Παιδιά λίγη εγκράτεια με τις υπερθετικές υπερβολές……, και δεν μπορείς να μιλάς για πίστη, θυσιαστική αφοσίωση ή σεβασμό, προσήλωση και στην ίδια παράγραφο να κάνεις λόγο για τυπολατρικές προφάσεις της εκκλησίας και ότι η εκκλησία εντείνει τα προβλήματα αυτά και επιπλέον σπέρνει τη διχόνοια στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό, που όλα τα χρόνια είναι ο αιμοδότης της Εκκλησίας και των κατά καιρούς λειτουργών της. Ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα, πραγματικά πιστεύει κανείς ότι η εκκλησία της Νικήσιανης και στη προκείμενη περίπτωση ο Πατερ Ζαχαρίας εντείνει και προκαλεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας τις τελευταίες δεκαετίες; Και ότι σπέρνει τη διχόνοια επειδή ζήτησε το αυτονόητο για την εκκλησία χωρίς να γίνεται σεβαστό. Κατά την ταπεινή άποψη μου ο Πάτερ Ζαχαρίας προσπαθεί και λύνει προβλήματα και είναι ο “αιμοδότης” όταν χρειάζεται.

Κάποιοι ξαφνικά στη Νικήσιανη κάνουν ότι δεν γνώριζαν , κατηγορούν την απέναντι πλευρά αφειδώς, ουσιαστικά άνευ αιτίασης και επιχειρημάτων και τελείως ανεύθυνα ( και σε μεγάλο βαθμό λαϊκίζοντας) δαιμονοποιόντας ανθρώπους και έργα και κυριότερα με την προσωπική τους στάση στρέφουν την μάζα σε (αδι)ανόητες διαιρέσεις!.. ώστε να επικρατήσει η δική τους πλευρά.
Μιλάμε για τον “εμφύλιο” που κάποιοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν στη Νικήσιανη για την ημερομηνία διεξαγωγής του Εθίμου των Αράπηδων και για πολλούς το έθιμο του “Αράπη”.
Παραδοσιακή η διένεξη μεταξύ συλλόγου και εκκλησίας η οποία θεωρεί (σωστά γιατί είναι) το έθιμο παγανιστικό/ειδωλολατρικό και θεωρεί αδιανόητη η τέλεση ενός παγανιστικού/ειδωλολατρικού εθίμου ανήμερα δυο σημαντικών χριστιανικών εορτών. Αυτή η διένεξη κρατά χρόνια (από τότε που αναβίωσε το έθιμο ξανά) και εν μέρει και άτυπα η “επιθυμία” της εκκλησίας έγινε σεβαστή από πολλές διοικήσεις του συλλόγου . Και μάλιστα η προηγούμενη διοίκηση του συλλόγου είχε συμφωνήσει και είχε δεσμευτεί για την αλλαγή της ημερομηνίας.
Όπως όλοι γνωρίζουμε και διαβάσαμε στις δηλώσεις του προέδρου του “Αράπη” : Αποτελεί απόφαση του τωρινού δ.σ. να συνεχιστεί η τέλεση του εθίμου των “Αράπηδων” κάθε 6 Ιανουαρίου (ημέρα επίσημης αργίας). Στις δηλώσεις του προέδρου διαβάζουμε λέξεις και όρους ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ και ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ η αναφορά τέτοιων λέξεων και εκφράσεων σε τέτοιες περιστάσεις μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνουν και μάλιστα είναι απαράδεκτη γιατί πολύ απλά με το ίδιο σκεπτικό η απόφαση του τωρινού δ.σ. να συνεχιστεί η τέλεση του εθίμου των “Αράπηδων” κάθε 6 Ιανουαρίου μπορεί να θεωρηθεί ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ και ως ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ αφού ουσιαστικά οι αντιρρήσεις της εκκλησίας γνωστές, πάγιες και διαχρονικές….
