Από to Σάββατο 1 Αυγούστου ο Ν. Καβάλας δυστυχώς μπήκε στο club των ισχυρών νομών με κρούσματα πάνω των 50.  Ο χάρτης του ΕΟΔΥ έγινε πιο πράσινος που σηματοδοτεί τα 50 + αλλά δεν δίνει τον ακριβή αριθμό.

Χτες Κυριακή προστέθηκαν άλλα 13 κρούσματα, τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε ο Ε.Ο.Δ.Υ .   Και το γράφουμε έτσι γιατί η ανακοίνωση του Ε.Ο.Δ.Υ. αναφέρει 11 κρούσματα που  σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος,  συν 2 άλλες ξεχωριστές υποθέσεις. Λίγο πριν την ανακοίνωση του Ε.Ο.Δ.Υ που έχει αναλάβει την υπόθεση της ΒΙΚΡΕ, υπήρξε ανακοίνωση από το Γ.Ν. Καβάλας για νέα 3 κρούσματα που ανιχνεύθηκαν στο Γ.Ν. Καβάλας και δεν δείχνουν να σχετίζονται με την ΒΙΚΡΕ. Πρόκειται για ένα νεαρό Καβαλιώτη που ήρθε πρόσφατα από την Θεσσαλονίκη. Μία γυναίκα 46 ετών και έναν 62χρόνο άντρα.

Αλήθεια πόσα και που είναι τα κρούσματα στη Π.Ε. Καβάλας 

Μιλώντας και με άλλους δημοσιογράφους προσπαθούμε να βγάλουμε έναν ακριβή αριθμό κρουσμάτων αλλά στο μόνο που συμφωνούμε είναι ότι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα γνωστά κρούσματα στο Ν. Καβάλας είναι λίγο πάνω από τα 70. Και μάλιστα κάποιοι με “μη διασταυρωμένες” πηγές ανεβάζουν τον αριθμό σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Όσο για το που και πόσα ανά περιοχή γρίφος !
Αυτό οφείλεται στην ελλιπέστατη τοπική ενημέρωση που καλλιεργεί υποψίες και μόνο σύγχυση και προβλήματα δημιουργεί, όπως γράψαμε στο άρθρο μας ΕΔΩ. Μεταξύ των άλλων γράψαμε ότι η έλλειψη ενημέρωσης δίνει πρόσφορο έδαφός για φήμες και ράδιο αρβύλα και δώσαμε ένα αληθινό παράδειγμα. Χτες όμως ήρθε ένα ακόμα αληθινό ανθρώπινο παράδειγμα που πλέον ίσως κάνει κάποιους να καταλάβουν καλλίτερα γιατί μιλάμε και να αλλάξουν τακτική. Ο Πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Καβάλας Παναγιώτης Αρσονίαδης για να δώσει τέλος στη φημολογία κατέφυγε στη πιο κάτω ανακοίνωση.

Η υπόθεση ΒΙΚΡΕ

Εν, αναμονή σήμερα Δευτέρα των αποτελεσμάτων των 120 τεστ του Σαββάτου. Χτες ανακοινώθηκαν 11 νέα κρούσματα που σχετίζονται με την ΒΙΚΡΕ και ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 34. Είναι ξεκάθαρο ότι οι περίπου 130 εργαζόμενοι όλοι έχουν υποβληθεί σε τεστ και 23 εργαζόμενοι διαγνώστηκαν θετικοί. Από δω και πέρα το κάθε κρούσμα που θα μετράμε θα είναι οικείων  και δυστυχώς ήδη έχουμε και ανήλικα παιδάκια κρούσματα, τα νέα κρούσματα θα είναι κρούσματα άλλων συγγενών, φίλων και άλλων από το περιβάλλον τους. Ο δε φόβος για μεγάλη διασπορά είναι υπαρκτός. 

Ο χαμένος Χρόνος, η εξάπλωση , το μοιραίο ταξίδι.

