Να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια που εφαρμόζονται στην πάγια ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών προς τους ασφαλιστικούς φορείς
Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησαν 44 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Καβάλας Τάνιας Ελευθεριάδου, με θέμα την αναγκαιότητα διατήρησης αμετάβλητων των επιτοκίων επιβάρυνσης των καθυστερούμενων εισφορών, τα οποία συνδέονται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο πλέον πέντε (5) εκατοστιαίων μονάδων, υπολογισμένο ετησίως.
Όπως σημειώνουν, λόγω του ντόμινο αύξησης των επιτοκίων στην ΕΚΤ, η επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους ανέρχεται στο 7%, ποσοστό αρκετά «τσουχτερό» για κάποιον που αντιμετωπίζει δυσκολία αποπληρωμής.
Οι βουλευτές/τριες, καλούν το αρμόδιο Υπουργείο να πράξει ό,τι έπραξε και για τις περιπτώσεις που αφορούν φορολογικές οφειλές, όπως διατυπώνεται στην ΥΑ του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 5635/2.11.2022). Άλλωστε, καταλήγουν τονίζοντας ότι η οικονομική συγκυρία είναι τέτοια που η οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους είναι απαγορευτική.

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Τάνια Ελευθεριάδου

Ερώτηση προς τον κ.
Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια που εφαρμόζονται στην πάγια ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών προς τους ασφαλιστικούς φορείς
Σύμφωνα με το αρ.1 παρ. ΙΑ, του ν. 4152/2013, που αφορά την «πάγια ρύθμιση των οφειλόμενων εισφορών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και λοιπές διατάξεις», το επιτόκιο επιβάρυνσης των καθυστερούμενων εισφορών συνδέεται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο πλέον πέντε (5) εκατοστιαίων μονάδων, υπολογισμένο ετησίως.
Όπως είναι γνωστό, από το καλοκαίρι του 2022 ξεκίνησε ένα ντόμινο αύξησης επιτοκίων στην ΕΚΤ. Σύμφωνα και με την τελευταία αύξηση της ΕΚΤ, το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης πλέον βρίσκεται στο 2% και εάν υπολογιστεί και η επιπλέον προσαύξηση του επιτοκίου όπως ορίζεται παραπάνω, πάμε σε μια ρύθμιση με επιτόκιο 7%, αρκετά «τσουχτερή» μάλλον για κάποιον που αντιμετωπίζει δυσκολία αποπληρωμής.
Συγκεκριμένα η ΕΚΤ φέτος αύξησε τα επιτόκια (και συνεχίζει) ως εξής:
Από 7/7/2022 αυξήθηκε στο 0,5%, άρα η επιβάρυνση ανήλθε σε 5,50%.
Από 15/9/2022, αυξήθηκε στο 1,25%, άρα η επιβάρυνση ανήλθε στο 6,25%.
Από 2/11/2022, αυξήθηκε στο 2%, άρα η επιβάρυνση ανήλθε στο 7% ετησίως.
Όπως γνωρίζετε, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 5635/2.11.2022) διατηρούνται αμετάβλητα τα επιτόκια που εφαρμόζονται για τους φορολογουμένους σε αντίστοιχες περιπτώσεις ρύθμισης, παρά τις αυξήσεις του επιτοκίου των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO).
Επειδή, η οικονομική συγκυρία είναι τέτοια που η οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους είναι απαγορευτική.
Επειδή, το επιτόκιο της ΕΚΤ παρέμενε μηδενικό τα προηγούμενα πολλά χρόνια.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Είναι στις προθέσεις σας να διατηρήσετε αμετάβλητα τα επιτόκια, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι, τουλάχιστον για ένα έτος από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης;
Η ερωτώσα βουλεύτρια
Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου
Αχτσιόγλου Ευτυχία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

0
0
X
+
error: Content is protected !!