Πέρα από τα προαναφερόμενα η απαράδεκτες λέξεις και γενικά η τοποθέτηση του συλλόγου και όσων βιάστηκαν να τις στηρίξουν σε μια τέτοια στιγμή, είναι και υβριστική και για το πρόσωπο του ιερέα μας π. Ζαχαρία Μέγκα, ενός πράγματι εξαίσιου Ιερέα, μετριοπαθή, μακρυά από ανούσιο λόγο και ανούσιες παρεμβάσεις , ενός ανθρώπου πολύ κοντά στις ανάγκες του κάθε δημότη, με μεγάλο και αθόρυβο φιλανθρωπικό έργο, τον πάντα ενωτικό του λόγο, δίπλα στη νεολαία, ένας άνθρωπος που μετά από πολλά – πολλά χρόνια άνοιξε τα σεντούκια της εκκλησίας και πραγματικά προχωρά σε έργα για το καλό της κοινωνίας, βλέπε αναπλάσεις των εκκλησιαστικών χώρων, την ανέγερση του Πολιτιστικού κέντρου νεολαίας και άλλων χρήσεων και ακόμα και τώρα την ανάπλαση του χώρου του Αη Γιώργη και το πιο λυπητερό είναι ότι “κάποιοι” (αλήθεια νομίζεται ότι επιτελείτε έργο;) ως επιχείρημα (υπέρ τους) να δαιμονοποιούν και προκαταβάλλουν αυτό το έργο ως καταστροφικό, με εκφράσεις όπως: Με άλλα λόγια, ο υπέροχος αυτός χώρος ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς δεν είναι -και δεν θα είναι πλέον- αυτός που γνωρίζουμε. Μάλιστα ήδη υπήρξαν “αναρτήσεις” σχεδόν υβριστικές για τον τοπικό ποιμενάρχη με ανόητες τοποθετήσεις όπως “Τι δουλειά έχει ένας Παπάς να κάνει κουμάντο στον Αράπη και στην Ημέρα του Σαρμά” ή “Εμάς μας άρεσε ο παλιός Αη Γιώργης, μας ρώτησε για να κάνει ανάπλαση δεν την θέλουμε” κλπ κλπ. Αλήθεια αυτοί που τα γράφεται έχετε καμία επαφή με την πραγματικότητα; Ο “Παπάς” δεν κάνει κουμάντο στον Αράπη ή τον Σαρμά, ο Πάτερ Ζαχαρίας με Π και Ζ κεφαλαίο είναι υποχρεωμένος να ασχολείται με την εκκλησιαστική περιουσία και να την συντηρεί και να την βελτιώνει, όπως και το να έχει άποψη και να υπερασπίζεται τα θρησκευτικά του καθήκοντα όσο αναφορά την σχέση εκκλησίας και εθίμων και ιδιαίτερα αν πρόκειτε περί παγανιστικού/ειδωλολατρικού εθίμου. Όσο για το “Εμάς μας άρεσε ο παλιός Αη Γιώργης, μας ρώτησε για να κάνει ανάπλαση δεν την θέλουμε” τι να πει κανείς, διανοητική αρτιριοσκληροση ? Όταν κάποιοι έχτιζαν και διαμόρφωναν τον Αή Γιώργη ή κάθε Μοναστήρι σε ρώτησαν; Έκαναν κάποιο γκάλοπ; Το παρέλαβες και το βρήκες έτοιμο και το λάτρεψες όπως λες, Γιατί σε αυτό το χωριό λοιπόν κάθε αλλαγή ή εξέλιξη θεωρείται ΚΑΚΟ;
Ακόμα και η ανοχή που έχει δείξει με τόσο ευγένεια και την κοροϊδία που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια όσο αναφορά την ημερομηνία κάποιοι την θεώρησαν αδυναμία και την εκμεταλλεύθηκαν μέχρι σήμερα. Αν ο Πάτερ Ζαχαρίας εκινείτο εκβιαστικά ή ήθελε να είναι τροχοπέδη στη Γιορτή του Σαρμα εξ αρχής δεν θα βοηθούσε τον σύλλογο του Αράπη έμπρακτα, με την παραχώρηση του χώρου του Αη Γιώργη, εξ΄αρχής είχε το δικαίωμα της άρνησης.