Ξεκινά στη Καβάλα το Φεστιβάλ Γιάννη Παπαϊωαννου

Είχα το προνόμιο να γνωρίσω και την  μεγάλη τιμή να συνεργαστώ με τον μεγάλο Καβαλιώτη συνθέτη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Ήταν το 1984 όταν μαζί με τον μεγάλο Συνθέτη και με τον τότε διευθυντή ορχήστρας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης  Άλκη Μπαλτά και με κορυφαίους κλασικούς μουσικούς της εποχής μπήκαμε στο Studio για την ηχογράφηση  του συμφωνικού έργου για ενόργνο σύνολο “Συνειρμοί” που είχε συνθέσει ο Γ.Α. Παπαϊωάννου το 1973.  Μια αξέχαστη και μοναδική συνεργασία (εμπειρία) που με συνοδεύει και θα με συνοδεύει στη ζωή.  Φραγκίσκος Σοφτάς.

Το Φεστιβάλ 2018

Ξεκινά το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» 2018, το οποίο συμπίπτει με την 80η επέτειο ίδρυσης του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (1938). Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 24 Φεβρουαρίου έως 27 Μαρτίου και θα συμπεριλάβει 6 Συναυλίες με γενικό τίτλο “Prima la musica…” («Πρώτα η μουσική…»).

Οι πρώτες συναυλίες
Το Φεστιβάλ ξεκινά αυτό το Σάββατο 24/2, στο Θέατρο «Βαλάκου» στις 8 το βράδυ, με μία Συναυλία Μουσικής Δωματίου που έχει τίτλο «ΝΤΟΥΕΤΑ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ & ΠΙΑΝΟ». Εκεί εμφανίζονται δύο εκλεκτοί καλλιτέχνες με διεθνή αναγνώριση: ο Εσθονός τσελίστας Aare Tammesalu και η Ελληνίδα πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Beethoven (Μπετόβεν), Kapp (Καπ), Schumann (Σούμαν) και Chopin (Σοπέν), ενώ την παραγωγή της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Ορχήστρα INTRARTI – Αθηναϊκή Μανδολινάτα «Νικόλαος Λάβδας».
Την Κυριακή 25/2, πάλι στο Θέατρο «Βαλάκου» στις 8 το βράδυ, θα απολαύσουμε το “Woodwinds Project” του Καβαλιώτη συνθέτη και καθηγητή πιάνου του ΔΩΚ, Τάσου Κυραναστάση. Το έργο αποτελείται από τέσσερα ντουέτα ξύλινων πνευστών της κλασσικής ορχήστρας με πιάνο. Τα έργα στη συνέχεια διασκευάζονται από piano jazz trio, έτσι ώστε να αναδείξουν το διαφορετικό ύφος που κρυφά ενέχουν στο πρωτότυπο υλικό τους.
Η σύνθεση πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2017 στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε ζωντανή μετάδοση, η οποία ηχογραφήθηκε. Οι μουσικοί που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Φεστιβάλ και του συνθέτη για να παρουσιάσουν το έργο του είναι διεθνώς καταξιωμένοι. Πρόκειται για τον Καβαλιώτη Δημήτρη Λεοντζάκο (κλαρινέτο, μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης), τον Νικολό Δημόπουλο (φλάουτο, μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης), τον Κωνσταντίνο Βαβάλα (φαγκότο, μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης), την Κατερίνα Βαβάλα (όμποε), τον Παναγιώτη Δημόπουλο (πιάνο), τον Γιάννη Παπαδόπουλο (πιάνο), τον Κωνσταντίνο Μάνο (κοντραμπάσο) και τον Βασίλη Ποδαρά (τύμπανα).

Επόμενες Συναυλίες
** 10/3, Αίθουσα «Παπαϊωάννου» του ΔΩΚ, 8:00 μμ – «Ρομαντικός Έρωτας»: Ρεσιτάλ Πιάνου του Λάμπη Βασιλειάδη
** 11/3, Αίθουσα «Παπαϊωάννου» του ΔΩΚ, 8:00 μμ – “Electric Live Orchestra”: Συναυλία Ηλεκτρονικής Μουσικής των Πάρη Τσίρτση & Κρίστοφερ Μπάκα
** 24/3, Αίθουσα «Παπαϊωάννου» του ΔΩΚ, 8:00 μμ – Κουαρτέτο «Αιμίλιος Ριάδης»: Συναυλία Μουσικής Δωματίου
** 27/3, Αίθουσα «Παπαϊωάννου» του ΔΩΚ, 9:00 μμ – «Αντικατοπτρισμοί: Μονοπάτια του Ρομαντισμού»: Ρεσιτάλ Μονωδίας

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
1,629 προβολές
X
+