Στον κατάλογο Μνημείων της UNESCO ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα αλλά και για την περιοχή μας αποτελεί η σημερινή έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της εγγραφής του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ.

Με μια πολύ σύντομη  διαδικασία  ο φάκελος της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO έγινε αποδεκτός με απόλυτη ομοφωνία.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Εξέχουσα Οικουμενική Αξία της πόλης των Φιλίππων τεκμηριώνεται τόσο βάσει της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς (κριτήριο (iv)),  όσο και λόγω της παρουσίας του Αποστόλου Παύλου η οποία σηματοδότησε τις απαρχές του Χριστιανισμού στην Ευρώπη (κριτήριο (iii)).

Μετά την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς περιλαμβάνει 18 εγγραφές από την Ελλάδα.

Η κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2015 υπήρξε αποτέλεσμα μιας συντονισμένης και συστηματικής προσπάθειας των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και ο Αθλητισμού και ειδικά της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Σημαντική ήταν επίσης η αρωγή του πρώην Δήμου Φιλίππων και του νυν Δήμου Καβάλας, που εκφράζουν την ένθερμη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Σε ένα σύντομο ευχαριστήριο χαιρετισμό ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία, ευχαρίστησε τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της UNESCO για την ετυμηγορία τους και τους απηύθυνε πρόσκληση για να επισκεφτούν την Ελλάδα και τους Φιλίππους.

Στην Ελληνική αποστολή συμμετείχαν μεταξύ των άλλων  ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. Γιώργος Παυλίδης , ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, η Δήμαρχος Καβάλας Δημ. Τσανάκα, Σωτ. Παπαδόπουλος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, .

 

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
2,393 προβολές
X
+