Ο Απολογισμός του Δημάρχου Παγγαίου.

Όπως δημοσιεύτηκε στην σελίδα του Δημάρχου στο face book.
Αγαπητοί Συνδημότες,
Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 217 του Ν. 3463/2006 που προβλέπει ο κώδικας, θα σας παρουσιάσουμε τα απολογιστικά στοιχεία των πεπραγμένων του Δήμου, με στόχο, την έγκυρη ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και των πολιτών, για όλα όσα έγιναν από πλευράς Δημοτικής Αρχής τη διαχειριστική περίοδο από 1-1-2017 ως τις 31-12-2017.
Απόφασή μας είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε βασικές αρχές διαφάνειας δημοκρατικού ελέγχου από την κοινωνία και ειλικρινούς επικοινωνίας με τους Δημότες, τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες και φίλους της περιοχής του Δήμου Παγγαίου, στη διοίκηση του οποίου βρισκόμαστε με την τιμή που μας έκαναν οι πολίτες.
Έτσι, θα συνεχίσουμε την τακτική της διαφάνειας και της επικοινωνίας, υλοποιώντας το άρθρο 217 του Δημοτικού Κώδικα, και επιπλέον, παρουσιάζοντας ηλεκτρονικά τα σχετικά στοιχεία, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τόσο τη δράση μας και τα αποτελέσματά της, όσο και βασικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της εργασίας των επιμέρους υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων του Δήμου.

Το 2015, το οποίο ουσιαστικά ήταν η πρώτη χρονιά θητείας της Διοίκησής μας, στην κατεύθυνση της προσαρμογής στα δημοσιονομικά και διοικητικά δεδομένα των περιορισμών της κρίσης, με λιγότερο προσωπικό και λιγότερες κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά και με το νέο ΕΣΠΑ να είναι στο ξεκίνημά του, αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε το μοντέλο διοίκησης, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του προσωπικού και του Οργανισμού του Δήμου γενικότερα, παρά την αύξηση της γραφειοκρατίας τα τελευταία 3 χρόνια. Η νέα προσέγγιση, συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά και με την ίδια βαρύτητα και το 2017, ενισχύοντας της αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών όπως θα αναφέρουμε με περισσότερη λεπτομέρεια παρακάτω, δίχως εκπτώσεις στις αρχές χρηστής διοίκησης με τις οποίες πορευόμαστε αταλάντευτα έως σήμερα, όπως:
• Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και άμεση αντιμετώπισή τους,
• Επαγγελματισμός και Διαφάνεια παντού,
• Διαρκής Ενημέρωση των πολιτών με ενημερωτικές αναρτήσεις και δελτία τύπου για τις εξελίξεις σε διάφορα θέματα ενδιαφέροντος του Δήμου Παγγαίου
• Προγραμματισμός, Σχέδιο δράσης και Στόχοι με μετρήσιμα αποτελέσματα,
• Ευθύνη και Σεβασμός απέναντι στον πολίτη, χωρίς εμπάθειες, ρεβανσισμούς, έχθρες, ίντριγκες και συμφέροντα,
• Βέλτιστη αξιοποίηση των δημοτικών πόρων και των κρατικών πόρων και πόρων από συγχρηματοδοτούμενα έργα, με την κατάλληλη ιεράρχηση,
• Συμμετοχή σε νέα συγχρηματοδοτούμενα έργα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τους στόχους της στρατηγικής ανάπτυξης της περιοχής του Δήμου Παγγαίου,
• Ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων με Οργανισμούς και Δήμους τόσο σε χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, όσο και της Λεκάνης της Μεσογείου, της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φυσικά.

Η επιλογή μας όταν ήρθαμε στη διοίκηση του Δήμου, να μη βάλουμε το Δήμο Παγγαίου σε τροχιά ελλειμμάτων, αλλά να δουλέψουμε σκληρά για να νοικοκυρέψουμε την κατάσταση, επιβραβεύτηκε από τα πρώτα αποτελέσματα, σε κάθε επίπεδο και τομέα, κατά τα έτη 2015 και 2016.
Η άποψή μας για την παραπάνω προσέγγιση δε μεταβλήθηκε και τα αποτελέσματα μας επιβεβαιώνουν και το 2017 , ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ και από την ΟΜΟΦΩΝΗ έγκριση του Απολογισμού οικονομικών στοιχείων έτους 2017 από όλες τις δημοτικές Παρατάξεις.
Η ενθάρρυνση από την καλή πορεία μας, μας οδήγησε να συνεχίσουμε σταθερά, στην ίδια κατεύθυνση, διαμορφώνοντας συνθήκες καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, ενίσχυσης της απασχόλησης και τοπικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και τους πόρους πολιτισμού.
Η διαδρομή όμως δε σταματάει εδώ, καθώς έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας και πολλούς στόχους να επιτύχουμε. Η αγάπη για τη γη και τη θάλασσα του Δήμου Παγγαίου και η προσήλωσή μας στους στόχους για καλύτερες συνολικά παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και λειτουργίας της κοινωνίας καθώς και τοπικής ανάπτυξης, μας επιτρέπει να συνεχίζουμε άοκνα το έργο μας.
Παρακάτω θα σας αναφέρω μερικά βασικά στοιχεία για ειδικούς τομείς του Οργανισμού του Δήμου Παγγαίου.

• ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Όπως το 2015 και το 2016, έτσι και το 2017, συνεχίσαμε να ενισχύουμε τη διαφάνεια στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δίχως περικοπές ή άλλες παρεμβάσεις, επιτρέποντας στους δημότες την άμεση ενημέρωση τους μέσα από το ηλεκτρονικό κανάλι του Δήμου που λειτουργεί, για το σύνολο των συνεδριάσεων του Συμβουλίου. Οι προβολές των συνεδριάσεων, κατά μέσο όρο είναι αρκετές εκατοντάδες και φυσικά το περιεχόμενο αυτών γίνεται αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των πολιτών.
Επιπλέον, επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και από τρίτους.
Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί ότι με την παρακολούθηση των θεμάτων από τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, εισάγονται προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων όλα τα θέματα των πολιτών, σε διάστημα λιγότερο από ένα 1 μήνα από την υποβολή του αιτήματος, ενώ δίνεται το βήμα πάντοτε, σε όσους πολίτες φέρουν υπόθεσή τους στο Συμβούλιο, με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες και ισότιμη αντιμετώπιση όλων.
Τέλος, σε κάθε συνεδρίαση, δίνεται προ ημερησίας διάταξης η δυνατότητα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να θέτουν θέματα και ερωτήματα για τρέχοντα ζητήματα, γενικότερα ή της καθημερινότητας, ώστε να απαντώνται δημόσια ή να προωθούνται για διερεύνηση ή επίλυση, διαμορφώνοντας έτσι μία δυναμική ανοιχτή επικοινωνία που συμβάλει περαιτέρω στη βελτίωση της ανταπόκρισής μας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Στις 31/12/2017 το λογιστικό υπόλοιπο διαθεσίμων (ταμείο + καταθέσεις) σε 2.800.699,28€

Διαπιστώνεται λοιπόν η σταθερή πορεία βιώσιμης λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Παγγαίου, δίχως να περιορίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, έχοντας παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στο δείκτη κόστος υπηρεσιών προς παρεχόμενες υπηρεσίες με την ανάπτυξη λύσεων που είναι πρακτικές και πάντα με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε ότι αφορά στους οφειλέτες του Δήμου Παγγαίου, έγινε ενημέρωση των οφειλετών για την ένταξή τους στην ρύθμιση του άρθρου 52 του Ν. 4483/2017, ρυθμίστηκε ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών, 784.260,26 Ευρώ και έως και την 31-12-2017, εισπράχτηκε ποσό 162.671,75€.
Στη χρονιά που πέρασε, δεν έγιναν αυξήσεις Δημοτικών τελών.

Ανάλογη κατάσταση διαμορφώθηκε και στο ΝΠΔΔ, στην Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου και στην Ανώνυμη Μονομετοχική Εταιρία.
Η βιώσιμη λειτουργία όλων των Νομικών Οντοτήτων του ευρύτερου Οργανισμού του Δήμου Παγγαίου, αποτελεί προτεραιότητά της Διοίκησής μας, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που υπήρχε λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
Φαινόμενα που υπήρχαν ως τον Αύγουστο του 2014, πριν αναλάβουμε, όπως οι πληρωμές στη Μονομετοχική Α.Ε., υπέρογκων αποζημιώσεων για αυτούς που διετέλεσαν Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι και από την άλλη αφέθηκαν απλήρωτες υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ και το Δημόσιο ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, ή στο ΝΠΔΔ που υπήρχε καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζόμενων στο Βοήθεια στο Σπίτι αρκετών μηνών και από την άλλη πληρωνόταν η προγραμματική σύμβαση με κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση για προσωπικό που δεν μπόρεσε ποτέ να προσδιοριστεί, ή οι απλήρωτοι λογαριασμοί σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) από σχολεία, έπαψαν άμεσα και δε θα επανεμφανιστούν ποτέ όσο είμαστε στη Διοίκηση του Δήμου.
Από τα στοιχεία που αναφέρονται στα έτη 2014, 2015, 2016, 2017 διαπιστώνεται το νοικοκύρεμα των οικονομικών και η διαμόρφωση ενός πραγματικού θετικού ισοζυγίου.
Συμπερασματικά, να πούμε ότι από την τραγική οικονομική κατάσταση – πολύ χειρότερη απ΄ ότι φανταζόμασταν – που παραλάβαμε στις 31/8/2014, καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα περιορίζοντας τις σπατάλες και εντατικοποιώντας την είσπραξη των εσόδων και των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων μας, να εξυγιάνουμε και να βελτιώσουμε θεαματικά την οικονομική θέση του Δήμου, μία πορεία που σταθερά συνεχίζεται.
Και όλα αυτά καταργώντας και κάποια άδικα τέλη (όπως το τέλος των 20€ για τα νεκροταφεία που επιβαλλόταν σε όλους τους Δημότες) και μειώνοντας άλλα (όπως τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων για τους επαγγελματίες).
Ξεχωριστή αναφορά θα κάνω για τις άστοχες και καθυστερημένες κινήσεις αναφορικά με την δημοπράτηση του αιγιαλού που είχαν οδηγήσει σε μη είσπραξη και σημαντικές απώλειες εσόδων-κυρίως από τους αμμολόφους- κατά τα έτη 2013 και 2014. Το 2015 και το 2016, η Διοίκηση του Δήμου κατάφερε, με συντονισμένες ενέργειες, να εισπράξει σημαντικά ποσά από τη χρήση του αιγιαλού και των κοινοχρήστων χώρων, ενώ για πρώτη φορά κερδίσαμε τη δυνατότητα να δημοπρατήσουμε νόμιμα τις θέσεις των Beach – bar με συγκεκριμένες προδιαγραφές, το 2017 και συνεχίζουμε ανάλογα και φέτος.

• ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Στις προηγούμενες χρήσεις:
Παρατηρήθηκαν υπέρογκες καταναλώσεις καυσίμων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι πέντε Δήμοι που συνενώθηκαν είχαν το 2010 κόστος προμήθειας καυσίμων 355.000,00€ περίπου ενώ το 2013 ο Ενιαίος Δήμος Παγγαίου είχε 538.000,00€, με τις μέσες τιμές βενζίνης να είναι στα ίδια περίπου επίπεδα ενώ του πετρελαίου κίνησης σε χαμηλότερα το 2013 από το 2010.
Οι καταναλώσεις καυσίμων, μειώθηκαν από το 2013 στο 2017, κατά σχεδόν 350,000€ (ποσοστό μείωσης περίπου 60%).
Οι δαπάνες συντήρησης οχημάτων και προμήθειας ανταλλακτικών για οχήματα και άλλα μηχανήματα του Δήμου Παγγαίου, μειώθηκαν από το 2013 στο 2017, κατά περίπου 400,000€ (ποσοστό μείωσης περίπου 65%)
Τα ποσά που εξοικονομήθηκαν, αξιοποιήθηκαν σε άλλες δράσεις και παρεμβάσεις του Δήμου στην τοπική κοινωνία.

Α) ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Τα έσοδα της Μονομετοχικής Επιχείρησης από 60.754,91€ το 2013 και 59.024,88€, αυξήθηκαν σε 97.172,21€ το 2017 (αύξηση εσόδων περίπου 60%).

Β) ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Προτεραιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας αποτελεί η εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος. Ο σεβασμός στο περιβάλλον πρέπει να καλλιεργηθεί στην συνείδηση του καθενός μας, τόσο στα μικρά παιδιά, όσο και σε εμάς του μεγαλύτερους. Η ανάγκη να προστατεύσουμε και να διαχειριστούμε σωστά το περιβάλλον πρέπει να αποτελέσει τον πρωταρχικό μας στόχο και τρόπο ζωής (lifestyle) για όλους μας. Έτσι θα πετύχουμε την ανάπτυξη, έτσι θα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής, κάτι που τόσο έντονα επιθυμούμε στις εποχές κρίσης και δυσανασχέτησης που ζούμε, βλέποντας και κρίνοντας από τον κοινωνικό και πολιτικό μας περίγυρο. Να γνωρίζουμε ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα ωφεληθούμε πρωταρχικά εμείς οι ίδιοι, αλλά σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό κυρίως τα παιδιά μας, το μέλλον αυτού του τόπου, του πολλά υποσχόμενου Δήμου μας, ενός ιερού τόπου που τόσα πολλά ακόμη έχει να προσφέρει και ακόμη κρύβει ανεξάντλητες συγκινήσεις.
Σε αυτήν την προσπάθεια ζητάμε αρωγούς τους πολίτες του Δήμου. Η προσπάθεια με σκοπό την βελτίωση του περιβάλλοντος και την εξυγίανσή του από την αλόγιστη κατάχρηση του ανθρώπου χρειάζεται πάνω από όλα συμμέτοχο και συνοδοιπόρο τους πολίτες μας. Η υιοθέτηση μιας υγιούς περιβαλλοντικής συμπεριφοράς πρέπει να μας αγγίζει όλους ανεξαιρέτως. Δεν ζητάμε από τους πολίτες κάτι ανέφικτο. Μερικές απλές, καθημερινές κινήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, αν απορρίπτουμε τα μικροαντικείμενά μας στους κάδους και όχι κάτω στο δρόμο, η πόλη μας γίνεται αμέσως καθαρότερη.
Επίσης, απορρίπτοντας τα σκουπίδια μας μέσα στους κάδους, βελτιώνουμε την εικόνα της πόλης μας, εμποδίζουμε τις δυσάρεστες οσμές, βελτιώνουμε την αισθητική των δημόσιων χώρων και συνεισφέρουμε και στην ομαλή κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων.
Στο ίδιο πνεύμα, οι πράσινες πολιτικές και οι πολιτικές περιορισμού των ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποτυπώνονται και στη χώρα, στην Περιφέρεια και το Δήμο μας, πρέπει σταθερά να αποτελούν οδηγούν σε όλες μας τις επιλογές, είτε αφορούν στην καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών είτε σε νέα έργα του Δήμου.

