Ο τουρισμός παρόλο τα επικίνδυνα πειράματα που έγιναν από την κυβέρνηση και πολλούς δήμαρχους, αναμφισβήτητα έχει πληγεί παντού. Στις καλλίτερες περιπτώσεις κάποιοι τουριστικοί προορισμοί μιλάνε για το ότι είναι στο 60% σε σχέση με πέρσι και τις προηγούμενες χρονιές. Οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί δίνουν τουλάχιστον πληρότητα -60% από τις προηγούμενες χρονιές. Και οι πολλοί επιχειρηματίες ειδικά τις εστίασης μιλάνε ότι κάνουν τζίρους περίπου στο 20%-30% από πέρσι.

Και αυτά είναι περίπου τα στοιχεία που δίνουν τα ρεπορτάζ, άλλα και οι συζητήσεις μας με επιχειρήσεις σε καθημερινή βάση στο Δήμο Παγγαίου.
Ότι όλα κυμαίνονται στο 30-40% σε σχέση με πέρσι, δηλαδή μια πτώση τουλάχιστον 60% από πέρσι. Και δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια μικρή βόλτα σε Ν. Ηρακλείτσα, Ν. Πέραμο και Τούζλα ειδικά καθημερινές για να συνειδητοποιήσει κάποιος την κατάσταση. Για μερικά Σαββατοκύριακα τα πράγματα ήταν κάπως καλλίτερα λόγω του γειτονικού τουρισμού (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δράμα, Σερρών) αλλά όπως μας είπαν οι επιχειρηματίες από την στιγμή που έγιναν γνωστά τα κρούσματα στο Ν. Καβάλας μειώθηκε κατά πολύ και πάλι η προσέλευση.

Όποιον ρωτήσεις στον τομέα τουρισμού θα σου πει ΜΑΥΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

Όμως στον δήμο Παγγαίου αυτό το πρόβλημα φαίνεται ότι δεν υπάρχει, όπως και το πρόβλημα του κορονιϊού, όπως και άλλα τόσα προβλήματα. Βέβαια όλα αυτά δεν υπάρχουν μόνο κατά την άποψη και στο μυαλό του Δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη.

Όμως και κορονοϊός υπάρχει, και ο τουρισμός του Παγγαίου έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα και ότι στην καθημερινότητα και λειτουργία του δήμου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Αλλά κατά τον δήμαρχο Παγγαίου όλα είναι ρολόι.

Ο δήμαρχος Παγγαίου σε χτεσινή συνέντευξη έφτασε στο σημείο να πει επί λέξη:

Στα ίδια υψηλά ποσοστά με πέρυσι κινείται και φέτος ο τουρισμός στον Δήμο Παγγαίου.
Η επισκεψιμότητα τουριστών σε Αμμόλοφους, Τούζλα αλλά και στον ορεινό όγκο αγγίζει τα περσινά ποσοστά.
΄Εχουν μια απόκλιση της τάξης του 10%, δηλαδή στο 90% η επισκεψίμοτητα στην περιοχή μας είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι έχει αναπληρωθεί (από Έλληνες) το κενό, που περιμέναμε από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Γερμανία».

Για την παραλία τα είπαμε, αλλά με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης μιλά και για τον ορεινό όγκο, αλήθεια πότε πέρασε από την δική μας πλευρά του βουνού; Και βρήκε και μάλιστα σουξέ;
Μόλις Κυριακή το βράδυ σε επίσκεψή μου σε γνωστότατη ταβέρνα της Νικήσιανης που αν τυχαία δεν υπήρχε ένα reunion αποφοίτων της τάξης του 1980 με καμια 15 άτομα, στο μαγαζί θα ήταν μόνο ακόμα 3-4 τραπέζια με μικρές παρέες των 2-4 ατόμων, σε σχέση με πέρσι των 20-30 τραπεζιών όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης, μιλώντας με τον ιδιοκτήτη μας έλεγε: δουλειά τι δουλειά; τίποτα! δεν ξέρουμε πως θα τα βγάλουμε πέρα…. και δεν είναι μόνο οι μαγαζάτορες, είναι και η νεολαία που δεν βρίσκει μια δουλειά πλέον σε αυτές τις επιχειρήσεις και μαγαζιά. Πως είναι δυνατόν ορεινά χωριά σαν τη Νικήσιανη να έχουν τα περσυνά επίπεδα αφού ούτε καν οι μισοί Έλληνες συγχωριανοί από την Γερμανία και αλλού δεν ήρθαν λόγω κοροναϊου. Ούτε καν Αθηναίοι. Μια βόλτα στο Αργαστήρι να κάνει κάποιος και θα δει την ερήμωση και εγκατάλειψη του χωριού. Μεγάλη μονάδα δεξιώσεων της περιοχής πλήττεται αφού γάμοι δεν γίνονται και αν γίνει κανένας θα είναι με τους γνωστούς περιοριστικούς όρους.

