Η Τ.Ο. Καβάλας του Κ.Κ.Ε. ζητά τη διάλυση του προσφυγικού καταυλισμού στο Εσκί Καπού

Η Τοπική Οργάνωση Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τις τοπικές αρχές, με θέμα το χώρο φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών στο Εσκί Καπού. Η επιστολή αναφέρει τα εξής: «Χθες (Τετάρτη 13 Απριλίου 2016), υπήρξε νέα επίσκεψη κλιμακίου της Τ.Ε. Καβάλας του κόμματός μας στο χώρο καταυλισμού προσφύγων, που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο εγκαταλειμμένο νταμάρι στην ανατολική είσοδο της πόλης και οφείλουμε να σας θέσουμε υπόψη τα εξής:

Κατά την εκτίμησή μας, ο χώρος αυτός είναι πράγματι παντελώς ακατάλληλος για φιλοξενία προσφύγων, οι μισοί από τους οποίους είναι μάλιστα παιδιά κάθε ηλικίας και έξω από επιμέρους συμπληρώσεις, όπως στο θέμα του φωτισμού, δεν επιδέχεται καμία περαιτέρω σημαντική βελτίωση, όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλει ο στρατός. Το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει, είναι ότι μπαίνοντας στο καλοκαίρι, η στέγαση και διαβίωση σε σκηνές θα γίνεται ολοένα και πιο αφόρητη και επικίνδυνη από άποψη υγείας. Επιβάλλεται, συνεπώς, η διάλυση του καταυλισμού και μεταφορά των προσφύγων σε στεγασμένους και με κατάλληλες υποδομές χώρους.

Εν πάση περιπτώσει και για το εξαιρετικά σύντομο διάστημα που ο εν λόγω καταυλισμός θα λειτουργεί, πρέπει επειγόντως:

1) Να εξασφαλιστεί περισσότερη και καλύτερη τροφοδοσία, αρχής γενομένης με την παροχή παιδικών τροφών. Επίσης καλοκαιρινός ρουχισμός.

2) Να εγκατασταθεί ιατρείο με προσωπικό και ανάλογη υποδομή, με ευθύνη του αντίστοιχου Υπουργείου.

3) Να δημιουργηθεί στην πόλη μία δημόσια υποδομή συγκέντρωσης και διανομής στους πρόσφυγες της κάθε είδους υλικής βοήθειας.

4) Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους συλλόγους εκπαιδευτικών και άλλες οργανώσεις, που έχουν αντικείμενο την απασχόληση παιδιών, να διαμορφωθεί υποδομή και πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των προσφυγόπαιδων.

Γενικότερα, η θέση μας για την αντιμετώπιση σε εθνική βάση του προβλήματος είναι:

– Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτούς να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων δια-κίνησης ανθρώπων.

– Άμεσα μέτρα με κρατική ευθύνη, για τη δημιουργία ανθρώπινων όρων και χώρων προσωρινής φιλοξενίας των χιλιάδων προσφύγων, αξιοποιώντας όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες, που θα λειτουργούν μόνο με ευθύνη του κράτους και όχι των διαφόρων Μ.Κ.Ο. και άλλων ανεξέλεγκτων δήθεν «αλληλέγγυων».

– Να δοθεί άσυλο, ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς, στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής, ή εμφυλίων.

Έξω το ΝΑΤΟ, η Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της Ε.Ε. από τη φύλαξη των συνόρων».

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
2,087 προβολές
X
+