Δελτίο Τύπου
Της 16ης Δεκεμβρίου 2022
Τίτλος: «Συνάντηση Γ.Πασχαλίδη με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ζημίες από χαλαζόπτωση, αδιάθετα σταφύλια και σπαράγγια, αποζημίωση αμπελοκαλλιεργητών κ.α.»

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο σχετικά με τη νέα συνάντηση που πραγματοποίησε χθες με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεώργιο Γεωργαντά.

Αρχικά, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι υπεγράφη η ΚΥΑ, με την οποία θα δοθεί η ενίσχυση, που θα καταβληθεί τις προσεχείς ημέρες, ύψους 60 εκατ. ευρώ και καλύπτει σε ποσοστό 40% την αύξηση του συνολικού κόστους στην τιμή αγοράς των λιπασμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα. Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο ανέρχεται σε ποσοστό 10,95% των παραστατικών για την αγορά λιπασμάτων που έχουν γίνει το χρονικό διάστημα από 1/10/2021 έως και 30/9/2022. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κάθε δικαιούχος(φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 250.000 €, η δε ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Επίσης, ο Υπουργός πληροφόρησε τον Βουλευτή ότι ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις κτηνοτρόφων που αφορούν στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση όσων πλήττονται από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η ενίσχυση δίνεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022 και συγκεκριμένα από τις δράσεις: Υπομέτρο 1- Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας και Υπομέτρο 2- Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-πληρωμής πραγματοποιείται το διάστημα από 19-12-2022 έως 29-12-2022, η δε Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται σε 89.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τα ζητήματα της Π.Ε. Καβάλας, ο Βουλευτής αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στις τεράστιες ζημίες από τη σφοδρή χαλαζόπτωση του περασμένου Ιουνίου στον Δήμο Παγγαίου και στην καταστροφή που προκλήθηκε στο φυτικό κεφάλαιο(σταφύλια, ελιές, αμύγδαλα).

Ένα ακόμη ζήτημα που έθιξε ο Βουλευτής ήταν το πρόβλημα των αδιάθετων σταφυλιών, που δυστυχώς έμειναν στα αμπέλια και δεν πωλήθηκαν, όπως επίσης και
το πρόβλημα των σπαραγγιών του Δήμου Νέστου.

Επιπλέον, θέμα συζήτησης αποτέλεσε και η αποζημίωση λόγω covid-19 των αμπελοκαλλιεργητών μέσω de minimis.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε: «Θερμές ευχαριστίες προς τον Υπουργό για τη σημερινή συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν σημαντικά ζητήματα της Π.Ε. Καβάλας. Η υπογραφή της ΚΥΑ για την επιδότηση των λιπασμάτων είναι πράγματι ανακουφιστική. Η προσπάθεια στήριξης του αγροτικού κόσμου συνεχίζεται με κάθε δυνατό τρόπο…»
Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης
Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

0
0
X
+
error: Content is protected !!