Κατά τα άλλα και κατά τον δήμαρχο, ο Δήμος Παγγαίου ίσως είναι ο μόνος Δήμος της Ελλάδας που δεν έχει πληγεί από τον κορονοϊό.

Ίσως γιατί ο κ. Αναστασιάδης δεν μασά από κορονοϊό.

Όπως γράψαμε ΕΔΩ ο κ Αναστασιάδης τόσους μήνες δεν έδειξε καμία Ατομική Ευθύνη θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό του, τους δικούς του, τους συνεργάτες του, και τους δημότες του, αφού ταξίδευε συχνά (λατρεύει τα ταξιδάκια), σε προορισμούς με κρούσματα χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας, ερχόταν σε επαφή και φωτογραφιζόταν χωρίς μάσκα ή να κρατά αποστάσεις με ανθρώπους που ερχόντουσαν και εκείνοι χωρίς ατομική ευθύνη σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους.

Και επέστρεφε στο δήμο Παγγαίου που είχε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, συνεχίζοντας αδιάφορα τις χειραψίες και επαφές χωρίς μάσκες ή αποστάσεις με συνεργάτες του και τον ντόπιο πληθυσμό. Συνέχιζε να πηγαίνει μέχρι και την τελευταία στιγμή σε πανηγύρια χωρίς να τηρεί κανένα μέτρο Ατομικής Ευθύνης μοιράζοντας χειραψίες και αγκαλιές αριστερά και δεξιά.

14 Ιουλίου 2020

Η μοναδική σχέση του κ. Αναστασιάδη με τον κορονοϊοό ήταν αυτή η ανάρτηση του στη σελίδα του στο F.B. (λες και τηρούσε τίποτα από αυτά).

Έκτοτε, μετά από αυτή την ανάρτηση του στο προσφιλές του μέσω διοίκησης το F.B. ο κ Αναστασιάδης στο θέμα κορονοϊού αγνοείτε.

Αυτές τις μέρες, σε μία αν όχι στη πιο δύσκολη κατάσταση που έχει βρεθεί ο Δήμος μας εδώ και καιρό, λόγω των δεκάδων κρουσμάτων στον δήμο Παγγαίου. Ο Δήμαρχος εξαφανίστηκε, όπως και οι σχετικές ενέργειες του όπως μέριμνα για τεστ στο πληθυσμό, πιέσεις στον Ε.Ο.Δ.Υ, ενημέρωση που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι δημότες κλπ. Εκείνος διάλεξε να εξαφανιστεί, ούτε μια λέξη… εσείς ακούσατε έστω και μία; Τακτική κάτω από το χαλάκι.

Κάποιος μπορεί να πει ότι αυτή η αλαζονική στάση του κ Αναστασιάδη όλο αυτό το καιρό, όπως η σιωπή του, ακόμα και η χτεσινή του συνέντευξη έχουν στόχο την προσέλκυση τουριστών στη περιοχή.

Μήπως κάποιος πρέπει να πει στον κ. Αναστασιάδη που τόσους μήνες που ήταν υπέρμαχος μαζί με άλλους, του ανοίγματος των συνόρων άνευ όρων και έστελνε επιστολές διαμαρτυρίας για το Νυμφαίο κλπ όταν η Ρουμανία, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Τουρκία, Αλβανία, είχαν τεράστια αύξηση κρουσμάτων, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι το μόνο που έκαναν, ήταν ότι μαζί από το λίγο ως καθόλου εισόδημα που προσδοκούσαν να φέρουν, είχαν ανοίξει και την πύλη του κοροναϊού. Μήπως κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον Δήμαρχο και σε άλλους ότι δεν άξιζε τον κόπο και το ρίσκο, το πείραμα.

