Σήμερα όποιος πάει στα Λουτρά Ελευθερών θα ματώσει η καρδιά του.

Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, όλα τα κτήρια έχουν λεηλατηθεί, μπανιέρες (λουτρά) κατεστραμμένες, κεντρική “πισίνα” κατεστραμμένη, κανένα τζάμι χωρίς να είναι σπασμένο, καλώδια όλα κλεμμένα, ξύλινα δάπεδα, οροφές, κουφώματα, είδη υγιεινής  κλεμμένα και κατεστραμμένα, τίποτα όρθιο, σκουπίδια και δυσωδία παντού,  η παρανοϊκή μανία των ανθρώπων και το πλιάτσικο επιτηδείων στο μεγαλείο τους .  orfanos18

Ένα κόσμημα που λειτουργούσε κάτω από πολύ καλές συνθήκες και είχε συμπληρώσει έναν αιώνα λειτουργίας, στις αρχές του 2012 στο βωμό της “Ανάπτυξης” το δημόσιο (ΝΟΜΑΡΧΙΑ) το παραχώρησε σε ιδιώτες με αποτέλεσμα έκτοτε να σταματήσει η λειτουργία των λουτρών Ελευθερών και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτό το κόσμημα να μετατραπεί σε ένα κουφάρι εγκατάλειψης πλιάτσικου και λεηλασίας με την ανοχή του εκμισθωτή αλλά και των υπευθύνων της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας.

mix 1

mix 2Τον Ιούλιο 2015 συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο συντάχθηκε με την πρόταση της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού για χαρακτηρισμό όλης της λουτρόπολης ως ιστορικού τόπου και όχι με την άποψη της τοπικής Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, που πρότεινε το χαρακτηρισμό ως μνημείων μερικών από τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια και έτσι ο όλος χώρος ανακηρύχτηκε ομόφωνα σε Ιστορικός τόπος.mix 4

mix3

Χαμένα και τα πρώτα χρόνια και της νέας Περιφερειακής ενότητας Καβάλας και της Εργοανάπτυξης Α.Ε. μέχρι τις 21/6/2016 που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον επενδυτή με εξώδικο η αποχώρηση του από την επένδυση των Λουτρών Ελευθερών.

Μετά από αυτό το διοικητικό συμβούλιο της Εργοανάπτυξης Α.Ε στις 5/7/2016 ανακοίνωσε την προκήρυξη νέου Διεθνή Διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί μάλλον τον Σεπτέμβριο του 2016 για την νέα εκμίσθωση και επένδυση των Λουτρών Ελευθερών.

Δείτε το βίντεο με την σημερινή κατάσταση των Λουτρών Ελευθερών (ΙΟΥΛΙΟΣ 2016)

Σύντομο Ιστορικό.

Γύρω στο 1908-1910 ο καπνέμπορος Ζάχος Α. Ζάχου διεκδίκησε από το Οθωμανικό Δημόσιο την εκμετάλλευση των πηγών και από τότε η περιοχή αναπτύχθηκε σε λουτρόπολη λόγω των ιαματικών πηγών άφθονες σε Χλωριονατριούχες οξυπηγές (θερμοκρασία νερού: 38-41 βαθμοί Κελσίου) κατάλληλες για ρευματισμούς, αρθριτικές και γυναικολογικές παθήσεις, μυαλγίες κ.ά.
Η λουτρόπολη η υδροθεραπευτήριο, γρήγορα έγινε τόπος έλξης τόσο για θεραπευτικούς όσο και λόγους αναψυχής. Επειδή η λουτρόπολη βρισκόταν μακριά από τον αστικό ιστό αναγκάστηκε να καλύψει και χρήσεις οικισμού, γι’ αυτό λειτουργούσε σ’ αυτήν φούρνος, παντοπωλείο, χώρος φιλοξενίας κτλ.

Στις αρχές του 20ου αιώνα προστέθηκαν τρία κτίρια: το ξενοδοχείο «Αμφίπολις», το ισόγειο κτίριο του εστιατορίου και το ξενοδοχείο «Παγγαίο», που αποδίδονται στον Αρχιτέκτονα Αριστοτέλης Ζάχο που ανέλαβε τον σχεδιασμό των πηγών και υλοποίησε με χρήση απλών υλικών και μέσων και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό τοπίο.

street view 7Σήμερα τα Λουτρά Ελευθερών περιλαμβάνουν 31 ρημαγμένα κτίρια, το παλαιότερο των οποίων είναι ένα οθωμανικό λουτρό που χρονολογείται από το 1830. Τα υπόλοιπα κτίρια τοποθετούνται χρονικά σε τρεις φάσεις: στην πρώτη φάση κατασκευής της λουτρόπολης, από το 1908 έως το 1910, στην περίοδο 1910-1950 και στη φάση μετά το 1950.

Τα λουτρά ανήκαν ΕΟΤ και γεωγραφικά ήταν στον Δήμο Ορφανού, Στο τέλος της δεκαετίας του 1990 ο ΕΟΤ  τα παραχώρησε στη τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καβάλας.

street view 6Τον Μάρτιο του 2012 η Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας (Α.Ε.Ν.Α.Κ.) Α.Ε. προχώρησε στην προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση και εκμετάλλευση των Ιαματικών Λουτρών Ελευθερών επιτρέποντας την ανακαίνιση, την επέκταση, την επισκευή, την αναπαλαίωση μέσα στο χώρο των λουτρών.

Δείτε σχετικά βίντεο του ΕΝΑ channel .

Ξεκινώντας από την αναγγελία του αποτελέσματος του διαγωνισμού με πολλά εμείς , εμείς εμείς!
Απρίλιος 2012

Τα Λουτρά Ελευθέρων μετά τον διαγωνισμό παραχωρήθηκαν στις 30/4/2012 στην εταιρεία Kinisis ΑΕ με έδρα τη Λάρισα, Ο προϋπολογισμός της επένδυσης που ανακοινώθηκε ήταν 8 εκατ.ευρώ με 15 εκατ.ευρώ, ενώ οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2014. Ο εκπρόσωπος της επενδυτικής εταιρείας, Αχιλλέας Νταβέλης υποσχόταν ότι η επένδυση προβλέπει την αναβίωση της λουτρόπολης με εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων και την κατασκευή δύο ξενοδοχείων καθώς και ενός κέντρου αποκατάστασης κλειστού τύπου. Η σύμβαση σαθρότατη χωρίς ποινικές ρήτρες, χωρίς όρους προστασίας του χώρου, χωρίς καταλυτικές ημερομηνίες και χωρίς να δεσμεύει με κάποιους ιδιαίτερους όρους και συγκεκριμένες κατευθύνσεις τις πιθανές επεμβάσεις λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία των λουτρών, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να είναι ορατά τα αποτελέσματα του πλιάτσικου και των βανδαλισμών.
Ιούλιος 2012

Δεκέμβριος 2012 η φιέστα αναγγελίας ότι η επένδυση είναι σε καλό δρόμο, τα ευχολόγια, και τα πολλά θα θα θα κλπ.

Και σήμερα 4 χρόνια μετά, το ερώτημα που πλανάτε είναι ποιος θα πληρώσει για τα χαμένα χρόνια και τις καταστροφές;

0
0
X
+
error: Content is protected !!