Μπορεί η Καβάλα να γίνει η παγκόσμια πόλη της λατρευτικής μουσικής, όπως ονειρεύεται ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, Γιάννης Κακάρας; Το φεστιβάλ «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία», των χορωδιών βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής των Μουσικών Σχολείων της Ελλάδας, είναι μία καλή βάση. Τον ερχόμενο Μάιο, από τις 10 έως και τις 13, μαθητές και εκπαιδευτικοί από 15 Μουσικά Σχολεία της χώρας θα δώσουν «ραντεβού» για 3η συνεχόμενη χρονιά στην Καβάλα, για να ψάλλουν και να τραγουδήσουν προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, του ιδρυτή της Εκκλησίας της Ευρώπης και πολιούχου αγίου της πόλης. Συγχρόνως, θα αναδείξουν την μακραίωνη και πλούσια ελληνική μουσική παράδοση, όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος πολιτισμού και κοινωνικής προστασίας του Δήμου Καβάλας, Μαρία Φραντζεσκάκη, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης 23 Απριλίου 2019, για την παρουσίαση του προγράμματος και των χορηγών του φεστιβάλ.
Επίσης, σημαντικοί επιστήμονες και καλλιτέχνες θα μιλήσουν στα σεμινάρια, τις διαλέξεις και στα βιωματικά εργαστήρια, ενώ την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, οι βυζαντινές χορωδίες των Μουσικών Σχολείων θα ψάλλουν σε ιερούς ναούς της πόλης. Η συνάντηση θα κορυφωθεί το βράδυ της ίδιας ημέρας στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, με την κοινή εκδήλωση προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου. «Η Μητρόπολη μας, είναι πάντα αρωγός των προσπαθειών που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την πόλη. Πολύ περισσότερο, κάθε εκδήλωσης η οποία αφορά στον Απόστολο των εθνών, Παύλο, που είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας μας», ανέφερε ο αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος, ενώ μετέφερε τον χαιρετισμό του μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, κ. Στεφάνου.
Τη διάσταση της διοργάνωσης έδωσε η πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου, η οποία τόνισε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση συμβάλλει στην ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού, του εκδρομικού τουρισμού και της τοπικής οικονομίας. Στο ευρύ σχήμα των διοργανωτών και των χορηγών συμμετέχει και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, η πρόεδρος του οποίου, Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, δήλωσε ότι το φεστιβάλ «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία» αναδεικνύει την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου, που είναι στους στόχους και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Στην 3η συνάντηση θα συμμετέχει και μία αποστολή από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Πρόκειται για μαθητές και καθηγητές της παιδικής χορωδίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Αγίας Πετρούπολης, που θα διαμείνουν στο ξενοδοχείο του ομίλου «Μουζενίδης» στην ακτή Τόσκα. Ο εκπρόσωπος του ομίλου, Χρήστος Ζαγογιάννης, δήλωσε χαρούμενος που συνδράμουν σε ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, το οποίο προβάλλει την Καβάλα διεθνώς και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στη «γαλάζια πολιτεία», τη δυναμική της και θα διαφημίσουμε τη διοργάνωση σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης».
Τέλος, για τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, Γιάννη Κακάρα, το φεστιβάλ είναι σημαντικό, πρωτίστως, για τα παιδιά, τα οποία κερδίζουν μία πολύτιμη εμπειρία για τη ζωή τους. Ανακοίνωσε, ακόμα, πως σύντομα θα κυκλοφορήσει η ψηφιακή ηχογράφηση (cd) της συνεργασίας μεταξύ του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και της Συμφωνικής Ορχήστρας Αγίας Πετρούπολης, με την υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη! Στις 26 Μαΐου 2019, το διεθνούς φήμης χορωδιακό σύνολο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Γουόσινγκτον (A.U.W.) θα έρθει στην Καβάλα, για να συμμετέχει σε μία εκδήλωση στο αρχαιολογικό μουσείο.

ΠΗΓΗ

0
0
X
+
error: Content is protected !!