Ένα καλό παράδειγμα κύριε δήμαρχε, όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στον δήμο μας είχατε γράψει:

Αν θυμάστε είναι η ίδια μέρα που μαζί με αυτούς τους 2 είχαν βρεθεί και άλλοι 5 στη Θάσο

Πριν συνεχίσουμε επί του θέματος, να τονίσουμε ότι αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που είχαμε τέτοιου είδους ενημέρωση, έκτοτε με εισήγηση “κάποιων” για τάχα να μην “στιγματίζονται” περιοχές εις βάρος του τοπικού τουρισμού, η ενημέρωση έγινε Χ κρούσματα στον Προμαχώνα, Χ κρούσματα στον αερολιμένα και πάλι μετά από εισήγηση κατέληξε στο σημερινό Χ κρούσματα στις πύλες εισόδου και Χ κρούσματα εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως.

Επιστρέφουμε όμως στο θέμα μας, κύριοι της κυβέρνησης, κύριε Δήμαρχε Παγγαίου Φιλ. Αναστασιάδη, να τι δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία σας από πλευράς εσόδων:

Φέτος Τούρκοι δεν ήρθαν, Γερμανοί λίγοι ήρθαν στην περιοχή μας, άρα έμειναν οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι.

Ας αρχίσουμε από τα πιο πάνω περιστατικά. Τα δύο κρούσματα της ημερήσιας βόλτας στον δήμο μας, για να είναι ημερήσια λογικά είναι Βούλγαροι, δεν συμφέρει άλλους να κάνουν μονοήμερο ταξίδι , ίσως Βοριομακεδόνες αλλά τα σύνορα ήταν κλειστά (ή έστω έτσι μας έλεγαν) άρα το συμπέρασμα παραμένει ότι τα δύο κρούσματα ήταν Βούλγαροι, παρόλο που ξέρουμε ότι οι περισσότεροι Βούλγαροι του Σ/Κ έρχονται με τα ταπαεράκια τους και περισσότερα σκουπίδια αφήνουν από euro, ας δεχτούμε ότι δεν τα έφεραν, και θα ξόδευαν από 14€ (45,7- 31,7) ο καθένας δηλαδή 28€ οι δυό τους. Αλήθεια πόσα euro κόστισαν τα 2 τεστ που τους κάναμε; Χονδρικά όπως μας έχει πει το κράτος το κάθε τεστ κοστίζει 60€ άρα 120€ για τους δυό τους. Με άλλα λόγια για κάθε τεστ (60€) ξοδεύαμε τα έσοδα που θα είχαμε από 4 Βούλγαρους (14€) !!!!! Αν θέλουμε να περιλάβουμε και την μία διανυκτέρευση πάλι μέσα μπήκαμε.
Βέβαια, δυστυχώς άλλα τεστ, δεν κάναμε σε όλους τους Βουλγάρους άρα δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς που μπήκαν ήταν φορείς και το ερώτημα είναι άξιζε το ρίσκο που πήραμε, κερδίσαμε τίποτα από το να αφήσουμε μερικές χιλιάδες Βουλγάρους για ένα μήνα και μισό; Άξιζε το ρίσκο για 15, 20 έστω και για 50€ την ημέρα, να παρακαλάς, να ξοδεύεις λεφτά σε προβολή, εμβόλια, στην περίθαλψη τους, να πουλάς ελπίδα και ένα άλλο σορό πράγματα; Άξιζε το ρίσκο το δικό μου και της οικογένειας μου για 15€ ψοροευρώ να βγαίνω έξω και να συνυπάρχω; ΟΧΙ και εγώ και η οικογένεια μου και άλλοι πολλοί με “Ατομική ευθύνη” περιορίσαμε τις εξόδους μας, γιατί μέχρι τότε αποδεδειγμένα Ιό δεν είχαμε, ξέραμε και βλέπαμε ότι έρχονται και μαζευτήκαμε μέσα από τον φόβο. Και αυτό είχε, έχει και θα έχει χειρότερο αποτέλεσμα στη τοπική οικονομία.