Η υπηρεσία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος – Πρασίνου κατά το έτος 2017 πραγματοποίησε τις κάτωθι δράσεις:
• εξασφάλιση αποκομιδής και μεταφοράς με ορθή διαχείριση απορριμμάτων και ανακυκλώσιμου υλικού.
• εξασφάλιση καθαριότητας – καλλωπισμός κοινόχρηστων χώρων.
• καθολική καθαριότητα χώρου όπου εκδηλώνεται το παζάρι Ελευθερούπολης και Τούζλας.
• συντήρηση των χώρων πρασίνου, κηπευτικές εργασίες.
• αποκατάσταση πάσης φύσεως βλαβών, καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων.
• φόρτωση εκφόρτωση βαρέων αντικειμένων.
• συλλογή αδρανών αυτοκινήτων.
• αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος.
• απομάκρυνση μπάζων και υλικών.
• συμμόρφωση – αποκατάσταση διαμόρφωση, διαρρύθμιση και εξωραϊσμό κοινόχρηστων χώρων (δρόμοι, πεζόδρομοι, πλατείες κλπ) από κακοτεχνίες και λακκούβες, νεροφαγώματα μετά από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
• μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΔΕΥΑΠ και Δήμου το έμπειρο προσωπικό μας έχει εκτελέσει συντήρηση υδραυλικών έργων, δικτύων ύδρευσης.
• αποκατάσταση βλαβών.
• αποκατάσταση δικτύων έδρας Δήμου και δημοτικών διαμερισμάτων.
• δρομολόγηση προγράμματος χωριστής συλλογής γυαλιού
• δρομολόγηση τοποθέτησης ειδικών μπλε κωδώνων προγράμματος ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασιών με το σύστημα ΜΠΛΕ κάδου
• χωροθέτηση, καταγραφή βάρους κάδων απορριμμάτων σε μια προσπάθεια να πετύχουμε την καλύτερη οργάνωση της αποκομιδής απορριμμάτων, την ασφαλή τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων επί των οδών και την μέγιστη βελτίωση του επιπέδου καθαριότητας του Δήμου μας
• Προώθηση της ιδέας της ανακύκλωσης με στόχο να αποτελέσει αυτή καθημερινή συνήθεια ζωής. Στήριξη της ανακύκλωσης και συμμετοχή στο «Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανακύκλωσης Συσκευασιών» με έναν «μπλε κάδο» και ενίσχυση της προσπάθειας ανακύκλωσης των άχρηστων υλικών, για καθαρότερο περιβάλλον, υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και εξοικονόμηση πρώτων υλών.
• βέλτιστη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Παγγαίου με τη μεγιστοποίηση του ποσοστού των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται και κατά συνέπεια, τη μείωση των απορριμμάτων που εναποτίθενται στον «Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων» (ΧΥΤΑ).
• εναλλακτική διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας (χάρτινες, πλαστικές, μεταλλικές, και γυάλινες συσκευασίες) με σύμβαση συνεργασίας με την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ A.E.» (ΕΕΑΑ Α.Ε.). Το δίκτυο ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας αποτελείται από τετρακόσιους σαράντα (440 μπλε πλαστικούς κάδους 1.100 λίτρων, που έχει παραχωρήσει στον Δήμο η ΕΕΑΑ ΑΕ). Για την αποκομιδή τους χρησιμοποιούνται δύο (2) απορριμματοφόρα ανακύκλωσης, επίσης κατόπιν παραχώρησης στον Δήμο από την ΕΕΑΑ Α.Ε.
• Προμήθεια επιπλέον εκατό (100) μπλε κάδων ανακύκλωσης μετά από συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος -Πρασίνου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων. Δίκτυο μπλε κάδων ανακύκλωσης που ήδη έχει αναπτυχθεί σ’ όλη την έκταση του Δήμου Παγγαίου από τον Ιούλιο του 2015 και λειτουργεί με πολύ καλά αποτελέσματα. Επιπρόσθετα για το 2017 είχαμε και την παραλαβή διακόσιες (200) μπλε σακούλες συλλογής και μεταφοράς ειδών ανακύκλωσης.
• Προέβη σε προμήθεια κάδων στερεών αποβλήτων (κοινών απορριμμάτων) που κατανεμήθηκαν ως εξής: σαράντα (40) στη Δ.Ε. Ελευθερούπολης, τριάντα τρεις (33) στη Δ.Ε. Ορφανού και είκοσι (20) στη Δ.Ε. Παγγαίου.
• Προέβη σε προμήθεια ανταλλακτικών μπλε κάδων όπως μεντεσέδες, σκέπαστρα, μπράτσα ανύψωσης και πλαστική βέργα σκέπαστρου
• Διεξήγαγε προωθητική ενημερωτική ενέργεια στις 28 και 29 Δεκεμβρίου 2017 στα πλαίσια της δράσης για το πρόγραμμα ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες για την Ανακύκλωση Γυάλινων Συσκευασιών στον Μπλε Κώδωνα με υλικό προς διανομή (σακούλες ανακύκλωσης, πετσέτες κ.α.) με ενημέρωση πόρτα-πόρτα σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, ταβέρνες κ.α.). Από την έναρξη του 2017 το πρόγραμμα κωδώνων στο Δήμο μας, υποστηρίζεται από την τηλεφωνική γραμμή γυαλιού, στην οποία οποιοσδήποτε, είτε επιχείρηση είτε αίτημα ενδιαφερομένου προς τον Δήμο, καλεί με αστική χρέωση στο 801 11 19 999 ή να στέλνει email στο glass@herrco.gr , για οποιοδήποτε αίτημα αφορά σε αποκομιδή γυαλιού, νέα τοποθέτηση κώδωνα, διόρθωση δικτύου γυαλιού κτλ.
• Παρακολούθηση δωρεάν ημερίδας στην Θεσσαλονίκη με θέμα «οργάνωση γραφείου κίνησης κρατικών αυτοκινήτων» (διοργάνωση e-postirixis).
• Παρακολούθηση ημερίδας έργου URBAN WASTE που διοργάνωσε η ΔΙΑΑΜΑΘ στις 30/10/2017 στην Καβάλα με θέμα τη “Διαχείριση απορριμμάτων που προκύπτουν από επαγγελματικές δραστηριότητες” όπως του τουρισμού, της εστίασης, της λιανικής πώλησης κλπ.
• Ενημερώσεις όσο αφορά στο «όχι στάχτη και κάρβουνο σε κάδους απορριμμάτων» επειδή κατά τη χειμερινή περίοδο έλαβαν χώρα πολλές περιπτώσεις εμπρησμού κάδων απορριμμάτων τόσο όσο αφορά τον πράσινο κάδο (στερεά απόβλητα) όσο και τον μπλε κάδο (ανακυκλώσιμα υλικά).
• Υλοποιεί της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ειδών ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) με σύμβαση συνεργασίας με την εταιρεία «ANAKYKΛΩΣH ΣYΣKEYΩN A.E» για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων.
• Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Παγγαίου και ΔΙΑΑΜΑΘ με τίτλο: «Λειτουργική αναβάθμιση συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών ή και άλλων προϊόντων κατά την έννοια του Ν.2939/2001 και βελτίωση μεθοδολογίας διαχείρισής του-Υποστηρικτικές ενέργειες Δ. Παγγαίου».
• Ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία η αποκομιδή οικιακών απορριμμάτων, ανακυκλώσιμου υλικού και πλύσιμο κάδων καθώς και συναφών εργασιών των δημοτικών ενοτήτων Ορφανού, Πιερέων και Ελευθερών Δήμου Παγγαίου μέχρι 26 Ιουλίου 2017. Εν συνεχεία διεκόπη και συνεχίστηκε η αποκομιδή απορριμμάτων με ιδία μέσα του Δήμου Παγγαίου για να ακολουθήσει νέα σύμβαση με νέα ιδιωτική εταιρία που ξεκίνησε από το έργο της από τις 08/08/2017 μέχρι 30/09/2017 μόνο για αποκομιδή στερεών αποβλήτων (πράσινος κάδος).
• Εργασίες ελέγχου, συντήρησης και καλής λειτουργίας της «πιεστικής μηχανής νερού» που βρίσκεται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Γιντίκια Ελευθερούπολης) ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ετοιμότητα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στην εν λόγω περιοχή.
• Ενεργοποιήθηκε συνεργείο συμμόρφωσης-αποκατάστασης κάδων απορριμμάτων του σε μια προσπάθεια που διενεργεί η υπηρεσία μας για λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου καθώς και της διευκόλυνσης του επίπονου έργου των οδηγών-εργατών αποκομιδής απορριμμάτων.
• Ενημέρωση ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. (για τα δεδομένα κίνησης συρμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων και δεδομένα ανακυκλώσιμου υλικού.
• Υπηρεσία απομάκρυνσης και καθαρισμού υπολειμμάτων καθαρισμού βλάστησης άχρηστων υλικών κλπ εντός και πέριξ του αστικού ιστού των Δ.Ε. Παγγαίου, Πιερέων, Ελευθ/πολης για την αποφυγή δημιουργίας εστιών πυρκαγιών.
• ενέργειες για ειδοποίηση και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων με προγενέστερη αυτοκόλλητη ειδοποίηση απομάκρυνσης εντός σαράντα πέντε (45) ημερών του οχήματος.
• ενέργειες για επιστροφή πινακίδων κυκλοφορίας για οχημάτων που βρισκόταν σε ακινησία Δήμου Παγγαίου και εξουσιοδότηση υπαλλήλου για περαίωση διαδικασίας στην Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών Νομού Καβάλας, για 3 οχήματα.
• Έγιναν 3 εκδηλώσεις ασφάλειας του προσωπικού με τον συμβεβλημένο Τεχνικό Ασφαλείας για ενημέρωση και οδηγίες (τακτικό και έκτακτο προσωπικό)
• Προγραμματισμένες επισκέψεις από Ιατρό Εργασίας για απαιτούμενο εμβολιασμό και ενημέρωση εργατοτεχνικού προσωπικού πάνω σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.
• Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την αντιμετώπιση εκτάκτων πρόσκαιρων αναγκών μέσω προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα 8μηνης διάρκειας.
• Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού 8μηνης διάρκειας – προκήρυξη ΣΟΧ 2/2017.
• Αυτοδίκαιη παράταση συμβάσεων εργαζομένων 8μηνης σύμβασης μέχρι 31/12/2017 που ανανεώθηκε με απόφαση Δημάρχου μέχρι 31/03/2018 που αφορά νέα σύναψη συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας.
• Επίβλεψη παροχής κοινωφελούς εργασίας ατόμων όπου μετατρέπουν επιβληθείσα ποινή από ποινικό δικαστήριο σε κοινωφελή εργασία σε υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου.
• Χρήση μηχανημάτων έργου και βαρέων οχημάτων στην περίοδο έντονων ακραίων καιρικών φαινομένων που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 08 έως 13 Ιανουαρίου 2017 όπου ο Δήμος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
• Παρακολούθηση αιτημάτων δημοτών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας Novoville καταγραφής και διαχείρισης βλαβών.
• Συστάσεις ως προς την διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου προσφορών από ιδιωτικές επιχειρήσεις.
• Συλλογή μπαταρίας για ανακύκλωση από την εταιρία ΔΚ ΚΥΚΛΟΣ ΑΒΕΕ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΝΑΓΟΜΩΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ.
• Συστάσεις για εργασίες συμμόρφωσης και καθαρισμού σε ιδιοκτήτες οικοπέδων όπου ο χώρος τους αποτελούσε εστία μόλυνσης και δημιουργούσε υγειονομικούς κινδύνους. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται ή αδυνατούν να καθαρίσουν το χώρο τους με ιδία μέσα ο δήμος επεμβαίνει με μηχανήματα έργου και εργατοτεχνικό προσωπικό σε καθαρισμό του οικοπέδου βεβαιώνοντας κατόπιν εις βάρος του ιδιώτη ισόποση σχετική δαπάνη προς καθαρισμό το οποίο και αποτελεί έσοδο του δήμου.
• Ανάθεση σε ιδιώτη της παροχής υπηρεσιών καθαρισμού βλάστησης σε κοινόχρηστους χώρους και αστικά περιαστικά άλση ανά δημοτική ενότητα.
• Ανακύκλωση λαμπτήρων μέσω της εταιρίας ανακύκλωση συσκευών α.ε. (www.electrocycle.gr).

Επισημαίνεται ότι το κόστος αποκομιδής απορριμμάτων στις Δ.Ε. Ελευθερών και Ορφανού μειώθηκε από 115,00€ ανά τόνο το 2014 σε 60,00€ ανά τόνο (μείωση περίπου 50%).
Εξυπακούεται ότι η αποκομιδή έγινε με απορριμματοφόρα του εργολάβου, καύσιμα του εργολάβου, προσωπικό του εργολάβου, συντηρήσεις – ανταλλακτικά του εργολάβου. Αντίστοιχες συμβάσεις έως το 2014 εκτελούνταν με απορριμματοφόρα, καύσιμα και συντηρήσεις-ανταλλακτικά του Δήμου.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται εμφανώς διακριτή η τεράστια προσπάθεια που συντελείται από τη Δημοτική αρχή και τις Υπηρεσίες, προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη ώστε να μπορέσει να λειτουργεί ο Δήμος απρόσκοπτα και χωρίς εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Τα σημαντικά ποσά που εξοικονομούνται αξιοποιούνται σε παρεχόμενες υπηρεσίες και έργα.

• ΠΑΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η κατάσταση της πλήρους απαξίωσης βασικών αναπτυξιακών υποδομών του Δήμου Παγγαίου, αναστράφηκε οριστικά πλέον.
Ενδεικτικά αναφέρω το δασικό χωριό και το κάμπινγκ της παραλίας Οφρυνίου που και τα δύο λειτουργούν με θετικό αντίκτυπο γενικότερα.

Πέραν όμως αυτών, εμείς στο πλαίσιο της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ μας για ανάπτυξη του τόπου, ξεκινήσαμε τις ενέργειες για την αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Ακροποτάμου , αλλά και της αξιοποίησης της Δημοτικής Έκτασης των 9,000 στρ. στη Δ.Ε. Ελευθερών.

Για το ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΠΕΔΙΟ:
Μισθώσαμε έπειτα από διαγωνισμό το πεδίο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες όπως πλήρης φάκελος προσφοράς, παροχής εγγυήσεων (θεσμικά και οικονομικά), ενώ ήδη προχωρούν οι δοκιμαστικές αντλήσεις και η προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας για τη χρηματοδότηση της επένδυσης ανάπτυξης του πεδίου και των δικτύων, ώστε να αξιοποιηθεί το γεωθερμικό ρευστό για φθηνή και φιλική στο περιβάλλον ενέργεια προς τουριστικές μονάδες, κατοικίες και μονάδες παραγωγής (θερμοκήπια).
Πρόκειται για έργο σταθμό καθώς εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, θα συμβάλλει σημαντικά, σε όλη την έκταση του Δήμου, στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας.

Έκταση 9,000 στρ. στη ΔΕ Ελευθερών
Πρόκειται για σημαντική αναξιοποίητη, ενιαία έκταση Ανατολικά των λουτρών Ελευθερών και ήδη ξεκινήσαμε τις διαβουλεύσεις με φορείς όπως επενδυτικές τράπεζες και Αρμόδια Υπουργεία, για μία ολιστική προσέγγιση ανάπτυξης με ήπιες επενδύσεις και αυστηρές προδιαγραφές σεβασμού στο περιβάλλον.

