Στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου, τοποθετήθηκε, ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, η βουλεύτρια Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου, σχετικά με την κύρωση της έκτης τροποποίησης της Σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή του Πρίνου.

Απαντώντας στον εισηγητή της πλειοψηφίας σχετικά με την στάση των τοπικών βουλευτών για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων από το εργοστάσιο Πετρελαίων, σημείωσε την αφωνία τους και την υποκριτική στάση τους. Αναφέρθηκε στην υπόσχεση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τους εργαζόμενους για άμεση επίλυση του προβλήματός τους, ενώ τόνισε ότι η αποστροφή του Υπουργού Περιβάλλοντος σχετικά με τις δικαστικές εκκρεμότητες μεταξύ των εργαζόμενων και της εργοδοσίας δίνει το στίγμα της πολιτικής απραξίας της κυβέρνησης. «Εκτός από επιχειρηματική, πρόκειται για πολιτική επιλογή σας να το ανέχεστε, να το σιγοντάρετε και να λέτε ψέματα στους εργαζόμενους ότι θα δοθεί λύση», σημείωσε προς τον κ. Σκρέκα.

Επιπρόσθετα, μιλώντας χθες στην αρμόδια επιτροπή, η οποία επεξεργάστηκε το ζήτημα, τόνισε, μεταξύ άλλων τα εξής:

· η αρχική σύμβαση παραχώρησης, στην οποία εμπεριέχεται και η σύμβαση που κυρώνεται, έχει παραβιαστεί καθ’ ολοκληρία,

· σχετικά με την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου, τόνισα ότι επιβαρύνετε τους πολίτες με 314 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως 420 εκατομμύρια ευρώ για συνοδά έργα για να πλουτίζουν κάποιοι γνωστοί σας επιχειρηματίες,

· η Ενεργειακή κατά παράβαση της σύμβασης χρησιμοποιεί αλλοδαπό προσωπικό κυρίως, μέσω εργολάβων οι οποίοι δεν μπορούν φυσικά να αρχίσουν την παραγωγή, ούτε να κάνουν συντήρηση και το εργοστάσιο παραμένει κλειστό,

· αυτή τη στιγμή, ο Πρίνος δεν παράγει και δεν παράγει από υπαιτιότητα, αποκλειστικά, της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ» και φυσικά δεν υφίσταται κανένα γεγονός ανωτέρας βίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, την αρχική Σύμβαση Παραχώρησης,

· η εταιρεία το 2020 πρόβαλε αδυναμία εξυπηρέτησης και παρουσίασε λειτουργικές ζημιές 83,4 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, προσφεύγοντας στην κρατική στήριξη. Και τη στήριξή της, την έδωσε η Νέα Δημοκρατία.

Απευθυνόμενη στον κ. Σκρέκα, δήλωσε ότι «δόθηκαν 100 εκατομμύρια ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, την ίδια ώρα που η «Ενεργειακή» σταμάτησε την παραγωγή στον Πρίνο. Τη σταμάτησε με δική της απόφαση αμέσως μετά το shutdown τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον επόμενο μήνα τον Οκτώβριο του 2021 σταμάτησε το φυσικό αέριο και επομένως την παραγωγή πετρελαίου στην Καβάλα, το μοναδικό κοίτασμα στην Ελλάδα», συμπληρώνοντας το «δώρο» της ένταξης της Ενεργειακής στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ζήτησε από τον Υπουργό να απαιτήσει από την Ενεργειακή να τηρήσει τη Σύμβασης Παραχώρησης που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο, καθώς την παραβιάζει σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι «δεν έχει πληρώσει τα royalties ποτέ από τότε που ήρθε. Μόνο το έτος 2018, μία φορά. Δεν γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις στα πηγάδια ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και μένει στάσιμη στα 1.500 βαρέλια. Γιατί πάνω από 2.500 βαρέλια θα έπρεπε να πληρωθεί το ελληνικό δημόσιο».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο πρόσφατο ατύχημα που σημειώθηκε σε αποθήκη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, σημειώνοντας ότι οφείλεται στην μη τήρηση των προϋποθέσεων ασφάλειας από την εργοδότρια εταιρεία, ζητώντας από τον Υπουργό την επιτάχυνση των διαδικασιών και συμπληρώνοντας ότι η έκρηξη θα μπορούσε να είναι ολέθρια για την Καβάλα.

Κατέληξε, απευθυνόμενη στον Υπουργό Περιβάλλοντος σχετικά με την απουσία χρονικού ορίου επέκτασης της σύμβασης, λέγοντας ότι «προφανώς δεν έχετε σχέδιο. Προφανώς οι λόγοι για τους οποίους αναφέρετε ότι γίνεται αυτή η παράταση, και οι μακροπρόθεσμοι και οι βραχυπρόθεσμοι, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Γιατί δεν σας ενδιαφέρει αυτό. Δεν σας ενδιαφέρει η υγιής επιχειρηματικότητα. Δεν σας ενδιαφέρει το να παράγεται πετρέλαιο στην Ελλάδα, ειδικά αυτή την εποχή που έχουμε αυτά τα θέματα στο ενεργειακό κομμάτι».

Ελευθεριάδου Τάνια
Βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ
Εθνικής Αντιστάσεως 2, Καβάλα
fb: Τάνια Ελευθεριάδου – βουλευτής Καβάλας
in: tania.eleftheriadou

0
0
X
+
error: Content is protected !!