“Τάξανε – τάξανε…. φάγανε – φάγανε” ήταν μια από τις επικές ατάκες στην ταινία “Υπάρχει και φιλότιμο”

Το “τάξανε – τάξανε” εθνικό σπορ, πολιτικών και εν γένει πολιτικάντηδων κυβερνητικών, αυτοδιοικητικών, δημάρχων κλπ. Όλοι τους το έχουν εύκολο να τάζουν έργα, εκατομμύρια, παροχές κλπ. Και ειδικότερα όταν πλησιάζουν εκλογές.

Τα τελευταία πρόσφατα χρόνια ακούσαμε, ακούμε για την περιφέρεια μας, νομό μας και δήμο μας, αστρονομικά πόσα και για δεκάδες τεράστια έργα, αλλά αποτελέσματα και έργα δεν έχουμε δει, και όταν έρχεται ο χρόνος υλοποίησης κάτι χαλάει και κάπου κάτι κολλάει και ένα τεράστιο ΘΑ συνεχίζει να πλανιέται, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Αλλά έλα που όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και οι υποσχέσεις ή μένουν στα λόγια ή διαιωνίζονται ή ακόμα και εξανεμίζονται στον χρόνο.

Παραδείγματα

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υλοποίηση δύο νέων οδικών αξόνων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη Βόρεια Ελλάδα, η προετοιμασία ακόμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και η ωρίμανση των φακέλων έχει καθυστερήσει. Πρόκειται για τους οδικούς άξονες Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και Δράμα – Αμφίπολη.

Όπως φαίνεται, τα δύο έργα δεν πρόκειται να εγκριθούν πριν από το τέλος του χρόνου, αν και καταβάλλεται προσπάθεια για δημοπράτηση εντός της προεκλογική φετινής χρονιάς.

Όσο για τον άξονα Δράμα Αμφίπολη δεν έχει ακόμα καταρτιστεί ο φάκελος για την ένταξη του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Κάθετου Άξονα Δράμα-Αμφίπολη» στα ΣΔΙΤ. Και για τον λόγο αυτό μόλις πρόσφατα προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή χρηματοοικονομικού συμβούλου ώστε να καταρτιστεί ο φάκελος για το έργο. Ο ίδιος σύμβουλος θα υποστηρίξει το υπουργείο στο σύνολο της διαδικασίας ανάθεσης της σύμβασης.
Πριν από λίγες ημέρες στο υπουργείο Υποδομών προχώρησαν τη διαδικασία για την επιλογή τεχνικών συμβούλων για το τμήμα Δράμα –Αμφίπολη. Οι σύμβουλοι θα αναλάβουν την επικαιροποίηση / αναθεώρηση υδραυλικών μελετών, μελετών οδοποιίας ώστε να μελετηθούν σειρά ζητημάτων όπως οι κόμβοι στο παράπλευρο δίκτυο, κ.α.
Η συνολική δαπάνη, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για τον άξονα Δράμα – Αμφίπολη προσεγγίζει τα 280 εκατ. ευρώ με τον ανάδοχο να υπογράφει σύμβαση παραχώρησης για 27 χρόνια. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την αναβάθμιση του τμήματος Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη και Μαυρολεύκη – Δράμα, συνολικού μήκους 43 χιλιομέτρων.
Στα έργα περιλαμβάνεται αποκατάσταση και διαπλάτυνση τμημάτων της υφιστάμενης οδού ή και κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων όπου απαιτείται. Συγκεκριμένα υπάρξει αποκατάσταση της υπάρχουσας οδοποιίας για περίπου 13,5 χιλιόμετρα και κατασκευή περίπου 29,5 χιλιόμετρα νέων τμημάτων ώστε να παρακάμπτονται οι οικισμοί Ροδολίβος και Πρώτης Σερρών, από την οποία κατάγεται και ο υπουργός μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλής. Περισσότερα ΕΔΩ

Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για τον οδικό άξονα Δράμας – Καβάλας που πολύ πρόσφτα ανακοινώθηκε ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει με “μεγάλες περικοπές” και τμηματικά και ακόμα δεν έχουν καν αρχίσει οι απαλλοτριώσεις και ήδη υπάρχουν αντιρρήσεις από πολλούς φορείς για τα όσα έχουν ανακοινωθεί.

Και μιας και αναφερθήκαμε στο όνομα του υπουργού μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλή, όπως μας ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φιλ. Αναστασιάδης μόλις πρόσφατα (προεκλογική περίοδος) ο κος Κ. Καραμανλής του έταξε 500.000€ έτσι, σε μια επίσκεψη για καφέ στο υπουργείο του.

Οι δύο άντρες από ότι φαίνεται έχουν πολλά κοινά μοιράζονται το ίδιο λεξιλόγιο (θα – πολλά- εργοτάξιο κλπ) (τι; Το ίδιο φροντιστήριο παρακολούθησαν;) και σχεδόν “βλέπουν” τα ίδια οράματα ο ένας νομίζει ότι βλέπει ότι έχει εργοτάξια και ο άλλος υπόσχεται πολλά εργοτάξια .

