Ποδοχώρι.

Το Ποδοχώρι ή Ποδογόριανη είναι ημιορεινός οικισμός σε υψόμετρο 300 μέτρων στις νότιες παρυφές του Παγγαίου με πληθυσμό 600 άτομα .  Έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός- ιστορικός οικισμός. Ανήκε στον πρώην Δήμου Ορφανού και σήμερα στον Δήμο Παγγαίου. Στην Τοπική Κοινότητα Ποδοχωρίου, ανήκει και ο οικισμός Κοκκινοχώρι

Στην κοινότητα του χωριού λειτουργεί λαογραφικό Μουσείο. Επίσης κάποιος μπορεί να δει ακόμη όρθιο το Οθωμανικό Λουτρό ή Χαμάμ.
Το Ποδοχώρι έχει πλούσια ιστορία. Υπάρχουν αναφορές για ρωμαϊκές ανάγλυφες ενεπίγραφες (200 μ.χ.) μαρμάρινες πλάκες, η Παλαιοχριστιανική Ποδοχωρίου, η Τουρκοκρατία, η συμμετοχή των κατοίκων του στον Μακεδονικό Αγώνα, η τραγική δεύτερη βουλγάρικη κατοχή, η συμμετοχή στη Εθνική Αντίσταση με βαρύ τίμημα.
Προϊόντα της περιοχής: Κρασί, τσίπουρο, λάδι, αμύγδαλα, μέλι, κρέας, γάλα, πατάτες, αυγά, λαχανικά, καλοκαιρινά φρούτα.
Στην περιοχή του Ποδοχωρίου έχουν την έδρα τους δύο οινοποιεία.
Υπάρχει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος που διοργανώνει κάθε χρόνο στις 2 Γενάρη το έθιμο Ποδάρκιασμα, την Κυριακή της Αποκριάς το κάψιμο των Ψύλλων (Ψύλλοι μ’) και το καλοκαίρι τον ετήσιο χορό του( στη περιοχή Τσιρίφ) και την εκδήλωση για να τιμήσει την τρίτη ηλικία (80 +). Παράλληλα ο Πολιτιστικό Σύλλογος έχει Τμήμα παραδοσιακών χορών και την θεατρική Ομάδα “Κόκκινη κλωστή”.

Ο οικισμός φημίζεται για τα γεφύρια Λαζίδη και Γοργία που βρίσκονται εντός του οικισμού.

Στην τοποθεσία Παλαιοκκλήσια το 1973  ήλθε στο φως  Τρίκλιτη παλαιοχριστιανική Βασιλική. Η ίδρυση του ναού τοποθετείται στα τέλη του 4ου/αρχές 5ου αιώνα μ.Χ. . Η βασιλική του Ποδοχωρίου, συγκροτείται από το αίθριο, τον νάρθηκα, το κυρίως σώμα του ναού που χωρίζεται σε τρία κλίτη και την ημικυκλική αψίδα-κόγχη του Ιερού στα ανατολικά, η οποία εξέχει του ορθογώνιου σχήματος του ναού. Ακόμα μέχρι σήμερα διασώζονται ψηφιδωτά   δαπέδου. 

 
Το Ποδοχώρι είναι η αφετηρία για Ορειβατικές ή πεζοποριακές διαδρομές που οργανώνονται ομαδικές ή ατομικές από τους εθελοντές  της  Ορειβατικής & Πεζοπορικής Λέσχης Ποδοχωρίου. Τηλ: 693 774 5688. 
 
Ορειβατικές ή πεζοπορικές διαδρομές με αφετηρία το Ποδοχώρι δήμου Παγγαίου.. 
 1. Διάσχιση ρέματος προς βόρεια(Λάκκος).
 2. Ποδοχώρι – Πλατανιάκος
 3. Ποδοχώρι -Πλατανιάκος – Ντεβέμπονι ή Σουλούντερε
 4. Ποδοχώρι – Κανόνι (Βουλγάρικο Όρυγμα)
 5. Ποδοχώρι – Ντεβέμπονι (απο βουλγάρικο καρόδρομο)
 6. Ποδοχώρι – Κάστρο
 7. Ποδοχώρι – Δαμάσκου Χωράφια -Πουρί
 8. Ποδοχώρι – Δαμάσκου Χωράφια -Πουρί- Στου Ντρίβα τα καλύβια
 9. Ποδοχώρι – Μοναστήρι – Γιακίνια
 10. Ποδοχώρι – Μοναστήρι -Γιακίνια – Σαρλή (Παλιό Κοκκινοχώρι)
 11. Ποδοχώρι – Παλιά Κάριανη
 12. Ποδοχώρι – Παλαιοχριστιανική Βασιλική Ποδοχωρίου.
Περισσότερα:
 Ορειβατική & Πεζοπορική Λέσχη Ποδοχωρίου.

Ποδοχώρι ή ή Ποδογόριανη
X
+
error: Content is protected !!