Παρουσίαση στις ενημερωτικές εκδηλώσεις (Open Days) στις Βρυξέλλες
Τον Οκτώβριο 2017 είχαμε παρουσία και παρουσιάσαμε σε ειδικό κοινό την αναπτυξιακή πρότασή του Δήμου Παγγαίου για το Γεωθερμικό Πεδίο Ακροποτάμου.
Επίσης, είχαμε παρουσία με προωθητικό υλικό και ειδικές θεματικές συναντήσεις για την προώθηση των ζητημάτων του Δήμου Παγγαίου, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων επενδυτικών έργων όπως στην δημοτική έκταση των 9.000 στρεμμάτων.

Εσπερίδα για τη Γεωθερμία
Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια ΑΜΘ (ΕΥΔ Ε.Π. Α.Μ.Θ.), το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης & Φυσικών Πόρων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας Εσπερίδας με τίτλο «Γεωθερμία: Προκλήσεις, Ευκαιρίες, Στρατηγική Αειφορικής Αξιοποίησης, Καλές Πρακτικές. Το έργο του Δήμου Παγγαίου στο γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου» στο Αμφιθέατρο του Δήμου Παγγαίου, το Δεκέμβριο του 2017, παρουσία πλήθους κόσμου, πολιτικών, ενδιαφερομένων και ειδικών.

Η προσέγγισή μας γίνεται στο πλαίσιο ενός νέου πνεύματος, που ξεφεύγει από τη μιζέρια του παρελθόντος, αναδεικνύει τις δυνατότητες και επιχειρεί την αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων ανάπτυξης. Ο τόπος μας έχει και τις δυνατότητες και τους ανθρώπους με όραμα.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Κατά το 2017, εφαρμόζονται οι νέοι κανονισμοί λειτοργίας που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο:
• Κανονισμός Καθαριότητας
• Κανονισμός Κοιμητηρίων
• Κανονισμός Κοινοχρήστων χώρων
• Κανονισμός Λειτουργίας Παλαιού Τελωνείου
• Κανονισμός Λειτουργίας Αιθουσών Πολιτιστικών Κέντρων

Κυρίες και Κύριοι
• ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ
Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Παγγαίου διαμορφώνεται δυναμικά στο πλαίσιο στρατηγικής, τόσο σε σχέση με τις ανάγκες και υποχρεώσεις, όσο και σύμφωνα με τα υπάρχοντα και αναμενόμενα προγράμματα συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και του ΠΑΑ.
Οι πληρωμές των προμηθευτών και εργολάβων γίνονται εντός 60 ημερών, από την κατάθεση των τιμολογίων, ως ο Νόμος ορίζει, δίχως να δημιουργούνται χρέη και ανοιχτές υποχρεώσεις, έχοντας ένα εύρωστο οικονομικό περιβάλλον ανάπτυξης του τεχνικού προγράμματος και του προγράμματος προμηθειών.

Με πλήρη διαφάνεια έγιναν οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη μειοδοτών προμήθειας και υλοποιήθηκαν οι προμήθειες για τις ανάγκες λειτουργίας του Δήμου.

Η σημερινή Διοίκηση καταβάλλει τεράστια προσπάθεια, μέσω περιορισμού των δαπανών, να εξοικονομήσει πόρους και να εγγράψει στο τεχνικό πρόγραμμα, με αναμόρφωση, έργα που είναι αναγκαία για την λειτουργία του Δήμου και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2017
Α/Α Κ.Α.Ε. ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ-ΜΕΛΕΤΗΣ-ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Π/Υ ΜΕΛ. ΠΙΣΤΩΣΗ ΣΥΜΒ. ΠΗΓΗ ΧΡΗΜ/ΣΗΣ
1 30/7323.066 Ασφαλτοστρώσεις Δήμου Παγγαίου 400,000.00 € 207,999.99 € ΣΑΤΑ
2 64/7323.005 Παρεμβάσεις Αγροτικής Οδοποιίας Δήμου Παγγαίου 300.000,00 € 155.999,99 € ΕΣΠΑ
3 35/6279.001 Καθαρισμός περιαστικού δάσους και συντήρηση αντιπυρικής ζώνης Ελευθερούπολης 24.914,50 € 9,920.41 € ΣΑΤΑ ΠΒ
4 30/6261.037 Παρεμβάσεις οικοδομικών επισκευών στα κτίρια και στις εγκαταστάσεις των σχολικών υποδομών του Δ. Παγγαίου 56.907,00 € 34.270,49 € ΣΑΤΑ ΣΧ.ΚΤ
5 45/7336.001 Παρεμβάσεις σε κοιμητήρια και λοιπές υποδομές του Δ. Παγγαίου 60.000,00 € 59.303,55 € ΤΑΚΤΙΚΑ
6 30/7341.024 Βελτίωση εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων στις Τ.Κ. Σιδηροχωρίου και Δωματίων του Δήμου Παγγαίου 490.000,00 € 242.751,36 € ΕΣΠΑ
7 30/7341.023 Βελτίωση αγροτικής οδοποιϊας Φωληάς – Μυρτόφυτου 615.000,00 € 330.005,85 € ΕΣΠΑ
8 30/7322.028 Κατασκευή παιδικών χαρών στην Τ.Κ Αμισιανών και την Τ.Κ Παλαιοχωρίου 110,000.00 € 51,212.15 € ΣΑΤΑ
9 30/7322.029 Παρεμβάσεις διαμορφώσεων σε αύλειους χώρους των σχολείων του Δ. Παγγαίου 190,000.00 € 87,305.59 € ΣΑΤΑ
10 30/7323.068 Εσωτερική Οδοποία οικισμών Δ. Παγγαίου 400,000.00 € 195,781.12 € ΣΑΤΑ
Δ.Ε. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ
1 15/7326.010 Ηλεκτροφωτισμός βοηθητικού γηπέδου ποδοσφαίρου Ελευθερούπολης 25,070.00 € 22,813.70 € ΣΑΤΑ
2 15/7336.009 Παρεμβάσεις επισκευών στο κτίριο του Δ.Α.Κ.Ε (Αρ.μελ.1074/16) 74.260,00 € 31.319,67 € ΤΑΚΤΙΚΑ
3 64/7324.004 Διαμόρφωση Ελευθερούπολης πεζοδρομίων στην επέκταση σχεδίου 16.962,50 € 14.926,98 € ΥΜΑΘ+ΤΑΚΤ
4 30/7326.008 Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης σε δημοτική οδό στην Τ.Κ Κοκκινοχώματος 4.750,00 € 4.750,00 € ΤΑΚΤΙΚΑ
5 30/7331.001 Συντήρηση υποδομών γραφείων δημοτικού μεγάρου 6,200.00 € 6,200.00 € ΣΑΤΑ
6 60/6162.001 Παρεμβάσεις και εξασφάλιση πρόσβασης ΑΜΕΑ στο Κεντρο Κοινότητας Ελευθερούπολης 3,500.00 € 3,500.00 € ΕΣΠΑ
7 30/7336.036 Επισκευές δημοτικών υποδομών στην Τ.Κ. Αντιφιλίππων 7,250.00 € 7,250.00 € ΣΑΤΑ
8 30/7326.011 Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου Ακροβουνίου στην Δ.Κ. Ελευθερούπολης 7,250.00 € 7,250.00 € ΣΑΤΑ
9 15/7321.005 Εγκατάσταση δικτύου ποτίσματος χλοοτάπητα γηπέδου Δ.Α.Κ.Ε. 7,250.00 € 7,250.00 € ΣΑΤΑ
10 15/7321.006 Προσαρμογή Η/Μ διατάξεων για την πυρασφάλεια του δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου Ελευθερούπολης 7,110.00 € 7,110.00 € ΣΑΤΑ
11 30/7331.002 Συντήρηση Υποδομών Γυμνασίου Ελευθερούπολης 62,006.85 € 24,530.05 € ΣΑΤΑ ΣΧ.ΚΤ
12 30/7336.038 Συντήρηση Υποδομών σε κ.χ. στην Τ.Κ. Αντιφιλίππων 7,250.00 € 7,250.00 € ΤΑΚΤΙΚΑ
Δ.Ε. ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
1 15/7326.011 Ηλεκτροφωτισμός γηπέδου ποδοσφαίρου Ν. Περάμου 24,144.00 € 22,188.34 € ΣΑΤΑ
2 30/7324.015 Αποτμήσεις πεζοδρομίων στην Τ.Κ Ν. Περάμου 5,000.00 € 5,000.00 € ΣΑΤΑ
3 30/7323.067 Διαμόρφωση τμήματος κ.χ. πεζοδρόμου στην Τ.Κ. Ν. Ηρακλείτσας 7,250.00 € 7,250.00 € ΣΑΤΑ
4 30/6262.022 Επιδιορθώσεις δημοτικών οδών στην Τ.Κ. Μυρτοφύτου 7,250.00 € 7,250.00 € ΣΑΤΑ
5 30/7336.037 Επισκευές δημοτικών υποδομών στην Τ.Κ. Αγ. Ανδρέα 7,250.00 € 7,250.00 € ΣΑΤΑ
6 30/7326.012 Διαμόρφωση χώρου κ.χ στην Τ.Κ. Ν. Περάμου 7,250.00 € 7,250.00 € ΣΑΤΑ
7 30/7326.013 Κατασκευή βάσεων έδρασης λυόμενων αιθουσών στο Δ.Σ των Τ.Κ Ελευθερών και Ελαιοχωρίου 4,600.00 € 4,600.00 € ΣΑΤΑ
8 15/7336.008 Συντήρηση αποκατάσταση και διαμόρφωση πρασίνου στον χώρο των κατασκηνώσεων Ν. Περάμου 5,000.00 € 5,000.00 € ΣΑΤΑ
Δ.Ε. ΠΑΓΓΑΙΟΥ
1 30/7322.030 Παρεμβάσεις σε κ.χ. στην Τ.Κ. Γεωργιαννής 4,500.00 € 4,500.00 € ΤΑΚΤΙΚΑ
2 30/6262.017 Επιδιορθώσεις υφισταμένων υποδομών πλατείας στο κέντρο του οικισμού Παλιοχωρίου 19.313,93 € 16.000,00 € ΤΑΚΤΙΚΑ
3 30/7322.032 Αποκατάσταση ζημιών από πτώση πλατάνου στην πλατεία της Δ.Κ. Νικήσιανης 7,250.00 € 7,250.00 € ΣΑΤΑ
4 30/7322.033 Παρεμβάσεις διαμορφώσεων σε κ.χ. στην Τ.Κ. Παλαιοχωρίου 7,250.00 € 7,250.00 € ΣΑΤΑ
Δ.Ε. ΠΙΕΡΕΩΝ
1 30/7322.031 Παρεμβάσεις σε κ.χ. στην Τ.Κ. Σιδηροχωρίου 7,250.00 € 7,250.00 € ΣΑΤΑ
2 30/7326.009 Παρεμβάσεις στο γήπεδο της Τ.Κ. Πλατανοτόπου 7,250.00 € 7,250.00 € ΣΑΤΑ
3 30/7323.032 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΕΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 7,250.00 € 7,250.00 € ΣΑΤΑ
4 30/7323.069 Αποκατάσταση οδού στην Τ.Κ. Μουσθένης 3,700.00 € 3,700.00 € ΤΑΚΤΙΚΑ
Δ.Ε. ΟΡΦΑΝΟΥ
1 64/7326.001 Προστασία πρανών και κοίτης χειμάρρου στην Τ.Κ Ορφανίου 40.000,00 € 29.465,85 € ΠΟΛ. ΠΡΟΣΤ. & ΤΑΚΤΙΚΑ
2 64/7311.001 Προσθήκη στέγης στο υπάρχον και προσθήκη κατ΄ επέκταση στο γυμνάσιο Ποδοχωρίου 1.865.000,00 € 700,084.26 € ΕΣΠΑ
3 30/7326.010 Παρεμβάσεις στο Γήπεδο Οφρυνίου 74,400.00 € 38,900.37 € ΣΑΤΑ
4 15/7321.004 Εγκατάσταση δικτύου ποτίσματος χλοοτάπητα γηπέδου στην Τ.Κ. Οφρυνίου 7,250.00 € 7,250.00 € ΤΑΚΤΙΚΑ

