Ο Ε.Ο.Δ.Υ. χτες Σάββατο ανακοίνωσε 2.556 νέα κρούσματα, με νέα θλιβερά ρεκόρ σε νέους θανάτους 34 και τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ να ανέρχονται σε 207.  Ο απολογισμός από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας είναι:
Σύνολο θανάτων 749. Σύνολο κρουσμάτων 54.809.

Θλιβερά ρεκόρ σε Π.Ε. Καβάλας και Δήμο Παγγαίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε τα στοιχεία της πρώτης βδομάδας του Νοεμβρίου στη Π.Ε. Καβάλας.

ΗΜΕΡ  Ν/Κ – ΤΕΣΤ  Ν/Κ -ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΟΔΥ  
1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  104 17 12  
2 /11 100 15 25  
3/11 100 22 32  
4/11 96 18 57  
5/11 123 44  37  
6/11 64 15 61  
 7/11 96 25 56  
ΣΥΝΟΛΟ 683 156 280  

Δίπλα στη πρώτη στήλη με τις ημερομηνίες, στη 2η στήλη βλέπουμε τον αριθμό των τεστ που κάνει το νοσ. Καβάλας, στη τρίτη στήλη τα κρούσματα από τα αποτελέσματα αυτών των τεστ και στη τέταρτη τα κρούσματα που δίνει ο ΕΟΔΥ και περιλαμβάνει τεστ του Νοσ. Καβάλας, των κέντρων ΕΣΥ του νομού και των PCR (μοριακών) από τα ιδ. Ιατρεία. Σημειώνουμε ότι ο Ε.Ο.Δ,Υ δεν ανακοινώνει (προσμετρά) τα αποτελέσματα των περισσοτέρων rapid test που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια.
Δημοσιογραφική έρευνα δείχνει ότι σε όλο τον Ν. Καβάλας τις 2-3 τελευταίες βδομάδες γίνονται κατά μέσο όρο περίπου 350 τεστ καθημερινά σε ιδιωτικά εργαστήρια. Λόγω κόστους τα περισσότερα είναι τα rapid test και όπως είπαμε αυτά δεν προσμετρώνται σε αυτά που ανακοινώνει ο Ε.Ο.Δ.Υ. Όπως στα τεστ του νοσοκομείου έτσι και στα ιδιωτικά εργαστήρια πλέον 1 στα 5 τεστ βγαίνει θετικό με αποτέλεσμα περίπου 70 κρούσματα ημερησίως να μένουν “βουβά”. Βέβαια πολλοί που βρέθηκαν θετικοί στο rapid test και ειδικότερα αυτοί που παρουσίασαν πιο σοβαρά συμπτώματα προχωρούν και σε μοριακό τεστ, με αποτέλεσμα κάποτε να ανακοινώνονται από τον Ε.Ο.Δ.Υ. Επίσης θυμίζουμε ότι ο ΕΟΔΥ τα στοιχεία τα οποία ανακοινώνει κάθε απόγευμα είναι στοιχεία που έχει συλλέξει και επεξεργαστεί μέχρι τις 2 το μεσημέρι της ημέρας, άρα τα αποτελέσματα των τεστ της ημέρας που γίνονται γνωστά μετά τις 2μ.μ ανακοινώνονται την επομένη μέρα.

Ρεκόρ κρουσμάτων σε Καβάλα και Παγγαίο

Τα 280 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ μόνο για την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, είναι περισσότερα από τα συνολικά κρούσματα που είχαμε στο νομό όλους τους προηγούμενους μήνες από την αρχή της πανδημίας.

Χτες Σάββατο για την Π.Ε.Καβάλας ανακοινώθηκαν νέα κρούσματα 56 κρούσματα που μαζί με τα κρούσματα της Παρασκευής 61 κρούσματα (ρεκόρ μιας ημέρας) δίνουν το ανησυχητικό σύνολο των 117 κρουσμάτων σε λιγότερες από 48 ώρες, που και πάλι είναι μικρότερος από την πραγματικότητα γιατί είναι σε εξέλιξη δυο σοβαρές υποθέσεις , η μια είναι η υπόθεση του ιδρύματος στον Δήμο Παγγαίου. Και η δεύτερη η υπόθεση μυστηρίου και δεξίωσης στη Νικήσιανη.

