«Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε από τους αριθμούς που βλέπουμε καθημερινά με ένα ή δυο κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, καθώς τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια από αυτά που ανιχνεύονται, ακόμη και δέκα φορές παραπάνω».
Τα παραπάνω επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος τονίζει ακόμη ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο διάστημα, τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του ιού.
«Δεν μπορώ να πω ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, τουλάχιστον προς το παρόν. Έχουμε διάσπαρτα κρούσματα, που δηλώνουν ότι υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα»
«Αυτό που φαίνεται είναι ότι έχουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, πολύ χειρότερο από το πρώτο. Δεν μπορώ να πω ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, τουλάχιστον προς το παρόν. Έχουμε διάσπαρτα κρούσματα, τα «ορφανά» όπως τα λέμε, που δηλώνουν ότι υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα πλέον. Με τα υφιστάμενα μέτρα δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
«Αυτό που μας ανησυχεί είναι οι πολλές ασυμπτωματικές περιπτώσεις – Μπορεί να κολλήσει ο καθένας μας από παντού, χωρίς να το περιμένει και δη από κάποιον που φαίνεται καλά. Αυτό είναι το ύπουλο με αυτή την ασθένεια»
«Η μάσκα δεν είναι το μοναδικό μέτρο που θα μας σώσει. Είναι πολλά που λειτουργούν συνδυαστικά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η χρήση μάσκας γίνεται καθολικά και με τον σωστό τρόπο. Είναι ένα καλό μέτρο, ωστόσο χρειάζεται συνδυασμός, όπως είναι η τήρηση των αποστάσεων και ο περιορισμός των επαφών. Αυτό όμως για να γίνει σημαίνει επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Ο περιορισμός επαφών δεν είναι εύκολο να γίνει όταν λειτουργεί η οικονομία. Αυτό που μας ανησυχεί είναι οι πολλές ασυμπτωματικές περιπτώσεις, που ενώ περνούν την ασθένεια χωρίς πρόβλημα τη μεταδίδουν εξίσου καλά με τους συμπτωματικούς. Άρα μπορεί να κολλήσει ο καθένας μας από παντού, χωρίς να το περιμένει και δη από κάποιον που φαίνεται καλά. Αυτό είναι το ύπουλο με αυτή την ασθένεια», αναφέρει ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Χρήστος Παπαδόπουλος.
«Αν ένα μικρό ποσοστό 10% δεν εφαρμόζει τα μέτρα, είναι αρκετό για να διασπείρει τον ιό και οι υπόλοιποι να μη μπορούν να προστατευτούν. Δεν υπάρχει 100% προστασία. Ακόμη κι ένας προσεκτικός μπορεί να την… πατήσει αν κάποιοι διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα…»
Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, σημειώνει ότι το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει το επόμενο διάστημα όταν θα αρχίσουν να συνυπάρχουν με τον κορωνοϊό και οι άλλες ιογενείς λοιμώξεις, καθώς και η εποχική γρίπη.
«Τον χειμώνα ίσως δούμε πιο βαριές περιπτώσεις. Τώρα έχουμε ελαφρές περιπτώσεις, λίγες διασωληνώσεις και θανάτους, αναλογικά με τα κρούσματα που έχουμε τώρα, σε αντίθεση με την περασμένη άνοιξη. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποια μετάλλαξη του ιού, αλλά στο καλύτερο επίπεδο ανοσίας και στο ότι η διασπορά του κορωνοϊού είναι στους νέους.
Γι’ αυτό συνιστώ στους πολίτες πολλή προσοχή. Όχι να φυλαχτούμε από τους άλλους, αλλά να θεωρούμε ότι πρέπει να προστατέψουμε τους άλλους. Η μάσκα δεν είναι 100% προστασία όταν κάποιος άλλος δεν τη φορά και διασπείρει τον ιό. Είναι αποτελεσματική όταν τη φοράμε όλοι και με τον σωστό τρόπο. Αν ένα μικρό ποσοστό 10% δεν εφαρμόζει τα μέτρα, είναι αρκετό για να διασπείρει τον ιό και οι υπόλοιποι να μη μπορούν να προστατευτούν. Δεν υπάρχει 100% προστασία. Ακόμη κι ένας προσεκτικός μπορεί να την… πατήσει αν κάποιοι διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα», επισημαίνει καταληκτικά στις δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας. ΕΝΗΜΕΡΟΣ

0
0
X
+
error: Content is protected !!