Στην δεύτερη περίπτωση της Θάσου τα πράγματα είναι ακόμα πολύ χειρότερα τα οικονομικά μεγέθη όπως προκύπτουν από τον πίνακα, εκεί όμως έχουμε να προσθέσουμε και τα έξοδα της έρευνας ανεύρεσης τους, τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής στο ξενοδοχείο καραντίνας κλπ. Και βέβαια ότι από την στιγμή που μπήκαν στη χώρα και τους έγινε το τεστ μέχρι της στιγμής που μπήκαν σε καραντίνα πέρασαν πάνω από 48 ώρες με πόσους ανυποψίαστους ανθρώπους και στη μεγάλη διαδρομή από τον Προμαχώνα, αλλά και στη Θάσο ήρθαν σε επαφή. Αυτό το ηλίθιο σύστημα ναι μεν σας κάνουμε τεστ (το πληρώναμε και όλας) αλλά σας αφήνουμε ελεύθερα να συνεχίσετε το ταξίδι στο προορισμό σας, να κινηθείτε ελεύθερα στον προορισμό σας και αν είστε φορέας, εντάξει μωρέ θα ψάξουμε και θα σας βρούμε, δεν τρέχει τίποτα με την διασπορά.

Πραγματικά θα ήθελα να ήξερα ποιο ΜΕΓΑΛΟ μυαλό σκέφτηκε όλη αυτή την τακτική, και πόσα σαΐνια υποτακτικοί, υπουργοί, δήμαρχοι κλπ το δέχτηκαν; Αποτέλεσμα ότι στο τέλος τα άλλαξαν και ζητούσαν το τεστ πλέον από τους τουρίστες και βέβαια τα αποτελέσματα γνωστά. Βέβαια ότι προαναφέραμε είχε σχέση με αυτούς που υποβλήθηκαν σε τεστ και ξέρουμε ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρός με αυτούς που μπήκαν χωρίς τεστ και δεν ξέρουμε και με τι προβλήματα υγείας.

Συμπέρασμα μεγάλο οικονομικό κόστος, μεγάλο ρίσκο υγείας για πολύ λίγο και κακό και φτηνό τουρισμό που πραγματικά ακόμα δεν ξέρουμε τι άφησε πίσω του.
Βέβαια αυτή είναι η γενικότητα, γιατί δεν μπορώ να παραβλέψω ότι λόγω των ανοιχτών συνόρων υπήρξαν και κάποιοι (πολλοί λίγοι) από γειτονικές χώρες επενδυτές που ίσως να αγόραζαν ή αγόρασαν κάποιο διαμέρισμα ή βιλίτσα κλπ και κάποιοι λίγοι δικοί μας ευνοήθηκαν……

Επειδή το άρθρο της συνέντευξης είναι χτεσινό και αναφέρει τον Ελληνικό τουρισμό μήπως και εδώ να πούμε ότι η προσέλκυση πρέπει να είναι προσεκτική και ειδικότερα για τα Σαββατοκύριακα αν είναι καλή ιδέα. Πρώτον γιατί όπως λένε και οι επιστήμονες η μετακίνηση πληθυσμού ευνοεί την διασπορά και δεύτερόν το target group που είναι οι Θεσσαλονικείς, αυτή την στιγμή οι επιστήμονες ανησυχούν για την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, τα τυφλά της κρούσματα της και την ασυπτωματική της διασπορά. Και αν ανατρέξουμε στη λίστα των κρουσμάτων στο Ν. Καβάλας, αν εξαιρέσουμε τα εισαγόμενα, της ΒΙΚΡΕ(και αυτά ξεκίνησαν από Βουλγαρία) θα δούμε στη λίστα ότι μεγάλη πηγή δικών μας κρουσμάτων είναι η Θεσσαλονίκη και είναι λογικό.
Λοιπόν πριν πάμε για lock down αφού όλα αυτά εκεί οδηγούν, καιρός να βάλουμε τον τουρισμό στο πλάι και να δούμε πλέον την υγεία μας και την θωράκιση της για τους επόμενους δύσκολους μήνες.
Και που ξέρεις μπορεί οι Παγγαιορείτες να βγουν περισσότερο από τα σπίτια τους και να είναι ο καλλίτερος τουρισμός μας.

Και δήμαρχε κάνε λίγο κράτη στα μεγάλα λόγια της επιτυχίας του τουρισμού. Γιατί εδώ είμαστε και είσαι, και σε λίγους μήνες για να καλύψεις όλα τα δεινά στα οικονομικά του Δήμου που υπάρχουν, και θα έρθουν στην επιφάνεια, θα μας λες για την κρίση του κορονοϊού, την κρίση του τουρισμού, ότι εμείς οι δημότες φταίμε, ο Χατζηπετρής κλπ. Ήδη άλλοι άρχισαν να τα λένε.

Καλό καλοκαίρι.

Δείτε την συνέντευξη ΕΔΩ

0
0
X
+
error: Content is protected !!