Στο μάτι του κυκλώνα το  Παγγαίο

Σχετικά με την κατάσταση του ιδρύματος στον Δ. Παγγαίου που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας (τα πρώτα δημοσιεύματα  έκαναν λόγο για 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα) αλλά η όλη ιστορία να βρίσκεται σε εξέλιξη. Ασφαλείς πληροφορίες μιλούν για σωρεία κρουσμάτων. Όλοι οι τρόφιμοι και οι εργαζόμενοι από την Πέμπτη υποβλήθηκαν σε rapid test από μικροβιολογικό εργαστήριο της Ελευθερούπολης που έδειξαν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων,  μεταξύ των ηλικιωμένων φιλοξενουμένων αλλά και  εργαζομένων του ιδρύματος, οι πρώτες πληροφορίες (ανεπιβεβαίωτες από Ε.Ο.Δ.Υ.) αλλά για μας αξιόπιστες έκαναν λόγο για αριθμό κρουσμάτων μεγαλύτερο των 35 ίσως και των 40.
Μετά από αυτή την εξέλιξη κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ βρέθηκε στο ίδρυμα και πραγματοποίησε μοριακά τεστ (PCR). Και πάλι από ασφαλείς πληροφορίες που μας έφτασαν, μέχρι κάποια ώρα νωρίς χτες το απόγευμα τα πρώτα αποτελέσματα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα αποτελέσματα των τεστ του ΕΟΔΥ είχαν δείξει 21 κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων και των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων στο ίδρυμα.
Επίσης γνωρίζουμε ότι μέχρι στιγμής κανένας ηλικιωμένος φιλοξενούμενος δεν έχει μεταφερθεί σε κάποιο Νοσοκομείο.
Ευχόμαστε σύντομα να υπάρξει ανακοίνωση από το Ε.Ο.Δ.Υ. σχετικά με το ίδρυμα γιατί γινόμαστε αποδέκτες μηνυμάτων και πολλών τηλεφωνημάτων από συγγενείς ειδικότερα εκτός περιοχής αφού στο ίδρυμα υπάρχουν τρόφιμοι από Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες κλπ Αλλά και από συγγενείς εργαζομένων, συνεργατών, προμηθευτών, αλλά και απλών ανθρώπων που την τελευταία εβδομάδα ήρθαν σε επαφή με όλους τους ανωτέρω και καταγγέλλουν έλλειψη ενημέρωσης και ινχηλάτισης αφού τα πρώτα τεστ έγιναν Πέμπτη.
Δεν γνωρίζουμε αν χτες βγήκαν ή αν μέχρι στιγμής έχουν βγει όλα τα αποτελέσματα, αλλά με την χτεσινή διατύπωση του ΕΟΔΥ σχετικά με τα κρούσματα στη Καβάλα που έλεγε:   56 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές,  δεν γίνεται σαφές αν τα 32 κρούσματα συσχετίζονται με το ίδρυμα ή με την δεύτερη περίπτωση της Νικήσιανης, δηλαδή τον Γάμο και την δεξίωση και αφορά κατοίκους του Δ. Παγγαίου αλλά και Καλαμπακίου Δράμας. Αφού πρώτα υπήρξαν τουλάχιστόν 26-28 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νικήσιανη αλλά και στο Καλαμπάκι από αυτούς που παρευρέθηκαν στην εκκλησία και  στην δεξίωση. Δόθηκε εντολή και όλοι οι καλεσμένοι υποβλήθηκαν σε τεστ και αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα και η όποια ιχνηλάτιση..
Όπως είναι φυσικό και οι δύο περιπτώσεις έχουν θορυβήσει τους κατοίκους της Νικήσιανης αλλά και της γύρω περιοχής, αφού το ίδρυμα φιλοξένει και υπερήλικές και εργαζόμενους από την Νικήσιανη, Γεωργιανή κλπ. Το δε μυστήριο και η δεξίωση έγινε το περασμένο Σάββατο και παρόλο τα πρώτα κρούσματα πολλοί άλλοι κυκλοφορούσαν ανημέρωτοι για μέρες. Για αυτό και εμείς φωνάζουμε ότι το πιο σημαντικό είναι η ενημέρωση όταν υπάρχουν κρούσματα και όχι η ωραιοποίηση καταστάσεων…… Τεστ και ενημέρωση σταματούν έγκαιρα την διασπορά.

Ανησυχία και στην Ελευθερούπολη αφού ένας ακόμα υπάλληλος του Δημαρχείου Ελευθερούπολης βρέθηκε θετικός στον ιό, είναι ο δεύτερος εργαζόμενος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα που βγαίνει θετικός στο covid 19. Και εκεί αναμένονται συστάσεις για την συνέχεια από τον Ε.Ο.Δ.Υ.
Πληροφορίες που φτάνουν μιλάνε για διάσπαρτα μεμονωμένα κρούσματα σε Ελευθερούπολη και σε άλλα σημεία του Δήμου.
Αν όλα αυτά τα κρούσματα από το ίδρυμα, τον Γάμο, τα νέα της Ελευθερούπολης, τα νέα διάσπαρτα μεμονωμένα, προστεθούν στα γνωστά κρούσματα της αρχής της εβδομάδας, μαθητών, Εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Ελευθερούπολης, το πρώτο κρούσμα εργαζόμενου στο δήμο, τον δάσκαλο στο Οφρύνιο. προπονήτριας, Αθλητή και των άλλων. Τότε με ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι ο δήμος Παγγαίου είχε την χειρότερη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας αφού τα κρούσματα προσεγγίζουν αν όχι να ξεπερνούν τα 50 μόνο σε μια εβδομάδα.

0
0
X
+
error: Content is protected !!