Επιπλέον, στο πλαίσιο της τεχνικής συνεργασίας με τη ΔΕΥΑΑΠ, η Διεύθυνση τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παγγαίου, ξεκίνησε την υλοποίηση των έργων Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕ Παγγαίου και της ΔΕ Ορφανού.

Αρχές μας στην Οικονομική Διαχείριση είναι :
– Διαφάνεια
– Καθαρότητα παντού.
– Νόμιμη και ανθρώπινη συμπεριφορά προς τους δημότες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους και ισότιμη συμπεριφορά απέναντί τους.
– Καμία παρέμβαση στις προμήθειες.
– Πιστή τήρηση της ιεραρχικής Διοίκησης της Διεύθυνσης (υπάλληλος-τμηματάρχης-διευθυντής), πάντοτε με έγγραφη εισήγηση, γνωμοδοτήσεις και απόφαση της διοικητικής ιεραρχίας του Δήμου, που παραμένει στο αρχείο.

Φροντίσαμε για τον εκσυγχρονισμό των Ηλεκτρονικών υπολογιστών, φωτοτυπικών μηχανημάτων κλπ του δήμου μας, ενώ μελετούμε και την αντικατάσταση των υπολοίπων μηχανημάτων τα οποία θεωρούνται πλέον απαρχαιωμένα.

Β. ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΕΝΙΚΑ:
• Στηρίξαμε το Σχολείο με όλες μας τις δυνάμεις, σε πλήρη και καθημερινή συνεργασία με τη Σχολική Κοινότητα, Διευθυντές Σχολείων, Συλλόγους Διδασκόντων, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, υπαλληλικό προσωπικό και πετύχαμε εύρυθμη λειτουργία καλά συντηρημένων Σχολείων.
• Για εμάς τα Σχολεία αποτελούν ιερούς τόπους στη Ζώνη Ευθύνης μας και προσφέρουν θεάρεστο έργο, αφού μορφώνουν την Ελπίδα του τόπου μας που είναι τα παιδιά.
• Υλοποιείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με 1.865.000€ η αναβάθμιση του Γυμνασίου Ποδοχωρίου με την οποία προβλέπεται να γίνουν εργασίες προσθήκης στέγης και τοποθέτηση συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης στο υπάρχον και κατασκευή προσθήκης, κατ’ επέκταση, νέου κτίσματος στο Γυμνάσιο Ποδοχωρίου
• ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ:
Οι Σχολικές Επιτροπές αντιμετώπισαν με επιτυχία, παρά τις οικονομικές δυσκολίες:
• Την συντήρηση των Σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων (ελαιοχρωματισμοί, κ.λπ).
• Την χρηματοδότηση των Σχολείων για λειτουργικά έξοδα και θέματα Καθαριστριών.
• Πρόσληψη 25 καθαριστριών με σύμβαση έργου για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 10 καθαριστριών με σύμβαση έργου για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, όπου δεν υπάρχουν καθαρίστριες Ι.Δ.Α.Χ.
• Προμήθεια ειδών καθαριότητας & φαρμακείου σε όλες τις Σχολικές Μονάδες
• Υποστήριξη από συνεργεία του Δήμου Παγγαίου, σε συνεργασία με τους τοπικούς Αντιδημάρχους για την αντιμετώπιση βλαβών, συντήρησης και καθαριότητας.
• Εργασίες απολύμανσης, απεντόμωσης, μυοκτονίας, για έντομα, τρωκτικά, ερπετά κ.α.
• Συντήρηση και αναγόμωση πυροσβεστήρων, καθαρισμός και συντήρηση καυστήρων, απολυμάνσεις χώρων όπου απαιτήθηκε
Ο Οικονομικός Απολογισμός είναι θετικός και ειδικότερα:
ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 31/12/2017
Α’ Βάθμια Σχολική Επιτροπή 341.786,02 € 275.001,45 € 66.784,57 €
Β’ Βάθμια Σχολική Επιτροπή 341.151,75 € 228.812,41 € 112.339,34 €
ΣΥΝΟΛΟ 682.937,77 € 503.813,86€ 179.123,91€

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ– ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
• Φροντίσαμε για την αδειοδότηση αρκετών κλειστών και ανοικτών γηπέδων και γυμναστηρίων,
• Φροντίσαμε για την ωρίμανση μελετών για την αδειοδότηση, ανάπλαση, διαμόρφωση και εκσυγχρονισμό αθλητικών εγκαταστάσεων (Ακροπόταμος-Κοκκινόχωμα, Κλειστό Γυμναστήριο Νικήσιανης, γήπεδο Νέας Περάμου).
• Προωθήσαμε τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό στο Δήμο, με την διάθεση των σχετικών εγκαταστάσεών μας στα Σωματεία, στους Συλλόγους, εξασφαλίζοντας έτσι και την συντήρησή τους και στηρίζοντας τον Αγώνα τους.
• Χρηματοδοτήσαμε δαπάνες για την διοργάνωση αρκετών εκδηλώσεων στο Δήμο μας που αναφέρονται στο σχετικό τεύχος απολογισμού που ετοιμάσαμε, συμπεριλαμβανομένων δράσεων σε εθνικό επίπεδο.
Τονίζεται ιδιαίτερα, όπως προκύπτει και από το ειδικό τεύχος ότι δώσαμε έμφαση στην ανάπτυξη των δράσεων πολιτισμού αλλά και των ειδικών ενεργειών αξιοποίησης των στοιχείων πολιτισμού για την επέκταση της τουριστικής περιόδου στη βάση του νέου σχεδιασμού που εφαρμόζουμε από το 2016, με σειρά προτάσεων (και εγκρίσεων) έργων πολιτισμού σε διακρατικά έργα, με πολύ σημαντικούς εταίρους, υψηλού κύρους και βεληνεκούς, από όλη τη Μεσόγειο, τις μη ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και τη Μαύρη Θάλασσα.
Για εμάς ο πολιτισμός δε σταματάει σε κάποιες δράσεις που παρακολουθούμε, αλλά στηρίζουμε ενεργά και θέλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας το σημαντικό πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της περιοχής.

Δ. ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
• Υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών με επεμβάσεις από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε φρεάτια και ρέματα σε όλες τις δημοτικές ενότητες με εξαιρετικά αποτελέσματα
• Έχουμε θεμελιώσει αγαστή συνεργασία με το Κέντρο Υγείας της Ελευθερούπολης και τα περιφερειακά-τοπικά ιατρεία, με την παροχή συντήρησης και καθαριότητας
• Έχουμε ωριμάσει και έχουμε υποβάλλει πρόταση στο Πρόγραμμα interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, για την προμήθεια Ιατρικού εξοπλισμού, συντήρηση – ανακαίνιση αγροτικών ιατρείων, προμήθεια hardware και software για την εφαρμογή της Τηλεϊατρικής στα ιατρεία μας (Εγκρίθηκε και υλοποιείται).

ΑΔΕΣΠΟΤΑ
– Πραγματοποιήθηκαν 90 κτηνιατρικές επεμβάσεις σε αδέσποτους σκύλους εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν στειρώσεις με παράλληλους εμβολιασμούς. Συνολικό κόστος αυτών μαζί με την προμήθεια ζωοτροφών και σχετικών με τη περισυλλογή ειδών: 24.842,99 € (στα ίδια επίπεδα με το 2016).
– Επιτυχής συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης των δράσεων διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΠ:
ΓΕΝΙΚΑ:
1. Προωθήσαμε τον επαγγελματισμό και την τεχνογνωσία στα ΚΕΠ με προγράμματα εκπαίδευσης ,με καθημερινό έλεγχο, παρακολούθηση με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των Πολιτών.
2. Επαναλειτουργήσαμε το ΚΕΠ Δωματίων το οποίο ήταν κλειστό για μεγάλο χρονικό Διάστημα και αντίστοιχο παράρτημα στον οικισμό της Αυλής της Δημοτικής Ενότητας Πιερέων, κατά τα έτη 2015 και 2016, 2017. Πλέον λειτουργούν 6 ΚΕΠ στο Δήμο Παγγαίου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ:
Παραμένει συνεχής στόχος μας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τα Εθελοντικά Κλιμάκια του Δήμου μας, η σχεδίαση, οι ενέργειες πρόληψης και η άμεση επέμβαση για τη προστασία των πολιτών έναντι κινδύνων από καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές, Πλημμύρες και σεισμούς πάντα σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίας Αστυνομία – Πυροσβεστική- Δασαρχείο, Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της ΑΜΘ.
Αναπτύσσουμε συστηματικά τη συνεργασία μας με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ.
Εγκρίθηκε η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του DRMKC (Disaster Risk Management Knowledge Centre / Κέντρο Γνώσης της Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (μοναδική Ελληνική Συμμετοχή Δήμου) στη Σόφια και υλοποιήθηκε (Απρίλιος 2017).

