Το Παγγαίο αλλάζει Νομό και Περιφέρεια;

Τι συνέπειες θα έχει αυτό στον Δήμο Παγγαίου; 
Φωτιές άναψε την Παρασκευή ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος όταν ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης ότι τα 360.000 στρέμματα συνολική έκταση του Παγγαίου όρους  σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις προστατευόμενες περιοχές το οποίο προωθείται για ψήφιση από το αρμόδιο Υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Παγγαίο όρος διαφαίνεται ότι θα ενταχθεί στο φορέα διαχείρισης της λίμνης Κερκίνη, με αποτέλεσμα το Όρος Παγγαίο να περνά στο Νομό Σερρών και στη  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο δε αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε: 

Η ένταξη στο φορέα της λίμνης Κερκίνη, έχει την καλή και την κακή πλευρά.

  • Η καλή πλευρά, είναι ότι το Παγγαίο όρος θα ενταχθεί σε ένα φορέα διαχείρισης και θα εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις από προγράμματα.
  • Η κακή πλευρά, είναι ότι ο φορέας που θα ενταχθεί υπάγεται σε άλλη Περιφέρεια (σ.σ. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), ωστόσο υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των διοικήσεων των όμορων Περιφερειών.

Ο λόγος της απόφασης ώστε το Ιστορικό όρος της Καβάλας το  Παγγαίο που από τα 360.000 στρέμματα συνολική έκταση του Παγγαίου όρους, το 61% ανήκει διοικητικά στο Νομό Καβάλας και το υπόλοιπο 39% στο Νομό Σερρών να περάσει στο φορέα διαχείρισης της λίμνης Κερκίνη (δηλ. Σερρών) οφείλετε στην έλλειψη ενός τοπικού φορέα διαχείρισης του Όρους Παγγαίου  παρότι ο κ Μαρκόπουλος ανέφερε,  ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας απέστειλε προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, Ι. Τσιρώνη, υπόμνημα που τεκμηριώνει την αναγκαιότητα σύστασης φορέα διαχείρισης του Παγγαίου όρους, το οποίο ετοίμασε ο διευθυντής Δασών Νομού Καβάλας, Ιωάννης Καπετανγιάννης και ότι στο υπόμνημα αυτό, δεν υπήρξε απάντηση! Βέβαια υπήρξαν κάποιοι κύκλοι που χαρακτήρισαν το υπόμνημα του Δεκεμβρίου πρόχειρο και ότι το θέμα  δεν συζητήθηκε με τη διοίκηση του φορέα διαχείρισης του πάρκου ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για να υποβληθεί σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Πολλά πλέον τα ερωτήματα που εγείρονται αν η υπόθεση τελεσφορήσει όπως σχεδιάζει το Υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για παράδειγμα:

Φυσικά, γεωγραφικά και διοικητικά  ο ορεινός Όγκος του Παγγαίου θα ανήκει και στον Δήμο Παγγαίου;  
Αφού η χρηματοδότηση θα γίνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αυτό σημαίνει ότι τουριστικά θα αξιοποιηθεί  από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών το βουνό που είναι ιστορικά συνδεδεμένο με την περιοχή της Καβάλας και διοικητικά ανήκει στον Δ. Παγγαίου. Αυτό τι ακριβώς θα σημαίνει  για τον Δήμο Παγγαίου;  Σημαίνει; πλέον ότι του μένει μόνο η τουριστική ανάπτυξη του αιγιαλού (που όπως είναι γνωστό ο Δήμος Καβάλας λιγουρεύεται Ν. Ηρακλείτσα και Ν. Πέραμο και Αμμολόφους);
Τι σημαίνει πρακτικά για την καθημερινότητα των δημοτών των ορεινών χωριών του Παγγαίου ή  για τις αδειοδοτήσεις όταν θα εμπλακούν δύο περιφερειακές ενότητες και άγνωστος αριθμός  δήμων!
Ποια θα είναι η Ιστορική αλλοίωση του ιστορικού Καβαλιώτικου όρους μέσα στα επόμενα χρόνια; 
Ο Δήμος Παγγαίου μαζί με την αντιπεριφέρεια  Καβάλας πρέπει να δράσουν άμεσα και να ξεκαθαρίσουν τι σημαίνει για τον πλούτο της περιοχής μας και της αξιοποίησης του αν συμβεί αυτό που μεθοδεύει  το υπουργείο. 

 

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
4,071 προβολές
X
+