Τα αυθαίρετα μένουν το μόνο που κατεδαφίζεται είναι ολόκληρη η επιχειρηματολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η μηδενική ανοχή σε τέτοιες παράνομες δραστηριότητες βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικά της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του Πρωθυπουργού. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Δεν είμαστε εδώ για να αναπαράγουμε παθογένειες του παρελθόντος. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν για να προστατέψουμε το περιβάλλον μας με πράξεις, όχι με λόγια», έλεγε τον περασμένο Μάιο ο τότε υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με τα αυθαίρετα στον Αιγιαλό και η κυβέρνηση  Μητσοτάκη είχε ψηφίσει και δρομολογήσει την κατεδάφιση αυθαιρέτων στον αιγιαλό που είχαν τελεσιδικήσει δικαστικά. Βρήκε τα κονδύλια, συνήψε συμβάσεις  άμεσης κατεδάφισης. 

Την περασμένη βδομάδα κατατέθηκε Ντροπολογία από το υπουργείο υποδομών του Κώστα Καραμανλή, με την οποία «αναστέλλεται μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που υφίστανται κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λινοθάλασσας, λίμνης και κοίτης λεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών» με αποτέλεσμα να «παγώνουν» τα χιλιάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί για αυθαίρετα και έχουν κριθεί τελεσίδικα σε όλη την Ελλάδα και θα παραμείνουν για άλλη μια φορά ανεκτέλεστα αφήνοντας «παράθυρο» για μόνιμη διατήρησή τους σε περιοχές όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, Β. Ελλάδα και η Πελοπόννησος.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τροπολογία φέρει την υπογραφή όλων των συναρμόδιων υπουργών συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάστηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη για να την υποστηρίξει τελικώς στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής στην αρμοδιότητα του οποίου ήταν άλλα άρθρα της τροπολογίας.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η τέως ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε κάνει «σημαία» την κατεδάφιση των αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, παραλίες και δάση έχοντας εγκρίνει μεγάλο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, ύψους 6,28 εκατ. ευρώ για τις εργολαβίες των κατεδαφίσεων, οι οποίες ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν, αλλά πλέον «παγώνουν» μετά από πιέσεις δημάρχων, επιχειρηματιών και ιδιωτών.

Αν και από την εν λόγω ρύθμιση μπορούν να επωφεληθούν δημόσιες και δημοτικές εγκαταστάσεις, ουσιαστικά όχι μόνο δεν αποκλείεται κανείς καθώς συμπεριλαμβάνονται ακόμα και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε παραλίες, αλλά στην έκθεση συνεπειών της ρύθμισης αναφέρεται με σαφήνεια και …ειλικρίνεια πως αφορά χρήστες των έργων που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία και στις λοιπές ευαίσθητες περιοχές, «όπως ναυτικούς ομίλους, αλιείς, ξενοδοχεία και καταστήματα».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην Βουλευτής της Ν.Δ.  Στεφ. Μάνος,  κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «κομματική φαυλότητα» και δώρο στους ξενοδόχους. 

4
2
X
+
error: Content is protected !!