Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σε σχέση με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στο Νοσοκομείο Καβάλας που λήγουν στο τέλος του έτους, ζητά από Υπουργείο Υγείας με ερώτησή της η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου.
Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει τη συμβολή των συμβασιούχων για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου Καβάλας την περίοδο της  πανδημίας, αναγνώρισε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία. Παρ’ όλ’ αυτά, η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την ανανέωση-παράταση των συμβάσεων τους καθώς αυτές λήγουν στις 31/12/2021, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.
Αντιθέτως, με κυβερνητική εντολή προκύπτουν αποφάσεις των Δ.Σ. των Νοσοκομείων της χώρας (ανάμεσά τους και το Νοσοκομείο Καβάλας) για να δρομολογούν τις διαδικασίες επιλογής ιδιωτών ως αναδόχων για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας- φύλαξης-σίτισης, γεγονός που θα φέρει τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία και σε μια περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία.
Ειδικότερα στην περίπτωση του Νοσοκομείου Καβάλας, η πρόθεση αυτή επιβεβαιώνεται με την ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, με κόστος σχεδόν 1 εκ. ευρώ.
Εξάλλου, η κ. Ελευθεριάδου τονίζει ότι με τον εργολάβο, οι 75 εργαζόμενοι στην καθαριότητα «κόστιζαν» στο Νοσοκομείο Καβάλας 1.416.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ στο πλαίσιο ατομικών συμβάσεων, οι δαπάνες μισθοδοσίας ήταν 820.000 ευρώ.

Για τους λόγους αυτούς ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

Θα προχωρήσει στην ανανέωση-παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν τέλος  του 2021 και αφορούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες του Νοσοκομείο Καβάλας;
Για ποιο λόγο προωθείται η είσοδος των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης στις δημόσιες δομές υγείας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους ;

Καβάλα 29/11/2021
Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Τάνια Ελευθεριάδου

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Αδιαφορία της Κυβέρνησης για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στο Νοσοκομείο Καβάλας Καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, σίτιση
αλλά και φύλαξη έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και στην αντιμετώπιση τη υγειονομικής κρίσης.
Ενώ αυτή η κατηγορία εργαζομένων στήριξε τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας σε κρίσιμες, απαιτητικές και επιβαρυντικές για την υγεία των εργαζομένων συνθήκες και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία αναγνώρισε το έργο τους, η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την ανανέωση-παράταση των συμβάσεων τους καθώς αυτές λήγουν στις 31/12/2021, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.
Αντιθέτως, με κυβερνητική εντολή προκύπτουν αποφάσεις των ΔΣ των νοσοκομείων της χώρας για να δρομολογούν τις διαδικασίες επιλογής ιδιωτών ως αναδόχων για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας- φύλαξης-σίτισης, γεγονός που θα φέρει τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία και σε μια περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, με κόστος σχεδόν 1 εκ. ευρώ.
Μία καίρια παρέμβαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επαναφορά των προσλήψεων προσωπικού στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση) στις δημόσιες δομές υγείας με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), δίνοντας στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινο ωράριο με πληρωμένες υπερωρίες και εξαιρέσιμα. Ακόμη και σε επίπεδο «κόστος- όφελος», το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος για την απασχόληση εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις, είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση υπηρεσιών σε εργολαβικά συνεργεία. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση επιμένει ιδεοληπτικά και εμμονικά σε μία επιλογή  οικονομικά ασύμφορη, με υποχώρηση των εργασιακών standards και με αμφίβολης ποιότητας
υπηρεσίες.
Επειδή έχει αποδειχθεί στην πράξη πως το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος για την απασχόληση εργαζομένων ΙΔΟΧ είναι χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση υπηρεσιών σε εργολαβικά συνεργεία.
Επειδή, με τον εργολάβο, οι 75 εργαζόμενοι στην καθαριότητα «κόστιζαν» στο Νοσοκομείο Καβάλας 1.416.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ στο πλαίσιο ατομικών συμβάσεων, οι δαπάνες μισθοδοσίας ήταν 820.000 ευρώ.
Επειδή, στο Νοσοκομείο Καβάλας οι υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης παρέχονται από συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που μετά τις 31-12-2021 κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις της διοίκησης του ιδρύματος για παράταση 3 μηνών.

Επειδή στη κορύφωση του κύματος της πανδημίας έχετε ευθύνη να προστατέψετε την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας αλλά και τους ανθρώπους που προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε κρίσιμες, απαιτητικές και επιβαρυντικές για την υγεία τους συνθήκες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα προχωρήσει στην ανανέωση-παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν τέλος του 2021 και αφορούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες του Νοσοκομείου Καβάλας;
Για ποιο λόγο προωθείται η είσοδος των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης στις δημόσιες δομές υγείας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους ;

Η ερωτώσα βουλεύτρια
Σουλτάνα (Τάνια)

0
0
X
+
error: Content is protected !!