photo kavalapost
photo kavalapost

Πριν δύο μέρες ο Νομίατρος Καβάλας Χρ. Παπαδόπουλος έλεγε ότι το δεύτερο κύμα κορονοϊού που οι επιστήμονες ανέμεναν το φθινόπωρο… εμφανίστηκε ήδη και η επόμενη εβδομάδα θα το καταδείξει από τον αριθμό των βεβαιωμένων κρουσμάτων. Στην περίπτωση  του Ν. Καβάλας είναι δεδομένο ότι το κύμα έφτασε και μάλιστα σε κάποιες περιοχές του νομού μας ήδη χτύπησε σαν Τσουνάμι.  Μια ευρεία περιοχή στο τρίγωνο των συνόρων Δ.Παγγαίου, Δ. Καβάλας και πρώην Δήμου Φιλίππων βρίσκετε στο μάτι του Τυφώνα.

Τουλάχιστον 25 κρούσματα στον Νομό Καβάλας 

Ο Ε.Ο.Δ.Υ.  ανακοίνωσε επίσημα 23  κρούσματα από γνωστή Βιομηχανία κρέατος, το δε Νοσοκομείο Καβάλας ανακοίνωσε άλλα δύο κρούσματα. Από το πρωί κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην πόλη της Καβάλας και κάνει τεστ σε εργαζόμενους και μέλη των οικογενειών εργαζομένων στην Βιομηχανία.  Οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία είναι περίπου 140 , επίσημα ανακοινωθήκαν 23 κρούσματα, σήμερα έγιναν τουλάχιστον 120 τεστ σε εργαζόμενους και συγγενείς και αύριο θα συνεχιστούν στην πόλη της Καβάλας. Τα αποτελέσματα των σημερινών τεστ αναμένονται την Δευτέρα. Πάντως και ο Ε.ΟΔ.Υ και οι υγειονομικές αρχές του Ν Καβάλας ανησυχούν για  την  διασπορά και αναμένουν αισθητή αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες και προειδοποιούν για μέτρα ώστε να μην εκραγεί μια υγειονομική βόμβα. 

Τα 23 κρούσματα γεωγραφικά χρεώνονται στον Δ. Παγγαίου αφού η βιομηχανία βρίσκεται στον Δήμο Παγγαίου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι της βιοτεχνίας είναι κάτοικοι του Δήμου Παγγαίου ή Καβάλας. Παρόλο αυτά μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων προέρχεται από το Δ. Παγγαίου, και λόγω της εντοπιότητας της  επιχείρησης στο δήμο Παγγαίου, αλλά επειδή υπάρχουν και άλλα μέτωπα  στο δήμο μας  όλα χτυπάνε κόκκινο για την  διασπορά.  Κάποιοι ανεύθο / υπεύθυνοι  μπορεί να το παίζουν κουλ και ότι τον κορονοϊό μπορούν να τον αντιμετωπίσουν μέσα από τα social media, καλό πλέον είναι να ξεχάσουν τον τουρισμό και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, σπάζοντας αυγά με την κεντρική εξουσία.  Αυτή την στιγμή  στην Ελευθερούπολη και γενικά σε όλο τον Δήμο Παγγαίου θα έπρεπε ήδη ο Ε.ΟΔ.Υ να έχει στείλει κλιμάκιο και μονάδες για τεστ του γενικού πληθυσμού του Δήμου Παγγαίου γιατί αυτή την στιγμή ο χρόνος είναι κρίσιμος για την διασπορά  η οποία έχει αρχίσει εδώ και μέρες.  Πολλοί αν όχι όλοι γνωρίζουμε ότι η ΒΙΚΡΕ  δεν είναι η μόνη εστία, αλλά υπάρχουν και άλλες. Μην ξεχνάμε ότι  τα κρούσματα των τελευταίων ημερών ξεπερνούν τα 45. Δυστυχώς μαθαίνουμε με τον πιο άσχημο τρόπο για την μία εστία,  αλλά καιρός οι δημότες Παγγαίου να ενημερωθούν και για άλλες εστίες και μικροεστίες. Λόγω της κατάστασης αλλά και της μορφολογίας  του δήμου δεν αρκεί πλέον μια γενικόλογη ανακοίνωση “κρούσμα σε χωριό του Δήμου Παγγαίου” σκοπός πλέον δεν είναι ο εφησυχασμός πρώτον για τον τουρισμό και δεύτερον  τάχα για μη πανικό. Σκοπός πλέον είναι η υγεία και  η προστασία.  Πέρα του ότι ο δημότης κάτοικος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει, άλλα γνωρίζοντας κάποιος ότι στο χωριό του υπάρχει κρούσμα γίνεται πιο προσεκτικός για τον εαυτό του, την οικογένεια του και τους γύρω τους.  Επίσης βοηθάει να σταματήσει το ράδιο Αρβύλα, αν ο δημότης γνωρίζει ότι έχει σωστή ενημέρωση από της αρχές νοιώθει ασφαλής και κλείνει τα αυτιά τους σε άλλες φήμες. Θα πω παράδειγμα από το χωριό που ζω,  κάτοικος περιοχής γύρισε από ταξίδι του στο εξωτερικό πρόσφατα,  για άσχετους λόγους έτυχε να μην κυκλοφορήσει για δυο μέρες στο χωριό και αμέσως κυκλοφόρησε φήμη ότι είναι κρούσμα. Ο άνθρωπος εντέλει κυκλοφόρησε, τελείως ανυποψίαστος, υγιέστατος αλλά πολλοί για κάποιο διάστημα τον έβλεπαν καχύποπτα.  Δεν είναι δυνατόν αν υπάρχει κρούσμα σε μια εταιρία να ενημερώνονται όλοι και να γίνονται τεστ , και σε χωριά που πολλές φορές έχουν πληθυσμό μικρότερο και από μια μεγάλη εταιρία να μην ενημερώνονται.   

Μπορεί ο κ Χαρδαλιάς να δήλωσε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για γενικό Lock Down του Νομού Καβάλας. Αλλά από υγειονομικές πηγές κανείς δεν απέκλεισε τοπικά lock down και έξτρα μέτρα σε κάποιες περιοχές. 

Επίσης οι υγειονομικοί κύκλοι τονίζουν για μια φορά ακόμα, επειδή βλέπουμε στον τύπο τον όρο  ασυμπτωματικός φορέας,  η φορέας με ήπια συμπτώματα, δεν σημαίνει ότι δεν μεταδίδει τον ίο και ότι  δεν μπορεί να υποτροπιάσει. Μάλιστα το ασυπτωματικά κρούσματα θεωρούνται και είναι τα πιο ύπουλα γιατί η έλλειψη συμπτωμάτων και λόγω άγνοιας του φορέα και του περίγυρου του συμβάλει στη μεγάλη διασπορά. 

 

 

 

 

 

 

0
0
X
+
error: Content is protected !!