μπορούσε να αρνηθεί την παραχώρηση του χώρου με διάφορες προφάσεις . Αλλά πάντα ήθελε να βοηθήσει τον σύλλογο , το χωριό και πάντα ήλπιζε στην τήρηση υποσχέσεων που δεν τηρήθηκαν και εκείνος βρέθηκε προ τετελεσμένου και εκβιαστικού γεγονότος μετά μια απόφαση Δ.Σ. του συλλόγου που εξ΄αρχής τον αγνόησε. Και οι κύριοι του συλλόγου ας μην κάνουν ότι έπεσαν από τα σύννεφα “2 μόνο μέρες από την συνεδρίαση του Δ.Σ.” , όπως όλοι γνωρίζαμε (δημοσιογράφοι, κάτοικοι, αρχές) και όπως αναφέρει και στις δηλώσεις του ο Ιερέας ότι: Είχε πληροφορήσει από μήνες τον Σύλλογό μας για την εκτέλεση των συγκεκριμένων έργων διαμόρφωσης του χώρου του Αγ. Γεωργίου και την μη διαθεσιμότητά του για τη “Γιορτή του σαρμά”. Όσο για την ατυχέστατη δήλωση του συλλόγου, ότι ο Πάτερ χρησιμοποιεί ως “εργαλείο” τη “Γιορτή του σαρμά” είναι λυπηρή, αλλά οι κύριοί του συλλόγου αν το θέτουν και το θέλουν έτσι μήπως θα έπρεπε να κάνουν και εκείνοι την αυτοκριτική τους μπας και δουν αν οι ίδιοι χρησιμοποιούν την γιορτή του Σαρμά ως εργαλείο να συνεχίσουν την απόφαση του Δ.Σ. για την ημερομηνία του “Αράπη”. Και στο κάτω κάτω ο καθένας χρησιμοποιεί το κάθε μέσο που έχει όταν βλέπει ότι αδικείτε,
Όσο για τις εργασίες στο χώρο και τη νομιμότητα τους θα τις κρίνουν οι αρχές. Και είμαι σίγουρος ότι μετά το φιάσκο και τα κλειστά μάτια στην περίπτωση της Αγ. Μαρίνας θέλω να πιστεύω ότι δεν θα ισχύσει το ίδιο και στη Νικήσιανη. Και ως γνωστών πάντα θα βρεθούν κάποια διαδικαστικά “λάθη” αλλά ελπίζω και πιστεύω ότι σχεδιαζόμενα έργα θα είναι θετικά για τον χώρο και το χωρίο και σίγουρα και για τον σύλλογο ΑΝ……
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πάτερ Ζαχαρίας και ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗΣΕ: Εφ’ όσον ο Σύλλογος -τον οποίο κατά τα άλλα εκτιμά- δεν συναινέσει στην ικανοποίηση του παραπάνω αδιαπραγμάτευτου αιτήματος, τότε η Εκκλησία δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί του και να φιλοξενεί στον χώρο της εκδηλώσεις του “Αράπη”. Για κάποιους Αυτονόητο για τα εκκλησιαστικά και αφού κάποιοι θέτουν τον εαυτό τους υπεράνω των επιθυμιών της. Για άλλους όχι.
Και τώρα στο δια ταύτα και στην ουσία δηλαδή την ημερομηνία διεξαγωγής των “Αράπηδων”.
Και θα πω τη καθαρά προσωπική, υποκειμενική άποψη μου.
Διάβασα με μεγάλη προσοχή το άρθρο και τις απόψεις του συλλόγου και πραγματικά δεν πείστηκα (δεν με έπεισε) για την αναγκαιότητα ότι το έθιμο πρέπει σώνει και καλά να γίνεται ανήμερα των Φώτων 6 Ιανουαρίου. Πάντα κατά την άποψη μου , το άρθρο και οι δηλώσεις στερούνται επιχειρημάτων, φάσκουν και αντιφάσκουν, γεμάτο πυροτεχνήματα που στηρίζονται στη κινδυνολογία και για μια φορά ακόμα απευθύνεται στον “πατριωτισμό” μας και στην υπερβολή και πιστεύω ότι φανατίζει τους αποδέκτες και καθοδηγεί την όποια διαφανή και δημοκρατική διαδικασία, με αποτέλεσμα να βρεθούμε όντως μπροστά σε (αδι)ανόητες διαιρέσεις!..
