Αλεξανδρούπολη, 01 Δεκεμβρίου 2022

Ν. Γκαρά: «Διαλύουν το ΕΣΥ – Οι πολίτες να κάνουν παρελθόν τη λαίλαπα Μητσοτάκη»

 – Σημεία ομιλίας της Βουλευτή Έβρου στο νομοσχέδιο της ΝΔ που κατεδαφίζει το ΕΣΥ και τη Δημόσια Υγεία

-Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το παρόν νομοσχέδιο-έκτρωμα δεν κάνει μια απλή αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, όπως διατείνεται, αλλά διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καταργώντας την ιδρυτική του πράξη. Από την ισότιμη φροντίδα περνάμε σε γιατρούς και ασθενείς πολλών ταχυτήτων.

Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο ΕΣΥ, επιβάλλοντας το δόγμα «έχεις λεφτά, έχεις πρόσβαση στην Υγεία» – Θίγονται οι ασθενείς αλλά και οι γιατροί που υπερασπίζονται τον θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ. 

-Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών. Επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη ψηφίζετε την υγεία μόνο για πλούσιους και την επί πληρωμή περίθαλψη και των ασφαλισμένων. Και έρχονται χειρότερα.

-Νομιμοποιείτε το φακελάκι, αποκλείονται χιλιάδες ασθενείς, αποδυναμώνονται τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια – Υπάρχουν καταγγελίες πως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 3. Έτσι νοιάζεται η κυβέρνηση για τον Έβρο και τη Θράκη;

-Δεν είναι νέα για σας η πολιτική αυτή: συγχωνεύσατε το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου με της Αλεξανδρούπολης και ωθήσατε στην υποβάθμισή του, βάζατε 5 ευρώ εισιτήριο για να μπούμε στο νοσοκομείο, μειώνετε συνεχώς τις δαπάνες, κλείνετε ακόμη και σήμερα περιφερειακά ιατρεία στην Περιφέρεια και σε ακριτικές περιοχές.

-Αντί αυτή η κυβέρνηση να πάρει το «μάθημα» από την πανδημία και να κάνει πράξη την αδήριτη ανάγκη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, διαλέγει να διαλύσει το ΕΣΥ, να το ιδιωτικοποιήσει πλήρως.

– Σφίγγετε το ζωνάρι  σε γιατρούς και πολίτες. Υποκριτικά χειροκροτούσατε τους υγειονομικούς στα μπαλκόνια. Μετά δεν τους ανανεώνατε τις συμβάσεις, τους βγάζατε σε αναστολή. Μετατρέπετε τους ασθενείς σε πελάτες. Τους καταδικάζετε, μετά την ενεργειακή  φτώχεια, στην υγειονομική φτώχεια και την ανασφάλεια. Οι ακάλυπτες  υγειονομικές ανάγκες αγγίζουν το 30%, κλινικές και τμήματα κλείνουν.

-Ακόμη και στο σύστημα των κρίσεων για την επιλογή των μόνιμων γιατρών, η κυβέρνηση επαναφέρει την αδιαφάνεια, καθώς πριμοδοτεί την προφορική συνέντευξη, υποβαθμίζοντας  την προϋπηρεσία, το κλινικό έργο, τη μετεκπαίδευση. Μαγειρέματα, αναξιοκρατία, βολέματα γαλάζιων παιδιών, κλασική συνταγή της ΝΔ.

-Ιδιωτικοποιούν  ακόμη και τις δευτερογενείς διακομιδές, αφού τις παραχωρούν σε ιδιώτες, αντί να ενισχύσουν το ΕΚΑΒ. Τις επιπτώσεις αυτές οι ασθενείς τις βιώνουν ήδη στον Έβρο, μιας και πληρώνουν από την τσέπη τους για τη μεταφορά τους.

-Αντί να συζητάμε σήμερα  για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των γιατρών και πως θα κρατήσουμε τους νέους γιατρούς στη χώρα, ανακόπτοντας το brain drain, ή πως θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση των νοσοκομείων, η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που  επιτείνει τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την άμεση κατάργηση αυτού του νόμου. Για καθολική και ισότιμη πρόσβαση. Για ένα νέο ΕΣΥ, με την άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Για αύξηση της χρηματοδότησης. Για τη μονιμοποίηση του συνόλου των υγειονομικών που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.

-Δεσμεύεται για την κατάργηση της αναστολής εργασίας, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, την αναμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό γιατρού τα 2.000 ευρώ. 

-Δεσμεύεται για την πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών για χρόνιες ασθένειες, την αύξηση των ΤΟΜΥ, την εδραίωση του οικογενειακού γιατρού και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας ανά δήμο.

Ν. Γκαρά: “Διαλύουν το ΕΣΥ – Οι πολίτες να κάνουν παρελθόν τη λαίλαπα Μητσοτάκη” Βουλή 01.12.2022 – YouTube

1
0
Μια σκέψη στο “Ν. Γκαρά: «Διαλύουν το ΕΣΥ – Οι πολίτες να κάνουν παρελθόν τη λαίλαπα Μητσοτάκη»”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

X
+
error: Content is protected !!