Παρέμβαση του Δήμου Παγγαίου για τον φορέα ανάπτυξης του Όρους Παγγαίου.

Αναμφισβήτητα το χτεσινό μας άρθρο για τον διαχειριστικό φορέα του Παγγαίου , τάραξε τα νερά με αποτέλεσμα να παρέμβει ο Δήμος Παγγαίου για να διευκρινίσει πολλά και διάφορα.

Tην Παρασκευή ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Μ.Μ.Ε. ανακοίνωσε ότι ότι βάση με το νομοσχέδιο για τις προστατευόμενες περιοχές το οποίο προωθείται για ψήφιση από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Παγγαίο όρος διαφαίνεται ότι θα ενταχθεί στο φορέα διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης και το κακό με αυτό είναι ότι ο φορέας που θα ενταχθεί υπάγεται σε άλλη Περιφέρεια (σ.σ. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) ! Δήλωση που για μέρες μονοπώλησε στον τοπικό τύπο και έτυχε μεγάλων αντιδράσεων. 

Σήμερα ο Δήμος Παγγαίου μέσω του Αντιδημάρχου Χρήστου Μποσμπότη ενημέρωσε την σελίδα μας ότι τα ανωτέρω που αναφέρονται στην δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη δεν συνάδουν με τα τρέχοντα γεγονότα και μας ενημέρωσε για όλες τις διορθωτικές κινήσεις που ήδη ο Δήμος είχε προβεί.

Για να κατανοήσουμε τα παρακάτω πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο Ορεινός Όγκος του Παγγαίου αναφέρεται με τους Κωδικούς:   GR1150005 Κορυφές Όρους Παγγαίο, GR1150011 Όρος Παγγαίο και Νότιες Υπόρειές του.

Ιστορικό 

Στον  δικτυακό τόπο διαβούλευσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Νοέμβριο 2017 και συγκεκριμένα από 13 έως 22 Νοεμβρίου είχε αναρτηθεί για διαβούλευση η πρόταση που έλεγε:  γ. Το ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης» και έδρα στα Κάτω Πορόϊα του νομού Σερρών επεκτείνεται, ως προς τα όρια της περιοχής ευθύνης του που ορίζονται με το ν. 3044/2002 (Α’ 197) και περιλαμβάνει τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 της ΚΥΑ ΑΑΑ/2017 με κωδικούς GR1150005, GR1150011, GR1260001, GR1260002, GR1260003, GR1260004, GR1260005, GR1260007, GR1260008, GR1260009, GR1260010, GR1230002 και GR1230003. (Η σελίδα διαβούλευσης ΕΔΩ)

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Δήμου Παγγαίου και αποστέλλει  πρόταση προς διαβούλευση που  υπογράφεται από τον Μάκη Μουρατίδη (ΠΕΔ) και αναφέρει μεταξύ των άλλων: 

Άρθρο 2.

Οι τόποι ‘’Κορυφές όρους Παγγαίο-Πηγαία Νερά Κεφαλαρίου-Σπήλαιο Αρκουδοσπηλιά’’ με
κωδικό GR 1150005 αποδίδονται στον Φ.Δ. Λίμνης Κερκίνης με έδρα τα Κάτω Πορόια του Ν. Σερρών !!!!!!! Οι συγκεκριμένοι οικότοποι θα πρέπει να αποδοθούν για λόγους
γεωγραφικούς, λειτουργικούς αλλά και περιβαλλοντικούς στον Φ.Δ. Οροσειράς Ροδόπης ή
δευτερευόντως στον Φ.Δ. Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας- Ισμαρίδας (πλην πηγών Κεφαλαρίου).
Σε κάθε περίπτωση για αυτονόητους λόγους επιπλέον των προαναφερόμενων, ο γραμμικός
οικότοπος Πηγαία Νερά Κεφαλαρίου θα πρέπει οπωσδήποτε να αποδοθεί στον Φ.Δ.
Οροσειράς Ροδόπης.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Παγγαίου Φιλ. Αναστασιάδης σε επιστολή του στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελο  ζητά:

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε σοβαρά το αίτημά μας ώστε η προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 του Όρους Παγγαίου (GR1150005 Κορυφές Όρους Παγγαίο, GR1150011 Όρος Παγγαίο και Νότιες Υπόρειές του) να ενταχθεί στο Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) (άρθρο 1, παρ. κγ’), αντί για το Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης (άρθρο 2, παρ. γ’), καθώς:
 Οι οικότοποι του ΦΔΟΡ είναι πλησιέστερα στον οικότοπο του Όρους Παγγαίου (GR1150005 Κορυφές Όρους Παγγαίο, GR1150011 Όρος Παγγαίο και Νότιες Υπόρειές του),
 Ο ΦΔΟΡ βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), όπου διοικητικά ανήκει και το συγκριτικά μεγαλύτερο μέρος του Όρους Παγγαίο,
 Η ένταξη σε ΦΔ άλλης περιφέρειας θα δημιουργήσει προβλήματα που σχετίζονται με σειρά ζητημάτων όπως Προσκλήσεις ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) για περιοχές παρέμβασης όπου εφαρμόζεται το ΠΕΠ της
ΠΚΜ και άλλες διοικητικές αποφάσεις, καθώς και Προσκλήσεις της ΠΑΜΘ που αφορούν σε φορείς με έδρα την ΠΑΜΘ και
άλλες διοικητικές αποφάσεις,
 Ο Δήμος Παγγαίου που έχει άμεσο ενδιαφέρον για την προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 (GR1150005 Κορυφές Όρους Παγγαίο, GR1150011 Όρος Παγγαίο και Νότιες Υπόρειές του) ανήκει διοικητικά στην ΠΑΜΘ και η ένταξη στο ΦΔΟΡ θα είναι περισσότερο λειτουργική.

Με εκτίμηση,

Φίλιππος Αναστασιάδης
Δήμαρχος Δήμου Παγγαίου

Στο σχέδιο νόμου «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόµενων Περιοχών και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή φαίνεται ότι οι προτάσεις του Δημάρχου Παγγαίου ελήφθησαν σοβαρά υπόψην και ΕΔΩ διαβάζουμε:; 
Ότι η διαχείριση μοιράζεται καθαρά γεωγραφικά μεταξύ δύο φορέων, του ΦΔ Οροσειράς Ροδόπης που αναλαµβάνει συνολικά δώδεκα (12) ορεινές δασικές περιοχές του Δικτύου, πέντε (5) από τις οποίες µοιράζεται µε το ΦΔ Λίµνης Κερκίνης βάσει των γεωγραφικών ορίων των αντίστοιχων Περιφερειών.

σελίδα 3

σχετικός Χάρτης

Αναλυτικά

Με άλλα λόγια το μέρος του Παγγαίου που διοικητικά ανήκει στη περιφέρεια Α.Μ.Θ παραμένει στην ίδια περιφέρεια και εντάσσεται στο Φ.Α. Ροδόπης.
Και η πλευρά που πάντα ανήκε στον Νομό Σερρών παραμένει στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας.

Στο ερώτημα γιατί δεν ιδρύεται ένας Φορέας Ανάπτυξης αποκλειστικά για το όρος Παγγαίο η απάντηση που λάβαμε είναι ότι η ίδρυση ενός τέτοιου φορέα λόγω γραφειοκρατικών και άλλων προϋποθέσεων θα χρειαζόταν περίπου 10 χρόνια για να συσταθεί.

Θετική εξέλιξη είναι ότι ο Φ. Ανάπτυξης Ροδόπης για να χειρίζεται τα θέματα Παγγαίου μπορεί να δημιουργήσει παράρτημα στην Ελευθερούπολη.

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
3,578 προβολές
X
+