Μεγάλη τιμή για τον Γ. Πασχαλίδη και την Καβάλα, που επιλέχθηκε ο Βουλευτής Καβάλας και Θάσου να εκπροσωπήσει σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης εκπροσώπησε σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βουλευτής ανέφερε ότι η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού», ως ημέρα απόδοσης τιμής και ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας από την Ελληνική Πολιτεία και τον Ελληνισμό όπου γης. Όπως, όμως, τόνισε, η μνήμη δεν έχει ανάγκη ημερομηνίας, ζει καθημερινά στο σεντούκι της καρδιάς μας, είναι η ελάχιστη κληρονομιά μας.
Ο Βουλευτής αναφερόμενος στον Ποντιακό Ελληνισμό, σημείωσε ότι, παρά τη μεγάλη τραγωδία που έζησε, τη σκληρή προσφυγιά και τις δραματικές μνήμες, όπου και αν εγκαταστάθηκε, είτε στη χώρα μας είτε στο εξωτερικό, αποτέλεσε και αποτελεί δύναμη δημιουργίας, ανάπτυξης και προόδου, διατηρώντας ταυτόχρονα ζωντανή την παράδοσή του και την περηφάνια της ιστορίας του. Έκανε, μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καβάλα, όπου εγκαταστάθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι άρχισαν έναν αγώνα επιβίωσης, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν τον ποντιακό πολιτισμό, την μουσική, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους. Τόνισε πως «Δεν ήταν εύκολο, όμως δούλεψαν σκληρά, έζησαν μαζί αρμονικά με όλους… Ο κοινός αγώνας για την επιβίωση στα ανήλια Καπνομάγαζα τους ένωσε και μας ένωσε. Ρίζωσαν, δημιούργησαν, μεγαλούργησαν και με εργατικότητα, θέληση, δύναμη ψυχής συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την πρόοδο της κάθε προσφυγικής γειτονιάς, της κάθε πόλης, και εν τέλει της Ελλάδας, σε οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο.»

Η Ρωμανία και αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής απευθύνθηκε στους συναδέλφους του, σημειώνοντας: « Έχουμε υποχρέωση ως Ελληνικό Κοινοβούλιο, να εργασθούμε, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των χωρών που θα αναγνωρίσουν με επίσημες πράξεις τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο αφανισμός των Ελλήνων του Πόντου έγινε, όχι για κάτι που έκαναν αλλά για αυτό που ήταν. Τιμούμε τη γενοκτονία των Ποντίων, όπως τιμούμε τη μνήμη κάθε όλων όσων έπεσαν μαχόμενοι για τη Πατρίδα μας. Η διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από την Παγκόσμια Κοινότητα είναι διεκδίκηση διασφάλισης της Ειρήνης. Είναι χρέος ιερό να διακηρύττουμε προς πάσα κατεύθυνση και ειδικά εκτός των συνόρων της χώρας μας ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τελικής δικαίωσης που είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η διεθνής καταδίκη της Τουρκίας. Μόνο τότε θα ησυχάσουν οι ψυχές των αδικοχαμένων αδελφών μας. Το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου μπορεί να χτισθεί με σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, μόνο αν στηρίζεται στην ιστορική αλήθεια και την αυτογνωσία των Λαών».

0
0
X
+
error: Content is protected !!