Όπως γράψαμε και πριν η ελλιπέστατη τοπική ενημέρωση καλλιεργεί υποψίες και μόνο σύγχυση και προβλήματα δημιουργεί. Δεχόμασταν μια σειρά πληροφοριών εδώ και  μέρες, σχετικά με κρούσμα στη συγκεκριμένη βιοτεχνία, παράλληλα ήρθε η πληροφορία για μια γυναίκα από την Βουλγαρία που ζει και εργάζεται στη περιοχή μας, επισκέφτηκε την πατρίδα της  και όταν επέστρεψε αργότερα παρουσίασε συμπτώματα και διαγνώστηκε κρούσμα. Δεν άργησε ώστε να φανεί ότι αυτά τα δύο, δηλαδή η βιομηχανία και  η εργαζόμενη από την Βουλγαρία  μαζί με άλλα κρούσματα που ακουγόντουσαν ήταν συγκοινωνούντα δοχεία.  Προσπαθώντας στην αρχή να συνδέσουμε το πάζλ και αφού πέφταμε σε πολλές κλειστές πόρτες, την περασμένη Δευτέρα γράψαμε ένα άρθρο με τίτλο ‘Ολα καλά;  σχεδόν χωρίς καμία σοβαρή ανταπόκριση πέρα από κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.  Την Τρίτη δώσαμε ένα στίγμα ΕΔΩ. Αλλά το θέμα του κέντρου Υγείας μαζί με άλλα κρούσματα για τις επόμενες μέρες κυριάρχησαν αφού τα συμβάντα στη ΒΙΚΡΕ “αποσιωπούνται” από την εταιρία, την Διεύθυνση Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Φτάνοντας την  Παρασκευή όπου η βόμβα σκάει και πλέον είναι ΑΡΓΑ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. 

Συνεχίζουμε λοιπόν πλέον με τα γεγονότα όπως έγιναν γνωστά ¨επίσημα¨ !

Διαβάζουμε λοιπόν στο δελτίο τύπου της ΒΙΚΡΕ 

Με τη γνωστοποίηση των 2 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων η εταιρία διενήργησε με πρωτοβουλία της, ελέγχους σε όλο το προσωπικό σε ιδιωτικό εργαστήριο. Συμμορφούμενη δε με της οδηγίες της Δ/νης Υγείας Καβάλας, εκτέλεσε απολύμανση όλων των χώρων και τμημάτων των εγκαταστάσεων, τόσο διοικητικών όσο και παραγωγικών καθώς και των μονάδων κλιματισμού στα αντίστοιχα τμήματα.
Μετά την σημερινή ανακοίνωση του συνόλου των αποτελεσμάτων των ελέγχων, η εταιρία προχώρησε σε αναστολή των εργασιών της.

Μια σειρά ερωτημάτων πλέον πρέπει να απαντηθούν: Το πρώτο ερώτημα είναι Με ποιανού υπαιτιότητα το εργοστάσιο λειτούργησε πάνω από μια βδομάδα μετά την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος, πότε ακριβώς το πρώτο κρούσμα έγινε γνωστό;  Πόσο χρόνος μεσολάβησε από το πρώτο κρούσμα μέχρι το δεύτερο; Πότε ενημερώθηκε η Διεύθυνσή Υγείας; Η διεύθυνση υγείας γνώριζε για ή συνέστησε στη ΒΙΚΡΕ να προχωρήσει σε ιδιωτικά τεστ;  Γιατί η Δ. Υγείας συνέστησε μόνο απολυμάνσεις και όχι κλείσιμο. Αν η εταιρία δεν γνώριζε τις πρόσφατες περιπτώσεις ανά την Ευρώπη και σε Αμερική σε παρεμφερείς επιχειρήσεις κρεάτων με χιλιάδες κρούσματα, τότε η Διευθυνση Υγείας θα έπερεπε σίγουρα να τα γνωρίζει ή έστω ο Ε.Ο.Δ.Υ.  και να συστήσει άμεσα κλείσιμο. Και εδώ έρχεται και το ερώτημα, πότε ο Ε.Ο.Δ.Υ. ενημερώθηκε; Γιατί τα τεστ η εταιρία τα έκανε σε ιδιωτική εταιρία; Το σίγουρο είναι ότι Σάββατο πρωί τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ ήταν στην Καβάλα. Ερώτημα την Πέμπτη στην συνάντηση στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι επί του θέματος. Πότε ο δήμαρχος Παγγαίου που στην γεωγραφική του περιοχή ανήκει η εταιρία έγινε γνώστης της κατάστασης; Αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγω ότι η εταιρία παρόλο τα γνωστά κρούσματα λειτουργούσε και τις νυχτερινές ώρες για  την παραγωγή προϊόντων ακόμη και μια μέρα πριν το κλείσιμο της αληθεύουν;  

Πολλά τα ερωτήματα.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ένα ταξίδι στη Βουλγαρία προκάλεσε την έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην επιχείρηση και στο νομό προβληματίζει και θα μας απασχολήσει στο άρθρο που θα ακολουθήσει. ΄Όπως θα μας προβληματίσει το πως ο νομός μας με 5 μόλις κρούσματα μέχρι τα τέλη Ιουνίου σήμερα μετά από ένα μήνα έφτασε τα 70 κρούσματα….

 

 

0
0
X
+
error: Content is protected !!