Το επιχείρημα ότι η 6η Ιανουαρίου είναι επίσημη αργία δεν λέει και πολλά επίσημη αργία είναι και η κάθε Κυριακή πριν ή μετά τα φώτα. Γιατί το έθιμο αν γίνει κινητό θα το βλάψει; Πάρα πολλές εκδηλώσεις, γιορτές, “ημέρες” είναι κινητές και πάντα με μεγάλη επιτυχία π.χ. Ημέρα Κάστανου, Λευκή νύχτα κλπ. Δηλαδή αν καθιερωθεί να γίνεται την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου ή άλλη μέρα το έθιμο θα αποτύχει; Η επισκεψημότητα θα πέσει; και θα ζημιωθεί η δοκιμαζόμενη αγορά της Νικήσιανης; Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια που η εκδήλωση δεν γινόταν ανήμερα των φώτων απέτυχε; Έσβησε; Κάπου διαβάσαμε ότι πρέπει να γίνεται 6 Ιανουαρίου για ιστορικούς και κοινωνικούς λόγους, τους εμπορικούς και κοινωνικούς λόγους προσπάθησα να τους καλύψω, αλλά τι πιο αντί – κοινωνικό να διαιρείς την κοινωνία για το λόγο που νομίζεις ότι μόνο εσύ έχεις δίκιο.
Ιστορικούς; Το έθιμο ξεκάθαρα, κατάλοιπο της Διονυσιακής λατρείας, μας αρέσει και με υπερηφάνεια λέμε για την συμμετοχή των κουδονοφόρων στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι η πάλη και η πτώση που παρακολουθούμε στο δρώμενοι συμβολίζει την Πάλη και την θανάτωση του Διονύσου από τους Τιτάνες και τον χειμώνα. Και ανάσταση του έχει να κάνει με την ανάσταση της φύσης την Άνοιξη. Όλα αυτά τα ιστορικά προ Χριστού και πουθενά ιστορικά δεν συνδυάζετε με τα φώτα και τις 6 Ιανουαρίου…….
Διαβάζουμε: Όπως γνωρίζει όλη η Ελλάδα, αν υπάρχει ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ σε όλη την επικράτεια που έχει αποδείξει έμπρακτα και με συγκινητική και θυσιαστική αφοσίωση την άρρηκτη σχέση του με τον Χριστιανισμό και την προσήλωσή του στην Εκκλησία ανά τους αιώνες ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ! Και είναι απογοητευτικό, ενώ ο τόπος μας αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες τόσα σοβαρά προβλήματα, η Εκκλησία να είναι σήμερα αυτή που με τυπολατρικές προφάσεις εντείνει τα προβλήματα αυτά και επιπλέον σπέρνει τη διχόνοια στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό, που όλα τα χρόνια είναι ο αιμοδότης της Εκκλησίας και των κατά καιρούς λειτουργών της.
Και επειδή πολλές φορές στο άρθρο αναφέρεται η εμπορικότητα του εθίμου και οι τοπικές επιχειρήσεις δύο πολύ σύντομα σχόλια, όταν οι πρόγονοι χιλιάδες χρόνια πριν ξεκίνησαν το έθιμο και όταν το έθιμο πριν μερικά χρόνια αναβίωσε ο αυτοσκοπός δεν ήταν η εμπορικότητα και προσέλευση κόσμου και τουριστών (βέβαια τίποτα στραβό με αυτά) αλλά απλά τα έθιμα και στον πολιτισμό τα οικονομικά δεν είναι ο αυτοσκοπός όπως θα έπρεπε να είναι και για το έθιμο του συλλόγου Αράπη.
Όσο για το “Γιορτή του σαρμά” (που αποτελεί το κύριο ετήσιο έσοδο του Συλλόγου μας)” είναι φανερό ότι ο Πάτερ Ζαχαρίας μέχρι σήμερα έμπρακτα στήριξε με την παραχώρηση του χώρου, αλλά δεν μπορεί κανείς να στηρίζει αυτούς που σε αγνοούν, αγνοούν τα προβλήματα σου (Θεολογικά), να αγνοούν το μόνο αίτημα που έχει ζητήσει από αυτή την κοινωνία και γενικά να σε χρησιμοποιούν μόνο για τον σκοπό σου και όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι εσύ να στρέφεις μια κοινωνία εναντίον του και να τον κατηγορείς για εμμονές τις εκκλησίας. Αλήθεια μήπως κάποιοι άλλοι να ψάξουν για εμμονές ;
Στο μόνο που συμφωνώ απόλυτα στο άρθρο (παρόλο που το εξέλαβα ως γραμμένο με άλλη πρόθεση) για την σημερινή ψηφοφορία είναι το ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ για τον τόπο μας και την πορεία του στο μέλλον.
