Από τα 128 κρούσματα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 8 μέρες, τα 37 είναι εισαγόμενα.
O ΕΟΔΥ το Σάββατο ανακοίνωσε 23 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Τα έντεκα εξ αυτών ήρθαν από το εξωτερικό. Από τα 11 εισαγόμενα τα οκτώ ήρθαν μέσω αεροπορικών πτήσεων. Και τα άλλα τρία θετικά στον κορωνοϊό ακοινώθηκαν στη Λέσβο και αφορούσαν τρεις παράνομους μετανάστες, που μαζί με άλλους 33 συνολικά, είχαν διασωθεί το Σαββάτο 13 Ιουνίου το βράδυ από το Λιμενικό Σώμα βόρεια των βορειοδυτικών ακτών της Λέσβου . Στον αρχικό έλεγχο βρέθηκαν όλοι αρνητικοί αλλά τρεις αρνητικοί βρέθηκαν σε επανέλεγχο θετικοί.
Τα υπόλοιπα δώδεκα κρούσματα, που βρέθηκαν «θετικά» στον COVID-19, εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: έξι στην Καστοριά, τρία στη Σύρο, δύο στην Παραμυθιά κι ένα στην Αθήνα.
Συναγερμός έχει σημάνει στη Σύρο αφού την Πέμπτη παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα, έναν Τούρκο που ήρθε να εργασθεί στα Ναυπηγία της Σύρου, και ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στις Κυκλάδες αλλά τις επόμενες μέρες ανακοινώθηκαν ακόμα τρία νέα κρούσματα τουριστών στη Σύρο.
Παράλληλα η Σύρος δεν είναι πλέον το μοναδικό Κυκλαδίτικό νησί με κρούσματα covid -19, αφού και η Ίος ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα και αφορά γυναίκα με καταγωγή από την Λευκορωσία, η οποία ήρθε στην Αθήνα από το Παρίσι. Από εκεί ταξίδεψε στην Ίο (σ.σ. είναι παντρεμένη με κάτοικο του νησιού), το Σάββατο το πρωί η ασθενής μεταφέρθηκε το πρωί με αεροδιακομιδή στην Αθήνα και σε νοσοκομείο αναφοράς, στη Ιό ο γιατρός που την εξέτασε τέθηκε σε καραντίνα 14 ημερών.
Και το ερώτημα που τίθεται ενόψει και του ανοίγματος των διεθνών αεροδρομίων Μυκόνου και Σαντορίνης από την 1η Ιουλίου, από Τοπικούς παράγοντες αλλά και άλλων νησιών είναι απλό «Μήπως να τους εξετάζουν όλους και όχι δειγματοληπτικά;» Και για όσους φτάνουν πρώτα στην Αθήνα «μήπως να τους επιτρέπουν να φεύγουν από το Ελ. Βενιζέλος ή την Αθήνα αφού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και όχι να τους ψάχνουν στα νησιά;»
Μεγάλη αύξηση ως ποσοστό (81,1%), αλλά σχετικά μικρή σε απόλυτους αριθμούς (9 κρούσματα) καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο, ενώ αύξηση 35,7% υπάρχει και στο Βόρειο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια μέχρι τις 23 Ιουνίου μετά το πρώτο κύμα ανοίγματος των συνόρων 15/6, περίπου 14.000 επιβάτες από περισσότερες 120 πτήσεις ελέγχθηκαν στα αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης από την πρώτη ημέρα απελευθέρωσης των πτήσεων 20 άτομα βγήκαν θετικά στο Ε. Βενιζέλος και ένα στο Μακεδονία. Φαινομενικά μικρός αριθμός σε πρώτη ανάγνωση, αλλά αν κάποιος κάνει αναγωγή όταν λάβει υπόψη του ότι σε λιγότερο από το 1/3 των επιβατών που έφτασαν στην χώρα μας και δειγματολογικά ελέγχθηκαν το αποτέλεσμα είναι 21 κρούσματα, αναλογικά σημαίνει ότι τα κρούσματα που ήρθαν στην χώρα μας είναι 60 τα αποία 40 είναι άγνωστα και μη διαγνωσμένα και κυκλοφορούν κάπου ελεύθερα. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το πρώτο άνοιγμα αφορούσε τις πιο ασφαλείς χώρες .