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ:
ΓΕΝΙΚΑ:
– Οι Τοπικοί Αντιδήμαρχοι , οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων και τα Τοπικά τους Συμβούλια λειτούργησαν χωρίς προβλήματα, εφαρμόζοντας πιστά τον Κώδικα του Καλλικράτη και την Στρατηγική μας για Αυτονομία – Αυτάρκεια σε Τοπικό Επίπεδο.
– Οι Τοπικοί Αντιδήμαρχοι κάθε Δημοτικής Κοινότητας συνεργάστηκαν άψογα, με τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων για την άμεση επίλυση των καθημερινών θεμάτων των συμπολιτών μας, όπως για θέματα σχετικά με την καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό, πολιτική προστασία (Χειμώνα- Καλοκαίρι), συντήρηση οδικού δικτύου, σχολικών μονάδων και λοιπών κτιριακών υποδομών, με πνεύμα οικονομίας και αποτελεσματικότητας.
– Αντιμετωπίστηκαν και διεκπεραιώθηκαν με επιτυχία τα αιτήματα των δημοτών με βάση το τετράπτυχο:
• γνώση του προβλήματος,
• αυτοψία,
• θεραπεία,
• ενημέρωση του πολίτη,
• ενέργειες που αποδεικνύουν ότι λειτουργεί πολύ καλύτερα το ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ που εφαρμόσαμε αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας με τους Τοπικούς Αντιδημάρχους, τη αποκέντρωση των υπηρεσιών και την περιφερειακή οργάνωση των αμαξοστασίων σε σχέση με το μοντέλο διοίκησης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που δεν βοηθούσε στην αμεσότητα για την λύση των προβλημάτων και μεγιστοποιούσε το κόστος λειτουργίας .

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στήριξη της τοπικής γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής ως ακολούθως:
• Συνεχής ενημέρωση και πληροφόρηση των αγροτών και κτηνοτρόφων του Δήμου στα ζητήματα που τους αφορούν
• Έκδοση βεβαιώσεων παραγωγών για την πώληση των προϊόντων τους σε Λαϊκές Αγορές και υπαίθριο εμπόριο
• Συνεργασία με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροκτηνοτρόφων του Δήμου
• Οργάνωση της διάθεσης καυσοξύλων με χαμηλό τίμημα σε ειδικές κατηγορίες δημοτών
• Προγραμματισμός με επιτυχία και συντονισμός της συντήρησης και ανάπτυξης του αστικού πρασίνου στο Δήμο (πάρκα, γήπεδα, κοινόχρηστοι χώροι)
• Προγραμματισμός και οργάνωση του έργου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
• Συντονισμός στο τομέα της προστασίας από τα κουνούπια με την εφαρμογή αναλόγων προγραμμάτων καταπολέμησής τους από την Περιφέρεια

ΕΙΔΙΚΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΕΤΟΥΣ 2017
• Πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες: Βράβευση με τη Γαλάζια Σημαία των ακτών Ν. Ηρακλείτσας, Ν. Περάμου, Αμμολόφων, Σαρακήνας, Οφρυνίου και Ορφανίου του Δήμου Παγγαίου . Επιτυχής ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών του Δήμου μετά από διενέργεια προσλήψεων ναυαγοσωστών και συνεργασία με ναυαγοσωστική εταιρία της Βορείου Ελλάδος.
• Οργάνωση της συμμετοχής 16 εθελοντικών φορέων του Δήμου Παγγαίου (πολιτιστικών συλλόγων κλπ) στη πανευρωπαϊκή δράση καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων με την επωνυμία “Let’s Do It”, τον Απρίλιο.
• Οργάνωση της συμμετοχής σχολείων του Δήμου Παγγαίου (δημοτικού σχολείου Οφρυνίου) στη δράση καθαρισμού ακτών της Μεσογείου με την επωνυμία “Καθαρίστε τη Μεσόγειο”, τον Μάϊο. Διοργάνωση δράσης καθαρισμού στην ακτή Ορφανίου με τη συμμετοχή παιδιών της κατασκήνωσης «ΤΣΑΦ ΤΣΟΥΦ».
• Επιτυχής παρέμβαση – συμμετοχή του Δήμου Παγγαίου στη κατάσβεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν τη θερινή περίοδο σε λίγες ευτυχώς περιοχές του Δήμου. Διενέργεια ενημερωτικών περί των πυρκαγιών συναντήσεων με διάφορες ομάδες πολιτών της περιοχής (κτηνοτρόφους, κυνηγούς)
• Συνεχής παροχή συνδρομής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε διάφορες περιπτώσεις πρόκλησης πυρκαγιών, μικρού βαθμού σημαντικότητας
• Επιτυχής συντήρηση των 19 αντιχαλαζικών συστημάτων ηχοβολής (κανονιών) της Δ.Ε. Ελευθερών. Αποτελεσματική λειτουργία τους καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, μετά και τη σχετική προμήθεια των αναλώσιμων

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ

• Λειτούργησαν με υποδειγματικό τρόπο, προσφέροντας υπηρεσίες σε 700 παιδιά και 450 ΑΜΕΑ και 300 ΚΑΠΗ (όπως και το 2016).
Ο οικονομικός απολογισμός για το 2017 είναι ως ακολούθως:
ΕΣΟΔΑ 640.018,78€
ΕΞΟΔΑ 386.242,73€
ΙΣΟΖΥΓΙΟ 253.776.05€

ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ:
ΓΕΝΙΚΑ:
Το Ν.Π.Δ.Δ. υλοποιεί χωρίς κανένα πρόβλημα την αποστολή των μονάδων του, συντονίζοντας ένα μεγάλο αριθμό δράσεων Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης που έγιναν και στις πέντε (5) Δημοτικές Ενότητες.
Σημειώνεται ότι λειτουργεί και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Κοκκινοχωρίου, ο οποίος ήταν κλειστός για αρκετά χρόνια από την κατασκευή του.
Γενικότερα υλοποιούνται, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες ενέργειες:
• Διαρκής συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων μας.
• Ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού όπου κρίθηκε επιβεβλημένο.
• Πρόσληψη Παιδιάτρου με μίσθωση έργου ενός έτους.
• Τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας Παιδικής Χαράς ΔΠΣ Αγίου Ανδρέα και Α΄ΔΠΣ Ελευθερούπολης

Δράσεις προσχολικής ηλικίας που υλοποιήθηκαν το 2017
• Καλοκαιρινές γιορτές στους ΔΠΣ (με ανάλογα θέματα).
• Επίσκεψη των παιδιών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (προστατεύω την φύση)
• Πάρτι μασκέ στους Παιδικούς Σταθμούς
• Ημερήσιες εκπαιδευτικές-ψυχαγωγικές εκδρομές των ΔΠΣ σε (Οινοποιεία –Ελαιοτριβεία -Μουσείο Ελιάς Πάρκο άγριων πουλιών-Ονειρούπολη)
• Κατασκευή ανθόκηπου φύτευση λουλουδιών (Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος)
• Επισκέψεις πολιτών διαφόρων επαγγελμάτων (για γνωριμία των παιδιών με τα επαγγέλματα)
• Επίσκεψη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη (γνωριμία με το βιβλίο)
• Επισκέψεις ατόμων τρίτης ηλικίας την παγκόσμια ημέρα της γιορτής τους (δράσεις αφηγήσεις παραμυθιών στα παιδιά)
• Επισκέψεις Κοινωνιολόγων- Ψυχολόγων -φυσιοθεραπευτών (ομιλίες)
• Επίσκεψη διατροφολόγου (ομιλία –διατροφή στην παιδική ηλικία)
• Αξιολόγηση παιδιών από ομάδα (Λογοθεραπευτών-Εργασιοθεραπευτών-Φυσιοθεραπευτώνν) κατά δήλωση του γονέα υπέρ της αξιολόγησης
• Μαθήματα γυμναστικής εβδομαδιαία από γυμναστές (8μήνων κοινωφελούς εργασίας)
• Μαθήματα μουσικής προπαιδείας εβδομαδιαία (από δασκάλα μουσικής)
• Σεμινάριο πρώτων βοηθειών όλου του προσωπικού του ΝΠΔΔ από τους Σαμαρείτες
• Δραστηριότητες –αθλοπαιδιών από την ποδοσφαιρική ομάδα του ΟΡΦΕΑ
• Άσκηση ετοιμότητας από το Π.Υ Ελευθερούπολης και εκκένωσης σε περίπτωση σεισμού
• Χριστουγεννιάτικες γιορτές –δράσεις

Ο Απολογισμός του 2017 συνοψίζεται ως ακολούθως:

ΕΣΟΔΑ 2,069,287.28€
ΕΞΟΔΑ 1,944,327.33€
ΥΠΟΛΟΙΠΟ (ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ 2018) 124,959.95€

Παρατηρούμε και στην περίτπωση αυτή ότι το ισοζύγιο είναι θετικό, δημιουργώντας αφενός προϋποθέσεις αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, αφετέρου διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών του ΝΠΔΔ.

ΔΕΥΑΑΠ
• ΑΡΔΕΥΣΗ
Από τις αρχές του έτους 2015 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ αποφασίστηκε η μεταβίβαση της υπηρεσίας Άρδευσης στην ΔΕΥΑΑΠ. Το 2017 η κατάσταση συνέχισε να παρουσιάζει περαιτέρω βελτίωση, όπως και το προηγούμενο έτος, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα και την εξοικονόμηση ύδατος. Η επιλεκτική πολιτική που ασκούνταν έως το 2014 στη διανομή και αλόγιστη χρήση του νερού έχουν παύσει οριστικά.
Στην προσπάθεια συντήρησης το 2015, είχαν βρεθεί εντελώς ασυντήρητα αντλιοστάσια, καμένα υποβρύχια, διαλυμένα δίκτυα, τα οποία μας ανάγκασαν να διαθέσουμε μεγάλες πιστώσεις ώστε να τα καταστήσουμε λειτουργικά. Σήμερα η συντήρηση των σχετικών υποδομών γίνεται τακτικά, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους.
Η καταγραφή των κυβικών μέτρων νερού άρδευσης πλέον είναι συστηματική και ακριβής.
Η εφαρμογή νέας πολιτικής άρδευσης επιτρέπει τη λελογισμένη χρήση του νερού και τη μεγαλύτερη εισπρακτικότητα, σε σχέση με το παρελθόν.

