“Θέλω να μάθει ο κόσμος τι έκανα”!

Συγκινεί η πρώτη φοιτήτρια στην Ελλάδα με σύνδρομο Down [vid]

Η Μαρία Νίτσα έγινε η πρώτη φοιτήτρια στην Ελλάδα με σύνδρομο Down. Αποφοίτησε από το Λύκειο Μεσοποταμίας, στην Καστοριά, και πέρασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας.

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, η Μαρία Νίτσα από την Μεσοποταμία, ένα κορίτσι  με σύνδρομο Down αλλά και διαβήτη, μας κάλεσε στο προαύλιο του Λυκείου Μεσοποταμίαςμια μέρα μετά την εγγραφή της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας, όπου πέρασε, έπειτα από 12 χρόνια μελέτης. Φόρτωσα λοιπόν μια κάμερα και πήγα…

Η Μαρία πάλεψε 12 ολόκληρα χρόνια στα ίσα για το όνειρό της. Πάλεψε στα ίσα με το σύνδρομο Down και με το διαβήτη, με τη γεωγραφία, τα μαθηματικά και τη χημεία, για να αποδείξει «εξ αμελείας» κάτι πολύ απλό: Πως δεν είναι τίποτα να πεθάνεις, αλλά είναι τρομακτικό να μη ζεις. Πως το μεγαλείο και η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, δε λογαριάζει εμπόδια, ασθένειες, δυσκολίες. Και πως κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σου βάλει όρια, αν εσύ θες να τα σπας.

Το σύνδρομο Down δεν στάθηκε εμπόδιο στα όνειρά της. Μελετούσε 12 χρόνια και απέδειξε ότι η τίποτα δεν είναι αδύνατο, όταν υπάρχει θέληση και πίστη σε αυτό που κάνεις.

“Θέλω να μάθει ο κόσμος τι έκανα”, λέει χαρακτηριστικά. Και έτσι πρέπει! Να μάθει ο κόσμος τι έκανε, για να παραδειγματιστεί από την Μαρία…

 

Παράδειγμα για όλους
Ζητάω κι από τη Βιβή Αντωνίου, να πει δύο λόγια για τη δική της εμπειρία: «Η περίπτωση της Μαρίας ήταν ένα στοίχημα για όλους μας. Όταν ήρθε στο σχολείο, δεν υπήρχε άλλο παιδί με σύνδρομο down στα δημοτικά σχολεία. Θέλαμε να δούμε τι θα κάνουμε. Αν, τελικά, θα καταφέρει, όχι μόνο να βγάλει το σχολείο, αλλά και να κερδίσει από το δημοτικό. Να αποκτήσει τις ακαδημαϊκές γνώσεις που θα χρειαστεί για να προχωρήσει παρακάτω. Η Μαρία τα κατάφερε μόνη της. Βοηθήσαμε και εμείς, αλλά πολύ σημαντική ήταν η αποδοχή που εισέπραξε από τα παιδιά, από τους δασκάλους. Όλοι θέλαμε να βλέπουμε την Μαρία να προοδεύει και τα κατάφερε. Θέλουμε η ιστορία της Μαρίας να γίνει ένα παράδειγμα και για όλα τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και δεν τους δίνεται η ευκαιρία».

Του Μάρκου Πετρόπουλου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
1,482 προβολές
X
+