Θερίζει η Οζώδεις δερματίτιδα στην Α.Μ.Θ πάνω από 4.300 ζώα έχουν θανατωθεί.

Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας βοοειδών και στο Ν. Καβάλας και απαγορεύσεις.

«Σχετικά με τις εξελίξεις της Οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών στην Περιφέρεια Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης, η Δνση Κτηνιατρικής ανακοινώνει τα εξής:

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έως τις 08/10/2015 έχει ως εξής :

Έχουν επιβεβαιωθεί 63 εστίες στην Π. Έβρου (έχουν θανατωθεί 4170 ζώα) , 4 εστίες στην Π.Ε Ξάνθης (θανατώθηκαν μέχρι τώρα 75 ζώα) ενώ επίκειται η θανάτωση άλλων 74 ζώων και μια εστία στην Π.Ε Καβάλας (έχουν θανατωθεί 85 ζώα.). Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίζονται στο Δέλτα του ποταμού Έβρου και στην περιοχή γύρω από αυτό. Υπάρχουν επίσης και άλλες ύποπτες εκτροφές που διερευνούνται.

Μετά και το κρούσμα της Ξάνθης ξεκίνησε μαζικός εμβολιασμός σε όλα τα βοοειδή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πλην της Π.Ε Δράμας και μέχρι σήμερα εμβολιάσθηκαν 13.945 ζώα στον Έβρο(ο εμβολιασμός ολοκληρώθηκε με ελάχιστα εναπομείναντα ζώα) , 12.256 ζώα στην Π.Ε Ξάνθης, 3.327 ζώα στην Π.Ε Ροδόπης και 1.000 περίπου ζώα στην Π.Ε Καβάλας. Γίνονται παράλληλα προσπάθειες να δημιουργηθεί «τράπεζα» εμβολίων και στην Π.Ε Δράμας για να χρησιμοποιηθούν άμεσα, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Λόγω της αδυναμίας για συνολική κεντρική προμήθεια του εμβολίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξασφαλίστηκαν άλλες 56.000 δόσεις με πιστώσεις από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ΑΜΘ και προσπάθειες των ιδίων των κτηνοτρόφων, οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τις επόμενες ημέρες. Με τις παραπάνω δόσεις εκτιμάται ότι θα καλυφτούν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες πλην της Δράμας. .

Υπενθυμίζουμε ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλους και στοχεύει στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και στην αναχαίτιση του νοσήματος. Για την διενέργεια του εμβολιασμού μετακινήθηκε κτηνιατρικό προσωπικό και από τις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της ΠΑΜΘ και από άλλες Περιφέρειες .

Η Δνση Κτηνιατρικής θέλει να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους κτηνοτρόφους για την άριστη συνεργασία τους με τις αρμόδιες αρχές.. Θέλει ακόμα να ευχαριστήσει όλους τους ιδιώτες κτηνιάτρους που συνέδραμαν καθοριστικά στην διενέργεια των εμβολιασμών και χωρίς την βοήθειά των οποίων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η ολοκλήρωσή τους.

Τέλος θέλει ακόμα να συγχαρεί όλους του κτηνιάτρους Δημοσίου, υπαλλήλους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους συναδέλφους της Π.Ε Σερρών, που μετακινήθηκαν από τις υπηρεσίες τους, δούλεψαν ακούραστα καθημερινά ακόμα και τις αργίες για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών.

Επειδή η έγκαιρη διάγνωσή της Ο.Δ είναι κρίσιμο σημείο για την εκρίζωσή της, παρακαλούμε για την επαγρύπνηση όλων των εμπλεκομένων (κτηνοτρόφων, ιδιωτών κτηνιάτρων, επαγγελματιών του χώρου) για την συνεργασία τους με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και εφιστούμε την προσοχή τους για την υποχρέωσή που έχουν να ειδοποιούν άμεσα τις Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.»

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
2,367 προβολές
X
+