Στις 19 και 26 Μαΐου και τον Οκτώβριο του 2019 τοποθετεί η Κομισιόν στην EKθΕΣΗ_ της για την ελληνική οικονομία (σελ. 82), τις αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στο κείμενο «οι περιφερειακές και τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 19 και 26 Μαΐου (ο δεύτερος γύρος θα λάβει χώρα την ίδια ημερομηνία με την εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τον Οκτώβριο του 2019», προστίθεται.

Ωστόσο, με βάση το άρθρο 6 παρ 4 του «Κλεισθένη Ι» (Ν. 4555/2018) ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 26 και όχι στις 19 Μαΐου 2019 και ο δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου. Τι έχει συμβεί και στην έκθεση της Κομισιόν έχει αναγραφεί λάθος, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Να σημειωθεί, πάντως, ότι εφόσον οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν, τελικώς, το Μάιο, το σενάριο που συζητείται, προκειμένου να μην έχουμε πέντε ταυτόχρονες κάλπες (εθνικές, ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές και τοπικές εκλογές) είναι να μετακινηθεί η ημερομηνία του α΄γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών για τις 19 Μαΐου και να διεξαχθούν μαζί με τις εθνικές και ο β΄γύρος να γίνει στις 26/5 μαζί με τις ευρωεκλογές.

Αναλυτικά η διάταξη του «Κλεισθένη Ι»:

α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παραγράφου 1 θα διεξαχθεί την Κυριακή κατά την οποία διενεργείται η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019.

β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 33, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής

και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών.

γ) Η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023 και λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες. ΠΗΓΗ

0
0
X
+
error: Content is protected !!