Για το καλό λοιπόν της κοινωνίας, του χωριού, του Συλλόγου και του εθίμου πρέπει σήμερα στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου, να πρυτανεύσει η νηφαλιότητα, ο σεβασμός, η λογική, η αμοιβαιότητα. Η συνέχιση αυτής της διαχρονικής διένεξης θα είναι λυπητερή….
Ακολουθεί το άρθρο της Βάσω Μώραλη με τις τοποθετήσεις εκατέρωθεν πλευρών.
Ειδικά προς τους συγχωριανούς μου Νικησιανιώτες και Νικησιανιώτισσες εντός κι εκτός χωριού, καθώς και όσες/όσους γνωρίζουν κι αγαπούν το ιστορικό και γραφικό ντόπιο μακεδονικό (και αμιγώς ελληνικό ανά τους αιώνες) κεφαλοχώρι μας από το ξεχωριστό πανάρχαιο έθιμό μας (τους διονυσιακούς “Αράπηδες”/μεταμφιεσμένους κωδωνοφόρους) και τους φημισμένους ιεροψάλτες και δημοτικούς τραγουδιστές μας, αλλά και από την περίφημη “Γιορτή του σαρμά (σαρμαδάκια Νικήσιανης)” τα τελευταία χρόνια:
Οι εικόνες/φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω είναι σημερινές (μεσημέρι), από επιτόπιο ρεπορτάζ μου στο αγαπημένο μας εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου κατά παράδοση (λόγω του φυσικού κάλλους και της ευρυχωρίας του), φιλοξενούνται όλα τα μεγάλα πανηγύρια του χωριού μας, καθώς και η “Γιορτή του σαρμά” τα τελευταία χρόνια που καθιερώθηκε.
Η κατάσταση είναι αυτή που βλέπετε λόγω των εργασιών που άρχισαν τυπικά το περασμένο Σάββατο και ουσιαστικά (κατά δήλωση του αρμόδιου εργολάβου Δημήτρη Κ. Αρσενούδη σήμερα σε μένα) από σήμερα το πρωί, μόλις δύο (2) ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έκτακτη Γεν. Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου μας “Ο Αράπης” Νικήσιανης με σκοπό να συζητηθούν (και να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις) τα της προσεχούς “Γιορτής του σαρμά”, που εξαιτίας των τετελεσμένων που σημειώθηκαν ήδη είναι πλέον στον “αέρα”!
Οι εργασίες εκσκαφών και οι άλλες που έχουν προγραμματιστεί (για ισοπέδωση και επιχωμάτωση διαφόρων σημείων του προαυλείου χώρου του Αγ. Γεωργίου), όπως και ο χρόνος έναρξής τους παραμονές της μεγαλύτερης σε συμμετοχή ετήσιας εκδήλωσης του Συλλόγου μας (με πάνω από 4-5.000 ντόπιων και επισκεπτών κάθε χρονιά), αποφασίστηκαν από τον ιερέα Νικήσιανης π. Ζαχαρία και την εκκλησιαστική επιτροπή.
Στη διάρκεια των εργασιών ήδη έχουν γκρεμιστεί η γνωστή κυρία είσοδος στο εξωκλήσι μας και μέρος της ανατολικής περίφραξης (πέτρινος τοίχος), έχουν κοπεί περίπου 10 ψηλά δέντρα όπως καταμέτρησα και έχει ισοπεδωθεί όλος ο χώρος αριστερά της εισόδου. Επίσης έχει ανασκαφεί μια έκταση περίπου 100-150τ.μ. πίσω από το ιερό του εξωκλησιού (προς την βορειο-ανατολική πλευρά) και έχει προετοιμαστεί καλούπωμα για τοιχίο αντιστήριξης προς τα βόρεια στον ίδιο χώρο. Ισοπέδωση και επιχωμάτωση χώρου έχουν ήδη γίνει επίσης στη βορειοδυτική πλευρά του προαυλίου (κοντά στην κύρια είσοδο του ναού), ενώ απόθεση όγκων χωμάτων και βράχων υπάρχει στη νοτιοδυτική πλευρά του προαυλείου, δίπλα στο χώρο όπου φιλοξενείται η ορχήστρα.