• ΥΔΡΕΥΣΗ
• Για πρώτη φορά το έτος 2015 μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει άψογη ποιοτική αλλά και ποσοτική υδροδότηση στους οικισμούς της Νέας Περάμου και Νέας Ηρακλίτσας, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα, καθώς φροντίσαμε τον συντονισμό και την ολοκλήρωση της μεταφοράς νερού από τον Μαρμαρά. Κατά το έτος 2017 συνεχίστηκε η διαδικασία που επιφέρει θετικά αποτελέσματα και στον Τουρισμό.
• Τακτοποιήθηκαν τα προβλήματα υδροδότησης που ταλάνιζαν εδώ και πολλά χρόνια την Παραλία Οφρυνίου με συνεχιζόμενες και διαρκείς διακοπές της υδροδότησης, ωστόσο απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, οι οποίες σχεδιάζονται.
• Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με το αρσενικό στον Οικισμό της Νικήσιανης, και σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πρόσβαση σε κατάλληλο – πόσιμο νερό. Πρέπει να επισημάνουμε τη βαρύτητα της σημασίας που δώσαμε στο θέμα από την πρώτη ημέρα διοίκησης, και σήμερα προχωρούμε έργα περαιτέρω διασφάλισης της ποιότητας και της ποσότητας πόσιμου ύδατος.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ
• Ολοκληρώσαμε τον βιολογικό Καθαρισμό της Ελευθερούπολης, με πολύ γοργούς ρυθμούς από την ανάληψη των καθηκόντων μας, τώρα είναι σε πλήρη Λειτουργία και έτσι ευελπιστούμε να αποφύγουμε τα υπέρογκα πρόστιμα που μας απειλούν για τις χρόνιες καθυστερήσεις
• Κατασκευάζεται ο Βιολογικός Καθαρισμός της Δημοτικής Ενότητας Παγγαίου, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι δημοπρατήθηκε, αξιολογήθηκε από τις αρμόδιες επιτροπές σε πολύ σύντομο χρονικό Διάστημα χωρίς ενστάσεις με μεγάλο ποσοστό έκπτωσης κερδίζοντας έτσι ο Δήμος περίπου 850.000 €. Να σημειώσουμε ότι είμαστε από τους πρώτους στην Ελλάδα που καταφέραμε μέσα από συστηματικές προσπάθειες να κάνουμε έργο Phasing το έργο της ΔΕ Παγγαίου και να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση περίπου 13.3 εκ€ προ ΦΠΑ για την υλοποίηση των Δημοτικές Ενότητες Παγγαίου και Ορφανού. Ειδικότερα, στη Δ.Ε. Παγγαίου θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων που θα εξυπηρετεί τους οικισμούς Νικήσιανης – Γεωργιανής-Αγ.Χριστοφόρου – Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων, ενώ στη Δ.Ε. Ορφανού κατασκευάζεται η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων για την εξυπηρέτηση των οικισμών Οφρυνίου, Κάρυανης και Παραλίας Οφρυνίου, εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων στον οικισμό της Παραλίας Οφρυνίου και εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς λυμάτων από τους οικισμούς αυτούς προς τον Βιολογικό Καθαρισμό της Δημοτικής Ενότητας Ορφανού.

Ειδικά Θέματα
Σχέδιο Τουριστικής Προβολής:
Συνεχίζουμε την πολιτική σχεδιασμού της Τουριστικής Προβολής του Δήμου με την εμπλοκή των ενδιαφερομένων επαγγελματιών και φορέων. Η απόφασή μας το 2016 να εφαρμόσουμε ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες σχεδιασμού, με τους εμπλεκόμενους φορείς, αναπτύσσοντας τακτική επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων είχε θετικό αντίκτυπο, ενώ συμβάλλει στη στρατηγική μας για τοπική ανάπτυξη. Το 2016 για πρώτη φορά λοιπόν εφαρμόστηκε μία τέτοια διαδικασία, ενώ το 2017 επεκτάθηκε αυτή η διαδικασία συμπεριλαμβάνοντας και αξιολόγηση όλων των προηγούμενων προβλέψεων προκειμένου για την περαιτέρω βελτίωση, καθώς δε φοβόμαστε να βλέπουμε και να αναγνωρίζουμε αδυναμίες που υπάρχουν και θέλουμε να τις ξεπερνούμε με τον καλύτερο τρόπο.
Στο σχέδιο εφαρμόζονται πλέον αρχές ποιότητα για εφαρμογή και μεσο-μακροπρόθεσμων στόχων, με απώτερο σκοπό να μπορέσουμε σε 3 χρόνια να αποκτήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, βασισμένο σε τεκμηριωμένα στοιχεία, κλπ.
Στη βάση του σχεδίου αυτού σχεδιάστηκαν και ειδικές προτάσεις συγχρηματοδότησης, εξυπηρετώντας τους αντικειμενικούς σκοπούς του σχεδίου.
Το σχέδιο Τουριστικής Προβολής, ειδικά για ένα Δήμο σαν το δικό μας, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για όλους, ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων και αγκαλιάστηκε και τις δύο χρονιές ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και τους Επαγγελματίες.
Σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύεται από την αξιολόγηση, είναι η περαιτέρω συνειδητή προσέγγιση των θεμάτων προβολής από τους επαγγελματίες του τουρισμού που επιβεβαιώνουν τη σημασία που έχει ο μακροχρόνιος σχεδιασμός με ειδικούς ρεαλιστικούς στόχους.

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παγγαίου
Πετύχαμε τη χρηματοδότηση για την εφαρμογή της καινοτόμας υπηρεσίας Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παγγαίου. Μάλιστα, με την εξειδικευμένη τεκμηρίωση που κάναμε, καταφέραμε να έχουμε διπλάσιο αριθμό εργαζομένων (4 αντί για 2) για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της περιοχής για 5 έτη.
Το Κέντρο Κοινότητας ξεκίνησε τη λειτουργία του, πλήρως στελεχωμένο με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες και την υπηρεσία.

Υποβολή Προτάσεων σε συγχρηματοδοτούμενα έργα εκτός ΕΣΠΑ:
Αξιοποιήθηκαν οι σχετικές προσκλήσεις στο έπακρο για το πρόγραμμα INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, BALKAN MEDITERANNEAN, MED, BLACK SEA, EUROPE FOR CITIZENS, HORIZON 2020
Θα αναφέρουμε μόνο τις υποβολές και εγκρίσεις για το 2017. Η προσπάθεια συνεχίζεται και στο 2018 με νέες προτάσεις που έχουν υποβληθεί και προετοιμάζονται (δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα).

(Α) ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΣΠΑ, ΠΑΑ (ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ)
Σε έργα που είχαν υποβληθεί νωρίτερα, εντός του 2017 ελήφθησαν οι ακόλουθες εντάξεις:
ΕΡΓΟ A HarmonizEd fRamework to Mitigate coastal EroSion promoting ICZM protocol implementation (HERMES)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG V-B BALKAN MEDITERRANEAN 2014-2020
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 2017-2019 (24 μήνες)
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ Κεφαλαιοποιεί προηγούμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα όπως (BeachMED, CoastGAP, Coastance, Mare Nostrum) για τη δημιουργία ενός κοινού μεθοδολογικού πλαισίου για τη διάβρωση ακτών, προς εφαρμογή στις τέσσερις περιοχές μελέτης (Ελλάδα (Παγγαίο), Αλβανία, Κύπρος, Βουλγαρία).
Ρόλος: Επικεφαλής Εταίρος

ΕΡΓΟ Improving access and quality of health services in inaccessible and remote settlements of the border region of Gotse Delchev Municipality and Municipality of Paggaio (MED4ALL)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG V-A GREECE – BULGARIA 2014-2020
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 2017-2019 (24 μήνες)
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εισαγωγή σύγχρονων διαδικασιών τηλεϊατρικής
Ρόλος: Εταίρος

ΕΡΓΟ Effective policies for durable and self-sustainable projects in the cultural heritage sector (KEEP ON)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG EUROPE
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 2018-2023 (60 μήνες)
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ Αειφορικότητα Πολιτιστικών έργων, μετά την ολοκλήρωση της περιόδους χρηματοδότησης τους.

ΕΡΓΟ (Επιλαχόν, θα συμβασιοποιηθεί ως το Φθινόπωρο του 2018) Stage for Cross Border Culture (CULSTAGE)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG
V-A GREECE – BULGARIA 2014-2020
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 2018-2020 (24 μήνες)
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ Αντικειμενικός σκοπός του έργου είναι η προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με έμφαση στον εναλλακτικό και θρησκευτικό τουρισμό.
Ρόλος: Επικεφαλής Εταίρος

ΕΡΓΟ (Επιλαχόν, θα συμβασιοποιηθεί ως το Φθινόπωρο του 2018) Virtual and Mobile Museum of Biodiversity (MOBILE DIVERSITY)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG
V-A GREECE – BULGARIA 2014-2020
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 2018-2020
(24 months)
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ Δημιουργία Κινητής έκθεσης για τη βιοποικιλότητα στην περιοχή παρέμβασης (ΠΑΓΓΑΙΟ).
Ρόλος: Εταίρος

(Β) ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΣΠΑ, ΠΑΑ (ΕΜΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ)
Σε έργα που είχαν υποβληθεί νωρίτερα, εντός του 2017 ελήφθησαν οι ακόλουθες εντάξεις, με εταίρο την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ, για εφαρμογή με άμεσες ωφέλειες στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου:
ΕΡΓΟ Developing Identity ON Yield, SOil and Site (DIONYSOS)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG V-A GREECE – BULGARIA 2014-2020
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 2017-2019 (24 μήνες)
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ Προώθηση τοπικών ποικιλιών Οίνου.
Ρόλος: Εταίρος

ΕΡΓΟ Establishing Long-Lasting Partnerships to Upgrade Heritage-Based Offers and Create New Investment Opportunities in Tourism and the Cultural and Creative Industries at UNESCO Designated Areas in the Black Sea Basin – HERIPRENEURSHIP
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ JOP Black Sea Basin 2014-2020
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 2018-2020
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ Ανάπτυξη Δικτυώσεων Πολιτιστικού Τουρισμού και Δημιουργικές Βιομηχανίες.

