Ξεκίνησε η διαδικασία απεγκλωβισμού των 12 παιδιών

Μετά και από την σύμφωνη γνώμη του γιατρού που εξέτασε τα 12 παιδιά και ενόψει έντονων βροχών τις επόμενες μέρες πάρθηκε η απόφαση για να ξεκινήσει η διαδικασία απεγκλωβισμού των 12 μαθητών και του προπονητή από το σπήλαιο των 4,5 χιλιομέτρων που είναι παγιδευμένα εδώ και 15 μέρες. Τα παιδιά μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας, ηλικίας 11 έως 16 είχαν οδηγηθεί στο σπήλαιο από τον προπονητή τους σε μια “αποστολή” μύησης αλλά και για να γιορτάσουν τα γενέθλια ενός από αυτά. Μια ξαφνική έντονη νεροποντή οδήγησε τα παιδιά στα έγκατα του σπηλαίου όπου και παγιδεύτηκαν.  

Η διάσωσή 

Στις 3GMT δηλαδή 5 π.μ  Ελλάδος μια αποστολή 18 δυτών αποτελούμενη από 13 διεθνείς (οι περισσότεροι Ευρωπαίοι) δύτες και 5 Ταϊλανδών δυτών ξεκίνησαν για την αποστολή διάσωσης. Η όλη διαδικασία για τον απεγκλωβισμό και των 13 θα πάρει περίπου 4 μέρες. Χρειάζονται 11ώρες για ένα ταξείδι (round trip) εισόδου/εξόδου και έτσι ο πρώτος μαθητής αν όλα πάνε καλά αναμένεται να βγει στις 14GMT δηλαδή στις 4μ.μ. ώρα Ελλάδος. 

Το δύσκολο της διάσωσης είναι κάποια στενά σημεία της διαδρομής τα οποία έχουν πλημμυρίσει και ήδη έχουν στοιχίσει την ζωή ενός διασώστη και  λαμβάνοντας υπόψην την εξασθένηση των παιδιών καθώς και το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν κατάδυση και ότι τα περισσότερα δεν γνωρίζουν ούτε καν κολύμπι τότε το έργο της διάσωσης γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Εναλλακτική λύση;

Όλες αυτές τις μέρες οι αρχές προσπαθούν να ανοίξουν τρύπες από τη οροφή του σπηλαίου αλλά ακόμα δεν έχουν αποτέλεσμα.

Ο εκατομμυριούχος Elon Musk και η διαστημική του εταιρία είναι στη διαδικασία κατασκευής ενός mini υποβρυχίου (ατομική καψούλα) για να αποσταλεί στην Ταϊλάνδη. Η κάψουλα αυτή είναι χωρητικότητας ενός παιδιού και είναι εύκολη στη μεταφορά από δυο δύτες αλλά δεν θα είναι σε στη διάθεση των συνεργείων διάσωσης για τουλάχιστον πριν περάσουν 24 ώρες αφού χρειάζονται λίγες ακόμα ώρες για την ολοκλήρωση της και μετά 17 ώρες ταξιδιού για την Ταϊλάνδη.

ΠΗΓΗ

μετάφραση Φ. Σοφτάς 

  

ΓΡΑΨΤΕ ΣΧΟΛΙΑ
0
απογοήτευση 0
912 προβολές
X
+