Με άλλα λόγια, ο υπέροχος αυτός χώρος ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς δεν είναι -και δεν θα είναι πλέον- αυτός που γνωρίζουμε, καθώς επιπλέον προγραμματίζεται να δημιουργηθεί στη βόρεια πλευρά του (πίσω από το ιερό) και στέρνα για την ρίψη του Σταυρού τα Θεοφάνεια!
Καθώς, όπως όλοι σχεδόν γνωρίζετε, είμαι δημοσιογράφος (έστω και συνταξιούχος πλέον), ένιωσα υποχρεωμένη να κάνω κανονικό ρεπορτάζ όταν βρέθηκα νωρίς το μεσημέρι μπροστά στην κατάσταση αυτή.
Αυτά είναι, λοιπόν, όσα κατέγραψα κατά τις επαφές μου με όλους τους εμπλεκόμενους:
1. Από την Προϊσταμένη της Πολεοδομίας του δήμου Παγγαίου πληροφορήθηκα έγκυρα και κατηγορηματικά ότι: α) Δεν έχει υποβληθεί αίτηση για εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στον χώρο αυτόν από τον ιδιοκτήτη του (την Ενορία Νικήσιανης -είναι εκκλησιαστική περιουσία, δηλαδή) και, φυσικά, δεν έχει εκδοθεί σχετική Οικοδομική Άδεια. β) Για την κοπή των δένδρων απαιτείται έκδοση “άδειας μικρής κλίμακας”, προτού κοπούν τα δέντρα φυσικά, η οποία επίσης δεν έχει εκδοθεί αφού δεν υποβλήθηκε καν σχετικό αίτημα από τον ιδιοκτήτη. γ) Για χωματουργικές εργασίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια, παρά μόνο σχετική βεβαίωση βάσει ειδικού νόμου από ιδιώτη μηχανικό. Η Πολεοδομία του δήμου Παγγαίου θα πραγματοποιήσει αυτοψία τις αμέσως επόμενες μέρες στον χώρο και θα λάβει, αν χρειαστεί, τα απαραίτητα μέτρα.
2. Από τον ιερέα μας π. Ζαχαρία Μέγκα, με τον οποίο επικοινώνησα, ενημερώθηκα για τα εξής:
α) Είχε πληροφορήσει από μήνες τον Σύλλογό μας για την εκτέλεση των συγκεκριμένων έργων διαμόρφωσης του χώρου του Αγ. Γεωργίου και την μη διαθεσιμότητά του για τη “Γιορτή του σαρμά”, αντιπροτείνοντας τη διεξαγωγή της εκδήλωσης βραδινές ώρες στο γήπεδο της Νικήσιανης, ΙΔΙΩΣ αφ’ ότου το δ.σ. του Συλλόγου μας δεν κάνει αποδεκτό το έντονο και κατ’ επανάληψη διατυπωμένο αίτημά του να μετατεθεί η ετήσια εκδήλωση του εθίμου των “Αράπηδων” από την ημέρα των Θεοφανείων (6 Ιανουαρίου, που τελείται παγίως τα τελευταία περίπου 10 χρόνια) ή την επομένη (7/1, του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, που τελείτο παλαιότερα) στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου κάθε χρονιά! Κατά τον π. Ζαχαρία είναι αδιανόητη η τέλεση ενός παγανιστικού/ειδωλολατρικού εθίμου ανήμερα δυο σημαντικών χριστιανικών εορτών -ανεξαρτήτως του ότι το πανάρχαιο αυτό έθιμό μας τιμάται ΠΑΝΤΑ (από τους ευλαβέστατους Χριστιανούς Νικησιανιώτες) στο τέλος του Δωδεκαημέρου (6-7 Ιανουαρίου) – όπως συμβαίνει και σε άλλες γειτονικές μας περιοχές, όπου αναβιώνουν παρόμοια έθιμα ακριβώς τις ίδιες μέρες χωρίς προσκόμματα από την τοπική Εκκλησία, εξ όσων γνωρίζω.
