Ο Φιλ. Αναστασιάδης με ανάρτηση του μας ενημέρωσε ότι” Εξελίσσονται” οι εργασίες στο Καθολικό Ναό Μετοχίου του Αγ. Ανδρέα.

Την δεκαετία του 2000 ξεκίνησε το έργο ανακατασκευή του Μετοχίου του Αγ. Ανδρέα στον ομώνυμο οικισμό του Παγγαίου, από τον τότε δήμαρχο Ελευθερών Χαράλαμπο Χρυσανίδη και η επαναλειτουργία του ως ορθόδοξου ναού που ήταν ένας διακαής πόθος των ντόπιων. Η Α’ φάση του έργου ολοκληρώθηκε το 2010 από τον πρώην Δήμο Ελευθερών.
Ο δεύτερος όροφος ̟του αποτελεί και τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα είναι ̟πλήρως α̟πο̟περατωμένος και λειτουργεί κανονικά.

Με τα έργα που προχωρούν, το ισόγειο προβλέπεται να διαμορφωθεί έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του αγροτικού ιατρείου του οικισμού του Αγ. Ανδρέα.
Και ο πρώτος (μεσαίος) όροφος του κτιρίου ̟προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί αφενός σαν αίθουσα δεξιώσεων για τις ανάγκες του Ναού και αφετέρου σαν αίθουσα εκδηλώσεων, χώρου προβολής του μουσείου.

Βέβαια τα έργα στο Μετόχι τα οποία σήμερα χρηματοδοτούνται από το INTERREG, γίνονται με όλες τις προβλεπόμενες μελέτες, άδειες, προϋποθέσεις και συνθήκες που προβλέπει ο νόμος.

Αλλά υπάρχει όμως ένα ακόμα παρεμφερές έργο που καλό θα ήταν ο κ. Αναστασιάδης να δώσει απαντήσεις δημοσίως, αφού το έργο αυτό άρχισε το 2019 επί ημερών Αναστασιάδη στη Ν. Ηρακλείτσα.

Αφορά αυθαίρετη επέκταση του Ιερού Ναού της Αγ. Μαρίνας και με μια σειρά μη νόμιμων παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα δημόσιος χώρος να μετατρέπεται σε χώρο δεξιώσεων, εκδηλώσεων και catering και να χάνει την δημόσια χρήση του.

Ο Δήμαρχος Παγγαίου θα πρέπει να ενημερώσει τους δημότες του δήμου αλλά κυριότερα πρέπει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία που έχει διχαστεί με αυτή την υπόθεση.
Με τη ενημέρωση του δημάρχου θα μπει ένα τέλος σε μια σειρά άλλων πληροφοριών για “πιέσεις” και αθέμητες ενέργειες σε πολλά επίπεδα που μπορεί απλά να είναι παραφιλολογία και ψευδή.

Ως γνωστών την άνοιξη του 2021 υπήρξε η παρέμβαση του Δασαρχείου και της πολεοδομίας και σταμάτησαν τα αυθαίρετα έργα.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας (πχ ΕΔΩ) πριν λίγο καιρό, έκαναν λόγω για επερχόμενο συνολικό πρόστιμό 100.000€ που αφορά τις αυθαίρετες κατασκευές (βασικό πρόστιμό) και το πρόστιμο διατήρησης αυτών των κατασκευών. (ΕΔΩ)
Πληροφορίες λένε ότι ήδη η υπόθεση ελέγχεται και διοικητικά από την αποκεντρωμένη διοίκηση για ευθύνες , αφού για σχεδόν δύο χρόνια γινόντουσαν τα έργα κάτω από την μύτη της διοίκησης, του τοπικού αντιδημάρχου, προέδρου και άλλων. Μάλιστα ο δήμαρχος και άλλα μέλη της διοίκησης μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα (2019-2021) παραβρέθηκαν πολλάκις στον χώρο και είχαν οπτική επαφή και γνώση των αυθαίρετων έργων.
Τα δημοσιεύματα δεν απέκλειαν η όλη υπόθεση να αποκτήσει ποινική διαδικασία.

Υ.Γ. Να ενημερώσουμε τον κ. Αναστασιάδη, που στην ανάρτηση του γράφει: Εξελίσσονται οι εργασίες στο Καθολικό Ναό Μετοχίου του Αγ. Ανδρέα. Ότι το σωστό είναι: Εξελίσσονται οι εργασίες στο Καθολικό του Ναού Μετοχίου του Αγ. Ανδρέα. Αφού το Μετόχι και ο ναός είναι Ορθόδοξος και έγιναν από τους Ρώσους ορθόδοξους στα τέλη το 18ου Αιώνα.

30
5
X
+
error: Content is protected !!