Φαίνεται ότι ο Μακάριος Λαζαρίδης κυριολεκτούσε όταν αποκάλεσε τα Λουτρά των Ελευθερών “Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ“.

Βέβαια ο λαλίστατος κ Λαζαρίδης στα βήματα του Άδωνι Γεωργιάδη, όταν έκανε τις μεγάλες δηλώσεις περί Ελληνικού της Καβάλας τις εννοούσε ως ένα ακόμα SUCCES STORY της Ν.Δ.

Αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη.
Από ότι φαίνεται τα Λουτρά Ελευθερών και το Ελληνικό έχουν κοινή μοίρα και πολλά άλλα κοινά, και οι δύο επενδύσεις ήταν πλήρως λειτουργικές και σε αρίστη κατάσταση όταν αποφασίστηκε να παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Και στις δύο περιπτώσεις η σημερινή εικόνα  είναι πλήρους κατάρρευσης  και στις δύο περιπτώσεις κανένας δεν διασφάλισε εδώ και δεκαετίες να προστατευτούν αυτές οι περιουσίες του κράτους. 

Λουτρά Ελευθερών σήμερα.

Όπως είπαμε και οι δύο επενδύσεις έχουν πολλά κοινά, όπως ότι σήμερα και οι δύο επενδύσεις έχουν πολύ ωραίες μακέτες αλλά….

αλλά έχουν και κοινά προβλήματα όπως: το ιδιοκτησιακό, Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αδειοδότησης, αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και βέβαια το σημαντικότερο από όλα του Επενδυτή.

Μπορεί στο Ελληνικό να εμφανίζεται η Lamda development (από το 2014 ΕΔΩ) αλλά 6 χρόνια μετά και παρόλο που ο Άδωνις μας έλεγε ότι οι μπουλντόζες ήδη θα σκάβανε, μεγάλη σύγχυση επικρατεί ώς τον οικονομικό επενδυτή και από ότι φαίνεται το μάρμαρο δηλαδή την επένδυση (το χρήμα) θα το πληρώσουμε εμείς μέσω των Ελληνικών τραπεζών, παρότι που στην πορεία ακούσαμε για επενδυτές από το Άμπου Ντάμπι, την Κίνα, την Αμερική, σήμερα όλα δείχνουν ότι η επένδυση θα γίνει από χρήματα των Ελληνικών τραπεζών.

Τα ίδια προβλήματα και με τα Λουτρά των Ελευθερών, από το 2011 που κάποια μεγάλα κεφάλια αποφάσισαν την παραχώρηση τους σε ιδιώτες (σημειωτέων πλήρη λειτουργικά) χωρίς να διασφαλίσουν την προστασία τους, παρέλασαν διάφοροι επενδυτές, μακέτες κλπ. αλλά σύντομα την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια λόγω πολλών προβλημάτων .

Ο σημερινός επενδυτής «ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ RESORTS IKE» δηλαδή η οικογένεια Χαρακίδη (Κυριάκος Χαρακίδης ιδρυτής, Νικόλας Χαρακίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και Κυριακή Χαρακίδη Project Manager του Eleftheres Project) από την Δράμα που μίσθωσε την όλη έκταση των Λουτρών, 785 στρεμμάτων συνολικά, για την δημιουργία ενός συγκροτήματος παραθαλάσσιων ιαματικών λουτρών, το οποίο εκτιμούσε ότι θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις αρχές του 2021, σήμερα πέρα από τα γνωστά προβλήματα (το ιδιοκτησιακό, Κτηματολόγιο, Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αδειοδότησης κλπ) δείχνει να στερείται οικονομικού Επενδυτή.

Στις 14/11/2019 αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απορριπτική απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Καράογλου επί της αίτησης υπαγωγής της επιχείρησης «ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ RESORTS IKE» στο καθεστώς ενισχύσεων του νόμου 4339/2016.

Πολύ πρόσφατα γράψαμε 4/2/2020 (ΕΔΩ) ότι το Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort περνά σε Ινδικών συμφερόντων fund με έδρα το Λονδίνο και ότι θα αλλάξει όνομα και ότι η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ RESORTS IKE και τον επενδυτή είναι υπαρκτή και θα ενεργοποιηθεί, με την αδειοδότηση του project. Και από τη στιγμή που το έργο λάβει το «πράσινο φως», μέσα σε περίπου 1,5 χρόνο οι κατασκευές αναμένεται να έχουν φτάσει στο τέλος τους.

Και να πάλι αισιοδοξία, χαρές και πανηγύρια, όλα ωραία και καλά, μέχρι που ήρθε στην Καβάλα προχτές ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου. Όσο ήταν την Τρίτη στην Καβάλα πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρεία Χαρακίδη επανήλθε με επανυποβολή αίτησης ένταξης της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο. Η εταιρία απέφυγε την διαδικασία της αίτησης θεραπείας που είχε αρχικά ανακοινωθεί, προτείνοντας την επένδυση της από μηδενική βάση. Ο κ. Καράογλου φέρεται να σχολίασε θετικά την εξέλιξη.

Κανένας δεν ξέρει τι έγινε με το Ινδικό fund αλλά η ουσία είναι ότι η επένδυση ξεκινά και πάλι από μηδενική βάση.

Μπορεί ο κ Άδωνις Λαζαρίδης να μας λέει:
«Θα έλεγα ότι η συγκεκριμένη επένδυση των Λουτρών των Ελευθερών είναι το «Ελληνικό» της Καβάλας, συγκρίνοντας τες, τηρουμένων των αναλογιών, με την επένδυση στο Ελληνικό στην Αθήνα που είναι σε άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ.
Αλλά για μας δυστυχώς τα Λουτρά Ελευθερών από ότι φαίνεται θα παραμένουν ερείπια και άγνωστο για πόσο ακόμα θα παραμένουν ένας γόρδιος δεσμός και κάτι το αόριστο στα λόγια. Ακριβώς όπως και το “Ελληνικό”

Μπορείτε να δείτε ένα οδοιπορικό και σύντομο ιστορικό για τα λουτρά Ελευθερών ΕΔΩ

0
0
X
+
error: Content is protected !!