Μαθηματική αναγωγή λοιπόν, αν στους 14.000 επιβάτες οι 21 έστω είναι θετικοί, πόσοι θετικοί θα είναι στους 1.400.000 τουρίστες που οι Ελληνικές αρχές φιλοδοξούν να μας επισκεφτούν τις πρώτες βδομάδες του Ιουλίου,
14.000 τουρίστες 21 κρούσματα
1.400.000 τουρίστες ? κρούσματα;
Επίσης αν κανείς αναλογιστεί ότι τα πάνω στοιχεία αφορούν 8 μέρες και τις 120 πρώτες πτήσεις που ήταν περιορισμένες. Που θα φτάσουν οι αριθμοί αφού σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για σήμερα 1 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 235 διεθνείς πτήσεις. Αναλυτικά, για το αεροδρόμιο Αθήνας 69 πτήσεις, Κέρκυρας 21, Χανίων 16, Ηρακλείου 54, Μυκόνου 10, Σαντορίνης 4, Κω 8, Ρόδου 14, Θεσσαλονίκης 23, Σκιάθου 2, Ζακύνθου 5, Ακτίου 2, Καλαμάτας 1, Κεφαλονιάς 2, Πάρου 1, Καρπάθου 1 και Σάμου 2. Αριθμοί που θα συνεχίζουν να έρχονται.
Επίσης όλα τα ανωτέρω στοιχεία αφορούν τουρίστες που φτάνουν αεροπορικώς. Για τους τουρίστες που φτάνουν οδικώς τα στοιχεία δεν επαρκούν αφού κανείς δεν γνωρίζει πόσα τεστ γίνονται που σαφώς είναι πολύ λιγότερα πάντως μέχρι σήμερα από τους υποτυπώδεις δειγματολογικούς ελέγχους στον Προμαχώνα έχουμε περίπου 12 κρούσματα.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την έκτη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου, που αφορά στο διάστημα 17-25 Ιουνίου, παρατηρείται επιδείνωση στο μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, που πλέον διαμορφώνεται στα 22 κρούσματα ανά ημέρα, από 13 στην προηγούμενη έκθεση.
Οι απόλυτοι αριθμοί πριν το άνοιγμα των συνόρων 1 Ιουλίου.
Από το μερικό άνοιγμα των συνόρων, στις 15 Ιουνίου, υπήρξαν 256 νέα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα 143 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (αύξηση 67,7% σε 15 μέρες).
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στα άτομα που μολύνθηκαν, για τα οποία δεν υπάρχει μόνιμη κατοικία στη χώρα μας (34 κρούσματα, συν 14,3%).
Οι νέες λοιμώξεις σχεδόν διπλασιάστηκαν στην Ήπειρο (από 16 στις 31), κυρίως λόγω της συρροής κρουσμάτων της Παραμυθιάς.
Μεγάλη αύξηση ως ποσοστό (81,1%), αλλά σχετικά μικρή σε απόλυτους αριθμούς (9 κρούσματα) καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο, ενώ αύξηση 35,7% υπάρχει και στο Βόρειο Αιγαίο.
Οι παραπάνω αριθμοί από το ΙΑΤΡΟnet αποτελούν την αφετηρία ενόψει του περαιτέρω ανοίγματος της τουριστικής περιόδου.
Ενδεικτικό του τι αναμένεται είναι το ότι, από τα 128 κρούσματα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 8 μέρες, τα 37 είναι εισαγόμενα.
Επιδείνωση
Οι ειδικοί στην Ελλάδα σημειώνουν πως το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, που διαμορφώνεται στα 22 κρούσματα ανά ημέρα, από 13 κρούσματα το διάστημα 11 έως 17 Ιουνίου.
Η Ελλάδα αποφασίζει να ανοίξει τα σύνορα της όταν παγκοσμίως σήμερα 1 Ιουλίου τα κρούσματα είναι 1ο.485.000 με τον Π.Ο.Υ να δηλώνει ότι η τάση είναι πλέον 1.000.000 κρούσματα περίπου κάθε 5 μέρες. Με τους νεκρούς της πανδημίας να φτάνουν τις 511.543. Και με τον υπεύθυνο του Π.Ο.Υ να δηλώνει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.