Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα τοπικά καταστήματα στον Βόρειο Έβρο με τους καταναλωτές της τοπικής κοινωνίας να συνεχίζουν να κάνουν τα ψώνια τους στις κοντινές πόλεις κυρίως της Τουρκίας και της Βουλγαρίας…

Οι συνεχείς ανατιμήσεις στην χώρα μας, σε συνδυασμό με την πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας που κάνει ακόμα πιο συμφέρουσες τις τιμές στη γειτονική χώρα, οδηγούν τους καταναλωτές στις αγορές της Τουρκίας και τους εμπόρους του Έβρου στην απόγνωση.

Είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, είδη ένδυσης – υπόδησης, ακόμα και νυφικά είναι κάποια από αυτά που αγοράζουν οι Έλληνες καταναλωτές. Μονοήμερες εκδρομές διοργανώνονται για τα ψώνια της εβδομάδας, ενώ πολλοί συρρέουν καθημερινά ακόμα και για τα απαραίτητα του σούπερ μάρκετ και το φουλάρισμα του ντεπόζιτου του αυτοκινήτου.

«Όσο και να είναι οι τιμές μας οι καταναλωτές πηγαίνουν και βάζουν στην Τουρκία και την Βουλγαρία. Εμείς βλέπουμε τους παλιούς πελάτες μας να βάζουνε βενζίνη στις γειτονικές χώρες. Εκεί που πουλούσα 2.000 λίτρα την ημέρα τώρα πουλάω 200 και τα αυτοκίνητα συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Πήγαμε στο τελωνείο, είδαμε και γίνεται πανικός. Με την Τουρκία έχουμε 1 ευρώ διαφορά. Υπάρχουν διαρροές και δεν κάνουν τίποτα για αυτό» λέει στο makthes.gr η Βασιλική Καλαϊτζή, Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Βορείου Έβρου.

Όπως εξηγεί στο makthes.gr ο Βασίλης Κασαπίδης, πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης η διαφορά στις τιμές είναι όντως αισθητή, ειδικά στα καύσιμα που εκεί ξεπερνά το 50%. «Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει κυρίως το δέλεαρ στις ισοτιμίες που προκύπτει ένα πολύ οικονομικό καύσιμο. Αυτό που έχει επηρεάσει πολύ είναι αυτή η εξίσωση που από την μία έχουν ανέβει σημαντικά οι τιμές των καυσίμων στην χώρα μας και παράλληλα λόγω της μεγάλης διαφοράς ισοτιμίας που προέκυψε τα τελευταία 2 – 3 χρόνια με την Τουρκία έχει πέσει πάρα πολύ το καύσιμο, 60 – 70% σε σύγκριση με την Ελλάδα».

«Από ψωμιά, λαχανικά, ντομάτες πράσα είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακής χρήσης, χαρτιά υγείας. Το μία φορά την εβδομάδα είναι σχεδόν το απαραίτητο. Κάθε Παρασκευή έχουν εκεί λαϊκή και στο όνομα της λαϊκής οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές για την Ανδριανούπολη» λέει στο makthes.gr η Φιλιώ Μυλωνά, πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Ορεστιάδας.

«Ψωμιά, λαχανικά, ντομάτες πράσα, είδη ένδυσης υπόδησης, οικιακής χρήσης, χαρτιά υγείας… νυφικά»
Η περιοχή του Έβρου ζει εδώ και περίπου 15 χρόνια με το φαινόμενο της «καταναλωτικής μετανάστευσης» και πλέον οι αγορές αγαθών από τις πόλεις των γειτονικών χωρών είναι κάτι σύνηθες. Το φαινόμενο όμως από ότι παρατηρείται αντί να μειωθεί εντείνεται και η τοπική αγορά ειδικά στον Βόρειο Έβρο ψυχορραγεί.

Περισσότερα ΕΔΩ 

0
0
X
+
error: Content is protected !!