Με ανακούφιση οι δημότες Παγγαίου δέχτηκαν την είδηση ότι επιτέλους ο Δήμος πρόκειτε να λάβει χρηματοδότηση ύψους 372.000 ευρώ από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για να προχωρήσει στην Κατασκευή εγκατάστασης καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Κάλιο αργά πάρα ποτέ, Αλλά!!
Ένα μεγάλο πρόβλημα , αυτό των αδέσποτων ελπίζουν ο δήμος Παγγαίου, οι απλοί δημότες αλλά και φιλόζωοι του Δ. Παγγαίου να βρει λύση με την κατασκευή καταφυγίου. Έστω και με καθυστέρηση ο Δήμος Παγγαίου θα προχωρήσει στην υλοποίηση του καταφυγίου αφού και ο Φιλόδημος Ι αλλά και ο Φιλόδημος ΙΙ εξ αρχής χρηματοδοτούσε τους Δήμους για τέτοιες κατασκευές.
Άνθρωποι (φιλόζωοι) που ήδη ασχολούνται με τα αδέσποτα στον δήμο μας καλωσορίζουν την είδηση, αλλά δεν παύουν να έχουν προβληματισμούς όχι μόνο για την κατασκευή του αλλά για την λειτουργία του. Προβληματισμούς ακριβώς όπως τους είχε διατυπώσει πριν ένα χρόνο στις 3 Φεβρουαρίου 2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας ο δήμαρχος Δράμας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας. Ο κ Μαμσάκος είχε πει «Το θέμα δεν είναι η χρηματοδότηση για την κατασκευή του, αλλά το λειτουργικό κόστος από εκεί και πέρα» και είχε προσθέσει : Ο κάθε Δήμος μπορεί να πάρει από το πρόγραμμα μέσω του «Φιλόδημος ΙΙ» τουλάχιστον 300.000 ευρώ για την κατασκευή του, αλλά τι γίνεται με το λειτουργικό κόστος;
Λειτουργικό κόστος, Τοποθεσία, ανθρώπινο δυναμικό, μεταφορά και επίβλεψη των ζώων.
Το λειτουργικό κόστος ενός καταφυγίου ή έστω ενός απλού κυνοτροφείου κατά μέσον όρο ανέρχεται από 60.000€ ως 80.000€ ετησίως βάση μεγέθους της μονάδας και του αριθμού των ζώων που φιλοξενούνται.
Τοποθεσία. Ο Δ. Παγγαίου δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα την τοποθεσία κατασκευής. Το πρόσφατο αναθεωρημένο νομοσχέδιο επανάφερε την διάταξη (άρθρο 8) και αναφέρει : Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3, καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί από μεγάλη μερίδα φιλόζωών ως ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο που δεν πέρασε λόγω την αντιδράσεων των φιλοζωικων κοινοτήτων επί Σύριζα, και επανήλθε μετά από αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε. και άλλων κομμάτων το προηγούμενο καλοκαίρι. Πολλοί είναι αυτοί που επικαλούνται για το νομοσχέδιο ότι τα Δημόσια κυνοκομεία που αφήνουν τα ζώα να υποφέρουν πριν πεθάνουν από πείνα, κανιβαλισμό, αρρώστιες κλπ να πολλαπλασιαστούν σε μέρη απόμερα μακριά από ανθρώπινη παρουσία και αδιάκριτα βλέμματα!; Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Δε γίνεται να μιλάμε για πολιτισμό όταν επικροτείται την εξορία των αδέσποτων ζώων στα βουνά απλά και μόνο για να κρύψετε το πρόβλημα.
Από την άλλη πλευρά των υποστηρικτών του νομοσχεδίου διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα αυτή αποτελεί και ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, όπως αυτό αποτυπώθηκε πρόσφατα με σχετική απόφαση του ΔΣ, άλλα και πολιτικών κόμματων όπως αποτυπώθηκε με τις κατατεθειμένες σχετικές ερωτήσεις στην Βουλή.
Με την επαναφορά της διάταξης αυτής, πολλοί Δήμοι ανά την Επικράτεια οι οποίοι αδυνατούσαν να αξιοποιήσουν κατάλληλους χώρους για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων, κάτι που δημιουργούσε και πρόβλημα στην απορρόφηση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, πλέον μπορούν, σε συνδυασμό με την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», να κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης.
Πολλά τα ερωτήματα για το ανθρώπινο δυναμικό, την επίβλεψη και την μεταφορά των ζώων , θετικό πάντως είναι ότι η ανακοίνωση του Δήμου Παγγαίου κάνει λόγο για φιλοξενία και περίθαλψη αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε εγκαταστάσεις ενδιαιτήματος.
Και βέβαια το μεγαλύτερο ερώτημα είναι ο χρόνος υλοποίησης της μονάδας, μπορεί η χρηματοδότηση να εγκρίθηκε αλλά άλλο η υλοποίηση, ελπίζουμε σύντομα στο δημοτικό συμβούλιο να δοθούν όλες οι απαντήσεις,