Στο δήμο μας τι μακέτες, τι φιέστες, τι αμφιθέατρα, τι χειραψίες, τι φωτογραφίες έχουμε δει και ζήσει, τι εκατομμύρια έχουμε ακούσει. Αλλά ακόμα με το ζόρι γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών, ακόμα και το κλάδεμα των δέντρων και των χόρτων με το ζόρι.
Δεκάδες χωματερές, σκουπίδια που καίγονται ή καταλήγουν σε ρέματα με την υπαιτιότητα του δήμου άλλα και των δημοτών συνεχίζουν να φέρνουν χιλιάδες € πρόστιμα.
Ανακύκλωση υπάρχει, δεν υπάρχει και με πολλά ιδιωτικά παιχνίδια.
Η υδροδότηση κάκιστη και η ποιότητα πολλές φορές αναμφίβολη & με αβάσταχτο υψηλό κόστος για τον δημότη.
Η αποχέτευση σε πολλές περιοχές πολυτέλεια και ταμπού….
Οι δρόμοι, δημοτικοί εντός οικισμών, αγροτικοί, επαρχιακοί εξακολουθούν να παραμένουν σαν κεφαλοτύρια ως ανύπαρκτοι.
Με το ζόρι και μετά από πολλές καταστροφές και 6,5 χρόνια διοίκησης κάποια ρέματα & χείμαρροι πρόσφατα άρχισαν να καθαρίζονται.
Πολλά πάρα πολλά στα γήπεδα & οπαδισμό και πολύ λίγα στα σχολεία & πολιτισμό κλπ, κλπ και λοιπά.

Πολλά τα έργα βιτρίνας και όχι ουσίας.

Το φαίνεσθαι υπερτερεί του είναι σε κάθε κίνηση της διοίκησης.

Και το μόνο για μια ακόμα φορά που μένει είναι φατσούλες και η φωτογραφία του δημάρχου στο f.b. με την υπόσχεση 52.000.000€ έτσι αόριστα για τα επόμενα προεκλογικά και μη χρόνια.

Τι φιέστες στο γραφείο του δημάρχου, στο Αμφιθέατρο, τι τηλεοράσεις, χειραψίες, φωτογραφίες, υπογραφές, επιθέσεις στους προηγούμενους γιατί λέει δεν το διεκδίκησαν σωστά και εκείνοι δεν το κατόρθωσαν….. Τι Ξενοδοχεία, τι ΣΠΑ, τι δουλειές με φούντες (ιατρική κάνναβη), τι τηλεθέρμανση. Τι συμφωνίες με Κινέζους, Αμερικάνους, μας ανακοίνωναν. Ακόμα και από το στόμα του Μητσοτάκη προεκλογικά ακούσαμε για το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου. Και εκεί σταμάτησαν όλα!!! Ακόμα και η αναφορά της λέξης γεωθερμικό έπαψε…

Λουτρά Ελευθερών μετά το πολυετές φιάσκο με τον “Φίλο” του Άδωνι και της Ν.Δ… Νταβέλη.
Λέει ότι ήρθε “αλλαγή” νέες συμφωνίες, νέες χειραψίες, νέες μακέτες (βέβαια μόνο για τη παραλία φιλέτο) για τα υπόλοιπα ο Θεός έχει. Αλλά έλα που υπάρχουν εκκρεμείς μηνύσεις, περιβαλλοντικές μελέτες και μια σειρά άλλων νομικών θεμάτων εκκρεμούν. Με αποτέλεσμα ούτε ένα λιθαράκι να μήν έχει πέσει και τα υπόλοιπα λουτρα συνεχίζουν να καταστρέφονται. Αλλά τα ΘΑ συνεχίζουν….

Θυμάμαι αρχές θητείας Αναστασιάδη, Αντωνιάδη και άλλων θα -θα, στο Διοικητήριο αίθουσα Ν. Μάρτη μάζωξη ανθρώπων, φορέων, τηλεοπτικών καναλιών συζήτηση για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Παγγαίου. Και πάλι ένα τίποτα. Σήμερα η εικόνα του βουνού τρεις χειρότερη, πλήρη εγκατάλειψης. Πριν τρεις μέρες ανέβηκα ό δρόμος απαράδεκτος, τα λυόμενα πλήρως κατεστραμμένα (θυμάστε την καταστροφή του δασικού χωριού;).
Το δασικό χωρίο ανακαινίζεται και βρίσκεται στον σωστό δρόμο και όλα αυτά από ιδιωτική πρωτοβουλία, μιλώντας με τον άνθρωπό πίσω από την ανακαίνιση τον Λευτέρη Κοκκινίδη αντιλαμβάνεσαι την πίκρα από την μη συμπαράσταση και την μηδαμινή βοήθεια από την πολιτεία και τον Δ. Παγγαίου.

Και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί επ΄ άπειρον.

Όσο για το “φάγανε- φάγανε” το ξέρει η κοιλίτσα τους (μάλλον οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι offshore τους) εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώσουμε και πάλι όπως πάντα εμείς ο λαουτζίκος…..

0
0
X
+
error: Content is protected !!