Ηταν απόγευμα Παρασκευής 9 Νοεμβρίου 2018, όταν στην περιοχή Καρνάγιο Καβάλας, η οποία βρίσκεται κάτω από το παλιό νοσοκομείο της πόλης, υποχώρησε τμήμα γέφυρας, μήκους 15 μέτρων, της παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης. Το οδόστρωμα δίπλωσε στα δύο εγκλωβίζοντας γερανό βάρους 48 τόνων και αυτοκίνητο με δύο επιβάτες. Ευτυχώς, το Ι.Χ. προσπερνούσε το βαρύ όχημα όταν «έσπασε» η γέφυρα κι έτσι ο γερανός δεν κατρακύλησε προς τα πάνω του.

Σήμερα, 1.500 (!) μέρες μετά το συμβάν, η γέφυρα παραμένει… κατεστραμμένη, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό! Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών «κόλλησε» για τέσσερα ολόκληρα χρόνια στα… «γρανάζια» της μικροπολιτικής, των αλληλοεπικαλύψεων και της ανευθυνότητας, ταλαιπωρώντας μια ολόκληρη πόλη. Απαράδεκτη κατάσταση για μία πρωτεύουσα νομού προηγμένου κράτους!

Από την αρχή

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η οριστική μελέτη που εκπονεί η Εγνατία Οδός θα είναι έτοιμη στα μέσα του 2023 και (εφόσον κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες) ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Ο εργολάβος που θα προκύψει θα πιάσει δουλειά το 2024, με τη φιλοδοξία η γέφυρα να δοθεί και πάλι προς χρήση το… 2025! Δηλαδή, επτά χρόνια μετά το συμβάν (!) και εφόσον πάνε όλα καλά από εδώ και πέρα! Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα επιδιορθωθεί μόνο το τμήμα που κατέρρευσε, αλλά ενδεχομένως να ξηλωθεί και να κατασκευαστεί από την αρχή όλη η γέφυρα!

Μετά την κατάρρευσή της, είχε γίνει σύσκεψη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και εκπροσώπων της τότε κυβέρνησης. Αν και είχε συμφωνηθεί ότι οι μελέτες θα γίνουν από την Εγνατία Οδό που έχει την τεχνογνωσία, λίγες μέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι την αποκατάσταση θα κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη συνεργασία του τοπικού Τεχνικού Επιμελητηρίου. Μόνο που τα στελέχη του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας όχι μόνο δεν είχαν λάβει τη σχετική ενημέρωση νωρίτερα, αλλά δεν διέθεταν το απαραίτητο προσωπικό για τη σύνταξη των μελετών. Παράλληλα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στράφηκε και στην Εγνατία Οδό, μέχρι να διευκρινιστεί αν τα στελέχη του ΤΕΕ μπορούσαν να ολοκληρώσουν γρήγορα και με αξιοπιστία τις απαραίτητες μελέτες. Οι μέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες περνούσαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα και το 2019 έφερε τις διπλές εκλογές, με συνεπακόλουθο τις γνωστές «αρρυθμίες» της Δημόσιας Διοίκησης. Τελικά, το ΤΕΕ αποχώρησε (χωρίς καν να ήθελε να μπει αρχικά) από το πρότζεκτ, το οποίο πέρασε στα χέρια της Εγνατίας Οδού. Μετά, ήρθε η… πανδημία και στην ουσία τώρα αρχίζει η ουσιαστική δουλειά για την επιδιόρθωση της γέφυρας. Δηλαδή τέσσερα ολόκληρα χρόνια στον «αέρα» χωρίς να γίνει το παραμικρό!

Απέχει 500 μέτρα από το πιο τουριστικό σημείο της πόλης…………..συνέχεια ΕΔΩ

1
0
X
+
error: Content is protected !!