Ήταν 16 Ιουνίου όταν σε ανάρτηση μας είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας για την επιλογή των μηχανημάτων πρόσβασης των ΑμεΑ στις παραλίες από τον Δήμο Παγγαίου. Πολλά και αναπάντητα τα ερωτήματα αφού ουδείς γνωρίζει αν τα μηχανήματα επιλογής του Δήμου Παγγαίου (SEA ACCESS II) που δεν έχουν τοποθετηθεί πουθενά αλλού και δεν έχουν δοκιμαστεί πουθενά μέχρι σήμερα , αν είναι αξιόπιστα, αν είναι ασφαλή και λειτουργικά και αν ικανοποιούν τόσο τις προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές όσο και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχουν οι δυνητικοί του χρήστες (δηλ. τα άτομα με αναπηρία). Και κανείς δεν γνωρίζει με τι κριτήρια η επιτροπή του Δήμου αποφάσισε να απορρίψει γνωστά και δοκιμασμένα μηχανήματα πρόσβασης που εκατοντάδες παραλίες έχουν εγκαταστήσει.

Σήμερα σχεδόν 20 μέρες μετά έρχεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών και ζητάει εισαγγελική παρέμβαση για ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ SEA ACCESS ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΣΩΝ ΚΑΝΟYΝ ΧΡΗΣΗ. ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Δεκάδες δήμοι σε όλη την Ελλάδα ακόμα και στην Ιταλία χρησιμοποιούν ράμπες πρόσβασης των ΑΜΕΑ άλλης Ελληνικής εταιρίας (SEATRAC) που είναι δοκιμασμένες για την αποτελεσματικότητα τους.
Μάλιστα στην ίδια διακήρυξη του ΕΣΠΑ (αφού με χρήματα του ΕΣΠΑ γίνεται η τοποθέτηση στα πλαίσια του προγράμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ, ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ ) στο Ν. Καβάλας που ήδη σε πολλές περιοχές λειτουργούν τα συγκεκριμένα μηχανήματα γίνετε και νέα εγκατάσταση αυτές τις μέρες άλλων 11 μηχανισμών SEATRAC. Συγκεκριμένα:
α) στον δήμο Καβάλας λειτουργούν 2 SEATRAC (στις παραλίες του Περιγιαλίου και της Καλαμίτσας), ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η εγκατάσταση άλλων 3,
β) στον δήμο Νέστου λειτουργεί 1 SEATRAC (στην Αμμόγλωσσα της Κεραμωτής), ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η εγκατάσταση άλλων 4,
γ) στον δήμο Θάσου έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση 4 SEATRAC.

Σε αντίθεση λοιπόν ο Δήμος Παγγαίου από το ίδιο πακέτο ΕΣΠΑ, προγράμματος  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ,ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ, ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ αποφάσισε να διαφοροποιηθεί και αντί τις ράμπες SEATRAC για τις 4 παραλίες του Δήμου δηλαδή μια για την Παραλία Οφρυνίου-εντός οικισμού, μία για την Παραλία Αμμολόφων-περιοχή κατασκηνώσεων, μια για την Παραλία Ν. Ηρακλείτσας-περιοχή πάρκινγκ και τέλος για Παραλία Νέας Περάμου-ύψος οδού Αγίου Κωνσταντίνου, για αδιευκρίνιστους λόγους που ποτέ δεν έχουν αποσαφηνιστεί, αποφάσισε την προμήθεια των μηχανημάτων της SEA ACCES II μιας εταιρίας που τα μηχανήματα δεν έχουν τοποθετηθεί πουθενά αλλού και κανείς δεν ήξερε αν είναι αξιόπιστα, ασφαλή και λειτουργικά για τα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα πριν λίγες μέρες ο αντιδήμαρχος και μέλος της επιτροπής  Χρ. Μποσμπότης ανακοίνωσε την τοποθέτηση τους στις παραλίες του Δήμου.

