Με επιβάτες παιδιά γυμνασίου από το δήμο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, ηλικίας από 13 έως και 15 χρόνων, μπαίνει και πάλι από σήμερα στη διαδρομή του το τρενάκι στο Φαράγγι Αγγίτη, το όχημα με το οποίο την περίοδο 2009-2014, οπότε και έσβησε τη μηχανή του, περιηγήθηκαν κατά μήκος του ποταμού, περισσότεροι από 20.000 Έλληνες και ξένοι. Αυτά τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός διευθυντής του Σπηλαίου Αλιστράτης, Νίκος Καρτάλης, λέγοντας ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, που έγινε γνωστή η επανέναρξη των δρομολογίων του τρένου «το τηλέφωνο μας έχει πάρει φωτιά από ενδιαφερόμενους από όλη την Ελλάδα».

Εκπρόσωποι σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων και όχι μόνο, από-μεταξύ άλλων- Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λήμνο, Καλαμάτα, Πάτρα, Βόλο, Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης και Ρέθυμνο, έχουν ήδη κάνει την κράτησή τους για το επόμενο διάστημα. «Σήμερα δε, με πήρε μια γιαγιά που έκλεισε θέσεις για την ίδια και τα εγγόνια της την προσεχή Δευτέρα. Είναι έντονο το ενδιαφέρον και των μεμονωμένων επισκεπτών», τόνισε.

Για την έναρξη των δρομολογίων του τρένου, πριν από τρεις εβδομάδες είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα στον ΕΟΤ, ο οποίος χθες το πρωί «άναψε το πράσινο φως». Με δεδομένο ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί μπάρες σε όλη τη διαδρομή που θα κινείται το τρένο και την ανισόπεδη φυλασσόμενη διάβαση, έτσι ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τη βόλτα τους στη φύση με απόλυτη ασφάλεια «ξεκινάμε νωρίτερα τα δρομολόγια του τρένου, το οποίο είχε προγραμματιστεί αρχικά να κάνει το ντεμπούτο του το προσεχές Σάββατο 14/5», τόνισε.

Με αφετηρία το Σπήλαιο Αλιστράτης, το τρενάκι για μία ώρα θα διανύει ενάμισι χιλιόμετρο και θα περνά μέσα από τις προϊστορικές βραχογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν σκηνές ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και διάφορα ζώα μιας μακρινής εποχής, πριν από περίπου 2500 χρόνια. Το τρένο, θα τερματίζει και πάλι στο Σπήλαιο της Αλιστράτης, περνώντας μέσα από μια μαγευτικής φυσικής ομορφιάς διαδρομή στο Φαράγγι του Αγγίτη, που είναι παραπόταμος του ποταμού Στρυμόνα, έχει μήκος οκτώ χιλιόμετρα και βάθος 80-100 μέτρα. Ο επισκέπτης εκτός από τις ομορφιές του ποταμού, θα μπορεί να θαυμάσει την χλωρίδα και πανίδα, που είναι από τις πιο σπάνιες και έτσι αν οι επιβάτες είναι τυχεροί, ίσως και να συναντήσουν-μεταξύ άλλων- αετούς, γεράκια, ερωδιούς και στακτοτσικνιαδες, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Σπηλαίου Αλιστράτης.

Οι διαδρομές με το τρενάκι, που κινείται στην πραγματικότητα με ρόδες και αφορά σε δύο βαγόνια, ενώ είναι χωρητικότητας 40 ατόμων, γίνονται από σήμερα καθημερινά και ανά μία ώρα, ξεκινώντας από τις 10 το πρωί και με το τελευταίο δρομολόγιο στις 17.00. Η συμμετοχή για τη βόλτα στο Φαράγγι του Αγγίτη κοστίζει πέντε ευρώ για τους ενήλικες και τρία ευρώ για τα παιδιά. Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, τον Ιούλιο το τελευταίο δρομολόγιο του τρένου θα εκτελείται στις 18.00 και τον Αύγουστο στις 19.00, ενώ όπως διευκρίνισε «καιρού επιτρέποντος τα δρομολόγιά μας θα διεξάγονται μέχρι και τον Οκτώβριο, ίσως και Νοέμβριο. ‘Αλλωστε, το μόνο που μπορεί να σταματήσει πλέον τη λειτουργία του τρένου είναι μόνο το χιόνι», διευκρίνισε. Για κρατήσεις θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 2324082045 κατά τις ώρες από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα ή και να κάνουν την κράτησή τους στην ιστοσελίδα alystraticave.gr.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0
0
X
+
error: Content is protected !!