Την έντονη ανησυχία και αντίθεσή των συνταξιουχικών οργανώσεων όλης της χώρας, σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής από το Υπουργείο Εργασίας των συνδρομών, που νόμιμα παρακρατούνται οικειοθελώς από τους συνταξιούχους για την ενίσχυση πρωτοβάθμιων σωματείων και δευτεροβαθμίων οργανώσεων, κατέθεσαν με ερώτησή τους 35 βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία της Τ. Ελευθεριάδου.
Όπως σημειώνουν, με βάση τις διατάξεις των νόμων 4387/16 (άρθρο 102) και 4611/19 (άρθρο 41) νομοθετήθηκε η προαιρετική παρακράτηση από κάθε συνταξιούχο του ποσού των 20 λεπτών του ευρώ (0,20) τον μήνα από την κύρια σύνταξή του, με την συγκατάθεσή του, για την ενίσχυση των οικονομικών δυνατοτήτων και αναγκών των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων, με σκοπό την κάλυψη και εκπλήρωση των μισθολογικών, λειτουργικών, πολιτιστικών, κ.α. δραστηριοτήτων τους.
Οι δύο τελευταίες υπουργικές αποφάσεις ήταν το 2019 από τον τότε υφυπουργό Αναστάσιο Πετρόπουλο, η οποία «πάγωσε» αναιτιολόγητα από τον κ. Γιάννη Βρούτση, για να εκδώσει τελικά στο τέλος του έτους υπουργική απόφαση που αφορά τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί για το έτος 2017. Έτσι, σήμερα δεν έχουν αποδοθεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων οι συνδρομές, που έχουν παρακρατηθεί για τα έτη, 2018- 2019- 2020- 2021 και του τρέχοντος μέχρι σήμερα.
Οι βουλευτές/τριες ρωτούν τον Υπουργό Εργασίας αν προτίθεται να εκδώσει άμεσα και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή, υπουργική απόφαση που θα αποδίδει στις συνταξιουχικές οργανώσεις τις συνδρομές που έχουν παρακρατηθεί για τα έτη, 2018- 2019- 2020- 2021 και του τρέχοντος μέχρι σήμερα.
Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Τάνια Ελευθεριάδου

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: Μη καταβολή στις συνταξιουχικές οργανώσεις των συνδρομών που δικαιούνται με βάση τους νόμους 4387/16 και 4611/19
Την έντονη ανησυχία και αντίθεσή τους, σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής από το Υπουργείο Εργασίας των συνδρομών, που νόμιμα παρακρατούνται οικειοθελώς από τους συνταξιούχους για την ενίσχυση πρωτοβάθμιων σωματείων και δευτεροβαθμίων οργανώσεων, εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή τους συνταξιουχικές οργανώσεις απ’ όλη την χώρα.
Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι με βάση τις διατάξεις των νόμων 4387/16 (άρθρο 102) και 4611/19 (άρθρο 41) νομοθετήθηκε η προαιρετική παρακράτηση από κάθε συνταξιούχο του ποσού των 20 λεπτών του ευρώ (0,20) τον μήνα από την κύρια σύνταξή του, με την συγκατάθεσή του, για την ενίσχυση των οικονομικών δυνατοτήτων και αναγκών των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων, με σκοπό την κάλυψη και εκπλήρωση των μισθολογικών, λειτουργικών, πολιτιστικών, κ.α. δραστηριοτήτων τους. Μάλιστα στην πλατφόρμα της αίτησης που ο κάθε συνταξιούχος υποβάλλει για να λάβει την σύνταξή του, υπάρχει ξεχωριστό σημείο που συμπληρώνει αν επιθυμεί ή όχι την παρακράτηση.
Τα χρήματα αυτά συγκεντρώνονται σε ειδικό κωδικό στον ΕΦΚΑ και αποδίδονται με υπουργική απόφαση στις συνταξιουχικές οργανώσεις, που έχουν υποβάλει αίτημα για το σκοπό αυτό. Οι δύο τελευταίες υπουργικές αποφάσεις ήταν το 2019 από τον τότε υφυπουργό Αναστάσιο Πετρόπουλο, η οποία «πάγωσε» αναιτιολόγητα από τον κ. Γιάννη Βρούτση, για να εκδώσει τελικά στο τέλος του έτους υπουργική απόφαση που αφορά τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί για το έτος 2017. Έτσι, σήμερα δεν έχουν αποδοθεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων οι συνδρομές, που έχουν παρακρατηθεί για τα έτη, 2018- 2019- 2020- 2021 και του τρέχοντος μέχρι σήμερα.
Επειδή, τα εν λόγω ποσά δεν βαραίνουν τον προϋπολογισμό, καθώς προέρχονται από παρακρατηθείσες συνδρομές.
Επειδή, οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές στις συντάξεις τους.
Επειδή, η οργάνωση των συνταξιούχων μέσω των οργανώσεών τους είναι κομβικής σημασίας για την διεκδίκηση των διαχρονικών αιτημάτων τους.
Επειδή, δεν υπάρχει κάποιο νομικό ή ηθικό ζήτημα για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα εκδώσετε άμεσα και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή, υπουργική απόφαση που θα αποδίδει στις συνταξιουχικές οργανώσεις τις συνδρομές που έχουν παρακρατηθεί για τα έτη, 2018- 2019- 2020- 2021 και του τρέχοντος μέχρι σήμερα;

Οι ερωτώντες/ώσες βουλευτές/τριες
Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Σία
Αχτσιόγλου Έφη
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραϊτης Αθανάσιος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παναγιού
Σαντορινιός Νεκτάριος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τόλκας Άγγελος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

0
0
X
+
error: Content is protected !!