«Με τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (άρθρ. 71 του ν.4864/21) απαγορεύτηκε η εισαγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για εγχώρια κατανάλωση», τονίζουν σε ερώτησή τους 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης κατέθεσαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού και θέμα: Η κυβέρνηση στερεί από τους ασθενείς τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

– η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε για πρώτη φορά ένα πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη στη χώρα μας. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν ο νόμος 4523/2018, ο οποίος είχε διπλό στόχο: αφενός να διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών που τα έχουν ανάγκη σε σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης, και αφετέρου τη θεσμοθέτηση ενός συνολικού πλαισίου για την καλλιέργεια, διακίνηση και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης

– Κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η αντιπολιτευόμενη τότε Νέα Δημοκρατία αναλώθηκε σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και τερατολογίας περί ναρκωτικών στα νοσοκομεία, αδιαφορώντας για τα αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία.

– Η προσπάθεια αυτή απαξίωσης έπεσε στο κενό: λίγους μήνες μετά, τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης ξεπερνούσαν σε αξία τα 350 εκ. ευρώ και τα υποβεβλημένα περίπου 1 δις ευρώ. Η στάση της ΝΔ άλλαξε φυσικά όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

– Παράλληλα, άρχισαν να έρχονται τα πρώτα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης από το εξωτερικό, με τη διαδικασία της έκτακτης εισαγωγής μέσω ΙΦΕΤ, ώστε να δοθούν στους ασθενείς που τα είχαν ανάγκη.

– Με τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (άρθρ. 71 του ν.4864/21) απαγορεύτηκε η εισαγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για εγχώρια κατανάλωση!

– Δεδομένου ότι η εγχώρια παραγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην υπάρχει παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από την εγχώρια αγορά, η διάταξη είναι βέβαιο ότι απαγορεύει την πρόσβαση των ασθενών στην απαραίτητη θεραπεία τους.

– Επιπλέον, , η συγκεκριμένη τροπολογία προσκρούει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών εντός την ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης;
Εγείρεται θέμα παράνομου περιορισμού της ελεύθερης διακίνησης αγαθών καθώς και στρέβλωσης του ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συγκεκριμένη διάταξη; Ενδέχεται να υπάρξουν κυρώσεις προς τη χώρα με την παραβίαση των προβλεπόμενων διατάξεων του ενωσιακού δικαίου; LEFT.gr

0
0
X
+
error: Content is protected !!