β) Εφ’ όσον ο Σύλλογος -τον οποίο κατά τα άλλα εκτιμά- δεν συναινέσει στην ικανοποίηση του παραπάνω αδιαπραγμάτευτου αιτήματος, τότε η Εκκλησία δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί του και να φιλοξενεί στον χώρο της εκδηλώσεις του “Αράπη”.
γ) Θα κατατεθεί αίτηση για έκδοση των σχετικών αδειών για την εκτέλεση έργων στον Άγιο Γεώργιο προσεχώς στην Πολεοδομία.
3. Από τον πρόεδρο του δ.σ. του Πολιτιστικού μας Συλλόγου Πασχάλη Τσιλιγκίρη:
α) Αποτελεί απόφαση του τωρινού δ.σ. να συνεχιστεί η τέλεση του εθίμου των “Αράπηδων” κάθε 6 Ιανουαρίου (ημέρα επίσημης αργίας) για λόγους και ιστορικούς και κοινωνικούς στο σκληρά δοκιμαζόμενο από βαθιά οικονομική και πληθυσμιακή κρίση χωριό μας.
β) Κρίνεται ως απαράδεκτη και εκλαμβάνεται ως “εκβιαστική” η δημιουργία τετελεσμένων εκ μέρους του ιερέα μας στον πιο κατάλληλο ανοιχτό χώρο που διαθέτει η Νικήσιανη (Άγ. Γεώργιος), χρησιμοποιώντας ως “εργαλείο” τη “Γιορτή του σαρμά” (που αποτελεί το κύριο ετήσιο έσοδο του Συλλόγου μας) για να υποχρεωθεί ο Σύλλογος να μετατρέψει σε “κινούμενο” κάθε χρόνο ένα πανάρχαιο έθιμο που ζωντανεύει τον τόπο μας, διαφημίζει το χωριό μας πανελληνίως και διεθνώς και δίνει την πιο ισχυρή τονωτική “ένεση” στους τοπικούς επαγγελματίες.
Ισχυρό πλήγμα θα δεχθεί το χωριό μας και φέτος με τη ματαίωση ή τη διεξαγωγή σε πολύ μικρότερη κλίμακα της “Γιορτής του σαρμά”.
γ) Η τέλεση του εθίμου των “Αράπηδων” στις 6 ή 7 Ιανουαρίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο Σύλλογος ή οι Νικησιανιώτες δεν σεβόμαστε την θρησκεία μας ή ότι την “ανταγωνιζόμαστε” με ένα “ειδωλολατρικό” έθιμο. Όπως γνωρίζει όλη η Ελλάδα, αν υπάρχει ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ σε όλη την επικράτεια που έχει αποδείξει έμπρακτα και με συγκινητική και θυσιαστική αφοσίωση την άρρηκτη σχέση του με τον Χριστιανισμό και την προσήλωσή του στην Εκκλησία ανά τους αιώνες ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ! Και είναι απογοητευτικό, ενώ ο τόπος μας αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες τόσα σοβαρά προβλήματα, η Εκκλησία να είναι σήμερα αυτή που με τυπολατρικές προφάσεις εντείνει τα προβλήματα αυτά και επιπλέον σπέρνει τη διχόνοια στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό, που όλα τα χρόνια είναι ο αιμοδότης της Εκκλησίας και των κατά καιρούς λειτουργών της.
δ) Στην έκτακτη Γ.Σ. του “Αράπη” μεθαύριο Πέμπτη 25/5 τα μέλη του Συλλόγου μας θα συζητήσουν όλες τις πτυχές του προβλήματος, που με εμμονή της Εκκλησίας έχει προκληθεί και μας έχει αποσπάσει, δυστυχώς, από άλλους δημιουργικούς και ελπιδοφόρους για τον τόπο μας σχεδιασμούς, και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις με ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ διαδικασίες που πρέπει να γίνουν σεβαστές από ΟΛΟΥΣ.
Τα συμπεράσματα δικά σας και καλώ κι εγώ προσωπικά, ως απλό μέλος του Συλλόγου μας, σε αθρόα συμμετοχή στην μεθαυριανή (Πέμπτη, 25/5/2023) Έκτακτη Γενική Συνέλευση, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Νικήσιανης, στις 8μμ. γιατί ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ για τον τόπο μας και την πορεία του στο μέλλον. Και το τελευταίο που μας λείπει τώρα είναι (αδι)ανόητες διαιρέσεις!..