Το ερώτημα τώρα είναι αν ο Δήμος Παγγαίου θα προχωρήσει στη δαπάνη και την τοποθέτηση αυτών που ο ΠΑ.Σ.ΠΑ καταγγέλλει ως ακατάλληλα, επικίνδυνα μηχανήματα, άξια εισαγγελικής έρευνας για αδιαφανείς και φωτογραφικούς διαγωνισμούς ανάθεσης και κατασπατάλησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σχετικά με το SEA ACCESS προκύπτει ότι από τον Οκτώβριο του 2019 υπήρχε καταγγελία από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών στην Κ.Ε.Δ.Ε που ως γνωστόν ο Δήμαρχος του Δήμου Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης είναι μέλος του του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Διαβάστε την καταγγελία. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ.


Άλλο εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο, σε άρθρο του KAVALA PORTAL στις 9 Ιουνίου είχαμε διαβάσει :

Για τη συμμετοχή της εν λόγω τεχνικής εταιρίας  στον διαγωνισμό -με βάση τις τεχνικές απαιτήσεις που όρισε ο Δήμος Παγγαίου για τον διαγωνισμό- έπρεπε να αποδειχθεί πως ο προσφερόμενος μηχανισμός πληροί όλες τις προδιαγραφές των Ευρωπαϊκών Προτύπων περί ασφάλειας στην χρήση και περί προστασίας του περιβάλλοντος.
Η απόδειξη της καταλληλότητας ενός προϊόντος θα πρέπει να συνοδεύεται από το πιστοποιητικό συμμόρφωσης (Conformite Europeenne) που εκδίδει Διαπιστευμένος Φορέας Πιστοποιήσεων -μετά από σχετικούς ελέγχους και δοκιμές στο συγκεκριμένο προϊόν. Στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης αναφέρεται ρητά η ακριβής εμπορική ονομασία, ο τύπος-μοντέλο, ο σειριακός αριθμός και ο κατασκευαστής, στοιχεία που ταυτοποιούν το προϊόν με τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Όμως στον φάκελο του SEA ACCESS ΙΙ που υπέβαλε η τεχνική εταιρία στον Δήμο, δεν υπάρχει κανένα πιστοποιητικό συμμόρφωσης! Για την ακρίβεια, κατατέθηκε μεν πιστοποιητικό συμμόρφωσης, αλλά αυτό αναφερόταν στο SEA ACCESS I, δηλ. σε παλαιότερο μοντέλο που είχε κατασκευάσει η ίδια τεχνική εταιρία (με διαφορετικό σχεδιασμό και διαφορετικές προδιαγραφές)!

Άμεση ήταν τότε η απάντηση του Δημάρχου Παγγαίου και μέλους της ΚΕΔΕ Φιλ. Αναστασιάδη στο δημοσίευμα λέγοντας:

“τα πάντα από την πλευρά του δήμου Παγγαίου και των υπηρεσιών του έγιναν νόμιμα, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού επικυρώθηκαν και από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νομιμότητας στην επιλογή του μηχανισμού που θα εγκατασταθεί στις παραλίες του δήμου Παγγαίου.”

Σήμερα λοιπόν διαβάζουμε:

Δεν γνωρίζουμε αν ο Δήμαρχος Παγγαίου Φιλ. Αναστασιάδης έχει λάβει παρόμοια επιστολή για την επιλογή του με άγνωστα κριτήρια για τα συγκεκριμένα μηχανήματα, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρουσα η επιστολή που ακολουθεί και απευθύνεται στο Δήμαρχο Επιδαύρου. 

Διαβάστε επίσης τι έγραψε η σελίδα AμεA CARE σχετικά.

Κλείνοντας επαναλαμβάνουμε το ερώτημα: Ο Δήμος Παγγαίου θα προχωρήσει στη δαπάνη και την τοποθέτηση αυτών που ο ΠΑ.Σ.ΠΑ καταγγέλλει ως ακατάλληλα, επικίνδυνα μηχανήματα , άξια εισαγγελικής έρευνας για αδιαφανείς και φωτογραφικούς διαγωνισμούς ανάθεσης και κατασπατάλησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων;

8
45
X
+
error: Content is protected !!