Αυτές τις χειμωνιάτικες και δύσκολες μέρες, δίπλα στη θαλπωρή της φωτιάς διαλέγω να διαβάζω βιβλία ή web και όχι να χασομεράω με Παπαδάκηδες, Αυτιάδες, τα survivor και τέτοιου είδους trash της Ελληνικής T.V.
Συνήθως ιστορικά βιβλία με ενδιαφέρουν. Και τι ποιο σωστό από αυτό που η ίδια η ιστορία μας διδάσκει, δηλαδή ότι επαναλαμβάνεται αν δεν έχει εμπεδωθεί.
Ένας φίλος (παθών και αυτός), μου πρότεινε να διαβάσω το πιο κάτω βιβλίο.
Μιλάμε για το βιβλίο του Πέτρου Παναγιώτου πρώην Δημάρχου Ελευθερούπολης, που εκδόθηκε το 2022.
Το βιβλίο με τίτλο ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ – ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΟΙ του κ. Παναγιώτου
είναι μια ιστορική αναδρομή στην ευρύτερη περιοχή Ελευθερούπολης και του νομού μας.
Αλλά ειδικότερα εστιάζεται σε δύο εποχές.
Α) Την θητεία του ως Δήμαρχος Ελευθερούπολης 1990- 94.
Β) Την θητεία του, ως πρόεδρος Οργανισμού Λιμένα Καβάλας 2006-2010.
Και πραγματικά ευχαριστώ τον φίλο που μου το πρότεινε, διαφωτιστικό και μακάρι Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα .
Μέσα από το ευκολοδιάβαστο και κατατοπιστικό βιβλίο του πρώην δημάρχου, εγώ ένας άνθρωπος που το 2004 ήρθα και έκτοτε διαμένω στο Δ. Παγγαίου και έμμεσα ασχολήθηκα με τα κοινά και δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον κ. Παναγιώτου και το έργο του, έμαθα πολλά για την σύγχρονη ιστορία της περιοχής, το έργο του, τους ανθρώπους, τους πιστούς συνεργάτες, τους ανακατωσούρες, τους αποστάτες παρτάκηδες. Ανθρώπους που όπως γράφει στο βιβλίο του ο κ. Παναγιώτου: Ο κόσμος μεν τους τίμησε στην παράταξη του κ Παναγιώτου αλλά αυτοί δούλευαν αντιπολιτευτικά για την δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για προσωπικό όφελος ώστε να το εξαργυρώσουν σε επόμενες εκλογές. Και όπως είπαμε η ιστορία επαναλαμβάνεται. Όπως και επαναλήφθηκε και στον επόμενο συνδυασμό, από τους ίδιους ανθρώπους και όχι μόνον…… Και δυστυχώς επαναλαμβάνεται ακόμα.
Συνιστώ στους δημότες το βιβλίο του κ Παναγιώτου από τις εκδόσεις: ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ. Ειδικότερα τώρα που οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν.
Όπως θα ήθελα και προτείνω (γιατί το βρίσκω πολύ επιμορφωτικό) σύγχρονοι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και άλλοι δήμαρχοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του κ Παναγιώτου και να γράψουν την δική τους ιστορία.
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε την ιστορία τους και την οπτική από ανθρώπους σαν τον Γ. Φιλόσογλου, Β. Ξουλόγη, Χαρ. Χρυσανίδη, Παρ. Σιμούδη κλπ. (κάτι μου λέει ότι κάποια πρόσωπα της ιστορίας μας θα επανεμφανιστούν στους ίδιους ρόλους). Αλλά δεν θα είναι μόνο ενδιαφέρον, αλλά τα γεγονότα πρέπει να γίνονται γνωστά και μην σβήνονται από την ιστορία, γιατί όπως είπε ο Γ. Ρίτσος:
Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις κι ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.
Κείμενο Φραγκίσκος Σοφτάς.
Παρουσίαση βιβλίουΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ, ΚΑΒΑΛΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 7308-0251
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Βασισμένο στις προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα από τα παιδικά και φοιτητικά χρονιά του έως την ανάληψη θέσεων ευθύνης, το βιβλίο του Πέτρου Παναγιώτου ξεπερνά τα όρια μιας απλής αφήγησης προσωπικών εμπειριών.
Προσανατολισμένο σε έναν στόχο που φαίνεται πως ελκύει ιδιαίτερα τον συγγραφέα, την κατανόηση δηλαδή και την αξιοποίηση των μέσων που οδηγούν στην ανάπτυξη και την πρόοδο των τοπικών κυρίως κοινωνιών, επιχειρεί ένα ταξίδι αναζήτησης των αιτιών που προκάλεσαν πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα τα οποία οδήγησαν άλλοτε στην πρόοδο και άλλοτε στην αποδυνάμωσή τους.
Διαποτισμένο από μια ιδιότυπη εμμονή στην ακρίβεια των γεγονότων και τη θωράκισή της με αδιάσειστα στοιχεία, στέκεται με έντονη κριτική διάθεση απέναντι στις στρεβλώσεις της πολιτικής και τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει τα θετικά αποτελέσματα που έχει η ενεργή προσήλωση στην επίτευξη ενός στόχου.