(Γ) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΣΠΑ, ΠΑΑ
Μέσα στο 2017 υποβλήθηκαν οι ακόλουθες προτάσεις που είτε είναι σε αξιολόγηση είτε εγκρίθηκαν στο 2018.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ
ENI CBC MED 2014-2020 SPIRITUAL TOURISM – MORE THAN 24
/ GCI24 Εταίρος Το προτεινόμενο έργο θα αξιολογήσει και επιδείξει μία κλιμακωτή, δυναμικά αντιγράψιμη προσέγγιση ολιστικού σχεδιασμού και μεθοδολογίας υποστήριξης λήψης αποφάσεων καθώς και σειρά εργαλείων για τις Δημοτικές αρχές, τους ιδιοκτήτες και λειτουργούς πόρων πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εφαρμογή της μεθοδολογίας και των εργαλείων μπορεί να υποστηρίξει τη μετατροπή της διαθέσιμης πολιτιστικής κληρονομιάς σε οικονομικά αειφορικό και ελκυστικό πόρο που θα δίνει προστιθέμενη αξία στην κοινότητα ανεξαρτήτως της υφιστάμενης κατάστασης και στόχευσης.
ENI CBC MED 2014-2020 Promotion and development of REEFS entrepreneurship and tourism /
REEFSET MED Εταίρος Σχεδιασμός ανάπτυξης καταδυτικού τουρισμού στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου, με εφαρμογή μέτρων αειφορικότητας. Η πρόταση προβλέπει την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης (καταδυτικός τουρισμός και ψάρεμα αναψυχής, καλές πρακτικές σε διεθνές επίπεδο, Σχεδιασμό τεχνητών υφάλων (προσδιορισμός βέλτιστων θέσεων, σχεδιασμός, μελέτες, κ.α.), δημιουργία επιδεικτικής εφαρμογής, πιλοτικές δράσεις προώθησης και ανάδειξης των διαθέσιμων φυσικών πόρων, εκπαίδευση σε σχετικά θέματα (φυσικοί, τεχνητοί ύφαλοι, κ.α.) στους εμπλεκόμενους φορείς, ηλεκτρονικές εφαρμογές (Mobile apps), Δημοσιότητα και Ευαισθητοποίηση καθώς και δικτύωση σε Περιφερειακό και Διεθνές Επίπεδο, Ανάλυση του αντίκτυπου στις τοπικές κοινωνίες (οικονομία, περιβάλλον, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον), Επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης και αξιοποίησης των προτεινόμενων θέσεων, κ.α.
MED 2014-2020 Improving the conditions for tourism growth in less developed areas – MEDNET Εταίρος Βελτίωση των συνθηκών τουριστικής ανάπτυξης για λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές που έχουν μεγάλης αξίας και παράλληλα αξιοποιήσιμους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και γειτνιάζουν με περισσότερο ανεπτυγμένες περιοχές (για παράδειγμα τα μη παραθαλάσσια χωριά του Παγγαίου που γειτνιάζουν με το θαλάσσιο μέτωπο, κλπ).
INTERREG EUROPE Effective policies for durable and self-sustainable projects in the cultural heritage sector / KEEP ON Εταίρος Αειφορικότητα Πολιτιστικών έργων, μετά την ολοκλήρωση της περιόδους χρηματοδότησης τους (αναφέρεται παραπάνω, στο πεδίο (Α))
JOP Black Sea Basin 2014-2020 BlackSea Enhanced Marketing Experience / BlackSeeMe Εταίρος Το έργο στοχεύει στην προώθηση της ταυτότητας της περιοχής με το σχεδιασμό και τη δημιουργία κοινών τουριστικών προϊόντων, πιλοτικών εφαρμογών προώθησης / γνωστοποίησης της περιοχής (πρωτοβουλίες branding τόπου), σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο. Κατ’ αναλογία θα υπάρχουν δράσεις σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.
JOP Black Sea Basin 2014-2020 Promotion of High Value Farming / High Value Επικεφαλής Εταίρος To έργο στοχεύει στην ανάπτυξη των αναγκαίων εργαλείων που θα βοηθήσουν τους αγρότες να εφαρμόσουν καλλιέργειες υψηλής αξίας, και την εξάπλωσή τους στην περιοχή της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας.
JOP Black Sea Basin 2014-2020 Conservation, Protection and Development of Protected Areas though the Use of Innovative Technologies / Pro-INNO Επικεφαλής Εταίρος Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη και αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων με ενσωμάτωση ψηφιακών και άλλων τεχνολογικών δυνατοτήτων καθώς και άυλων εργαλείων για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος με στόχο τη διαφύλαξή του και την προστασία του στο πλαίσιο της αειφορικότητας. Η πιλοτική περιοχή εφαρμογής για το Δήμο Παγγαίου θα είναι το Παγγαίο όρος.
Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης
AMIF 2017 Immigration and Integration Initiative / I-3 Εταίρος Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η υποστήριξη νομίμως διαμενόντων μεταναστών υπηκόων τρίτων χωρών (π.χ. από Αλβανία, Ουκρανία, κ.α) με στόχο τη βελτίωση των ικανοτήτων τους τόσο των επαγγελματικών όσο και των κοινωνικών (γλώσσα, τοπικός πολιτισμός κλπ).
HORIZON 2020 Cultural heRitage asset districts: hOlistic integrated planning and decision sUpport toolS at the local level / CROESUS Εταίρος Το έργο στοχεύει στη δοκιμή ενός μοντέλου που διαμορφώνει ένα πακέτο σημαντικών για την τοπική ανάπτυξη πολιτιστικών πόρων, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, την ενίσχυση της περιόδου πριν και μετά την περίοδο αιχμής για τον τουρισμό κλπ.

Φίλες και φίλοι,
Η χώρα μας βίωσε μία πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, τις συνέπειες της οποίας διαπίστωσαν αμεσότατα όλοι οι πολίτες, εδώ και πολλά χρόνια.
Η Αυτοδιοίκηση πέρασε τη θεσμική και οικονομική της απαξίωση κάθε χρόνο, όλα τα έτη της κρίσης.
Η Κοινωνία μας, οι εργαζόμενοι, όλοι μας, βρισκόμαστε προ του φάσματος της ανεργίας, της ανέχειας, των νέων δεδομένων.
Και εκεί Εμείς, ο Δήμος Παγγαίου, στέκεται ΟΡΘΙΟΣ με:
• Ανθρωπιά και σεβασμό στον πολίτη,
• Γνώση και εμπειρία στην Οργάνωση και στη Διοίκηση,
• Προώθηση και ανάδειξη του Επαγγελματισμού και του Χρέους Προσφοράς των Στελεχών του,
• Πολύ δουλειά, ιδέες και διάθεση προσφοράς,
• Ανάπτυξη του Εθελοντισμού και της Χορηγίας,
• Ανάπτυξη συμμετοχικών διαδικασιών,
• Νοικοκύρεμα στα Οικονομικά και Διοικητικά του Δήμου και αναβάθμιση των υπηρεσιών,
• Περιορισμό των δαπανών,
• Διαφάνεια και Εντιμότητα ΠΑΝΤΟΥ.

Σήμερα, τριάμισι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας:
• Έχουμε ένα Δήμο, με υποδειγματική καθημερινή λειτουργία που σέβεται και υπηρετεί τον πολίτη,
• Μελετούμε για την ένταξη έργων και μελετών σε αναπτυξιακά προγράμματα που σύντομα ευελπιστούμε ότι θα ανοίξουν οι νέες προσκλήσεις δράσεων.
• Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, έχουμε σε εξέλιξη μεγάλα έργα που στηρίζουν το Παρόν και το Μέλλον του Τόπου μας και διαρκώς επιτυγχάνουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων συγχρηματοδοτικών εργαλείων
• Με τη Γνώση και Εμπειρία που στήριζαν και στηρίζουν οι Εργαζόμενοι του Δήμου Παγγαίου και κυρίως εσείς οι Δημότες, κρατήσαμε όρθιο το Δήμο, αναδεικνύοντας όλα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και σήμερα μπορούμε να είμαστε σε θέση να διεκδικούμε τοπική ανάπτυξη σε όρους πραγματικής οικονομίας.
• Δε μένουμε στη μιζέρια της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά διαπιστώνουμε και τις δυνατότητες, τις νέες προοπτικές, το πραγματικό διαθέσιμο ανθρώπινο κεφάλαιο και τα χρηματοδοτικά σχήματα, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και τη νέα εποχή για τη χώρα και την Ευρώπη, σε ό,τι αφορά στην κοινωνική ζωή, την τοπική ανάπτυξη, τις ευρύτερες συνεργασίες, το περιβάλλον και τις ανθρώπινες αξίες. Έτσι κοιτάζουμε και βλέπουμε ένα μέλλον που μπορεί να είναι λαμπρό, ένα μέλλον που το δικαιούμαστε και εμείς υποσχόμαστε ότι διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για το στρατηγικό αυτό στόχο της τοπικής ανάπτυξης σε σεβασμό στον εργαζόμενο, τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Αγαπητοί μου,
Ευχαριστώ:
Τα Αιρετά Στελέχη του Συνδυασμού μου, εκλεγμένους και μη, καθώς και τα Αιρετά Στελέχη της Αντιπολίτευσης για τη Θετική τους κριτική όπου και όταν γίνεται.
Τους Εργαζόμενους που με κόπο, αυταπάρνηση και μικρές αμοιβές, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας.
Όλους Εσάς τους Δημότες για την εμπιστοσύνη σας.Θέλω να σας ευχαριστήσω και για την σημερινή σας παρουσία αλλά και την παρακολούθηση από τον διαδικτυακό κανάλι του Δήμου Παγγαίου.Με τη δική σας εμπιστοσύνη και στήριξη συνεχίζουμε το έργο μας. Ευχαριστώ Πολύ !!!

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
1,151 προβολές
X
+