Μυοκάστορες στην περιοχή μας

Ένα νέο είδος που έφτασε από τη Νότιο Αμερική πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα και πρόσφατα  στα νερά της περιοχής μας. Πρόκειται για τον μυοκάστορα όπως ονομάζεται, που μοιάζει με τη βίδρα και με αρουραίο και είναι γνωστό ως «ρακόντα» και «κάστορας της Χιλής». Ονομάζεται Μyocastor coypus και ανήκει στην οικογένεια των μυοκαστοριδών και φτάνει τα 60 εκατοστά μήκος, ζυγίζει 9 κιλά.

Εδώ και καιρό έχει κάνει την εμφάνιση του στα κανάλια στο Καλαμπάκι και πολύ πρόσφατα στα νερά της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, επισκέπτες εντόπισαν στα νερά της Αγίας Βαρβάρας μυοκάστορες και κάποιοι μάλιστα τους φωτογράφησαν όπως και ο φωτογράφος Κώστας Καπουργάς και το δημοσιοποίησε.

Ο μυοκάστορας βρέθηκε στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια  καθώς κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν εκτροφεία για τη γούνα του η οποία θεωρείται πολύτιμη και ακριβή. Προφανώς, κάποια στιγμή, οι επιχειρήσεις αυτές έκλεισαν και τα ζώα αφέθηκαν ελεύθερα στο περιβάλλον, καθώς πρόκειται για ξενικό είδος που μας έρχεται από τη Νότιο Αμερική, και τώρα σε ένα ξένο οικοσύστημα γι’ αυτά  το απειλούν με μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες αλλά και στις υδρόβιες περιοχές, όπου αυτό επιβιώνει.

Την πρώτη εμφάνίση την έκαναν στον Αξιό ποταμό και τότε οι ειδικοί μιλούσαν για ένα είδος «υπερτροφικού αρουραίου». Σιγά σιγά εξαπλώθηκε και σήμερα συναντιούνται κυρίως στον Αμβρακικό κόλπο, στην Κέρκυρα, στον Έβρο, στον Στρυμόνα και τα τελευταία χρόνια ο μυοκάστορας εμφανίστηκε στην περιοχή της Δράμας, εμφανίστηκε αρχικά στην περιοχή των αρδευτικών της Βοϊράνης και του Καλαμπακίου, στη συνέχεια, φαίνεται ότι μέσω των υδάτινων οδών, γιατί όλες κάπου ενώνονται μεταξύ τους, κάποια από αυτά, έφτασαν και στην Αγία Βαρβάρα.

Ζει σε λαγούμια, στις όχθες ποταμών και σε υγρότοπους και μπορεί να κολυμπήσει στο νερό αλλά και να κινηθεί στην ξηρά. Τρέφεται με φυτά, ρίζες και καρπούς και προκαλεί μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες καλαμποκιού, ρυζιού, λαχανικών, σιταριού, κριθαριού, που τις καταστρέφει, αλλά και με αυγά πουλιών που βρίσκει στις φωλιές τους στο έδαφος, σε καλαμιές ή επιπλέουσες στο νερό, καταστρέφοντας την αναπαραγωγή τους, με αποτέλεσμα τα πουλιά να εγκαταλείπουν τις μόνιμες περιοχές τους φωλεοποίησης. Τελικά, καταστρέφει τη χλωρίδα της περιοχής, εκτοπίζει τη ντόπια πανίδα, διαταράσσοντας την ισορροπία των οικοσυστημάτων και υποβαθμίζει δραματικά την οικονομική και περιβαλλοντική αξία των περιοχών στις οποίες εμφανίζεται.
Ζει από 3 έως 5 έτη και διακρίνεται για τη μεγάλη του αναπαραγωγική ικανότητα, καθόσον μπορεί να ζευγαρώσει από την ηλικία των 4 μηνών, ενώ το θηλυκό γεννά 3 φορές το χρόνο πέντε νεογνά.

Οι ειδικοί λένε πως εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον και ζει σε υδρόβιες περιοχές και σε αρδευτικά κανάλια της περιοχής μας και επισημαίνουν ότι πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για την εξολόθρευση τους, πριν προκαλούν μεγάλες και ανεπανόρθωτες ζημιές στο οικοσύστημα της περιοχής και ειδικά στην Αγία Βαρβάρα.

Πάντως Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες από άλλες περιοχές όπως στον Στρυμόνα ποταμό, ο πληθυσμός τους «ρυθμίζεται» από τους θηρευτές του, ενώ η προτίμησή του στις καλαμιές αποσυμφόρησε την παραποτάμια περιοχή….

ΓΡΑΨΤΕ ΣΧΟΛΙΑ
0
απογοήτευση 0
3,994 προβολές
X
+