο για την κοινωνία σε ετήσια βάση θα είναι αυτό», και θα ωφεληθούν περίπου 60.000 νοικοκυριά, ένας αριθμός που εξαρτάται από το πόσο διατεθειμένοι θα είναι οι πολίτες να ενταχθούν, είτε είναι επαγγελματικές στέγες είτε όχι.

Η διαφορά ανάμεσα στην υπάρχουσα κατάσταση και την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του 2023 θα είναι η κάλυψη των μεγάλων πόλεων κατά το δυνατόν περισσότερο. Το σταθερό δίκτυο θα εφοδιάζεται σε ένα ανάπτυγμα κατασκευών που είναι της τάξης των 489,5 χιλιομέτρων μέσα στις πόλεις, μειώνοντας το κόστος θέρμανσης στο μισό, έχοντας το πλεονέκτημα της «απελευθέρωσης» από την κεντρική θέρμανση, μιας και ο καυστήρας είναι ανεξάρτητος και ατομικός.

Ο εφοδιασμός της Ορεστιάδας θα διαφέρει, μιας και αυτή θα εφοδιάζεται με σταθμό CNG, τον οποίο θα κατασκευάσει η ΔΕΠΑ, που είναι ο μόνος αποδέκτης της πρόσκλησης και θα χρηματοδοτείται σταδιακά και ανάλογα με την πρόοδο των έργων, ενώ το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα 111 εκ. ευρώ.
«Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που εντασσόμαστε σε ένα τέτοιο έργο, και είναι ένα ανατρεπτικό έργο, αφενός προς όφελος των ίδιων των πολιτών και προς όφελος της ίδιας την κοινωνίας στο σύνολο γιατί μειώνεται το κόστος της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τη Βουλγαρία και τις άλλες χώρες σε συνδυασμό με την έλευση των άλλων αγωγών στην περιοχή μας» καθώς επίσης θα απασχοληθούν περίπου 800 άτομα σε όλη την Περιφέρεια καθ’ όλη τη διάρκεια του εφοδιασμού της περιοχής με φυσικό αέριο.

Η παροχή Φυσικού Αερίου θα αλλάξει το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρεια μας.
Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
1,897 προβολές
X
+